Gyártója szerint a másik orosz koronavírus-vakcinával beoltott önkéntesek mindegyikénél kimutatták az antitesteket

2020. november 20. – 14:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A klinikai kutatások szerint az antitesteket kimutatták az EpiVacCorona vakcinával immunizált önkéntesek 100 százalékánál” – ezt állítja a második orosz vakcina, az EpiVacCorona fejlesztője, a Vektor állami kutatóközpont. Az Interfaxnak azt mondták, hogy „a sejtes immunválaszt illetően már megjegyeztük, hogy az EpiVacCorona vakcinával oltott önkéntesek többségénél az oltás után kifejezett specifikus T-sejtes immunválasz beindulását figyelték meg”, írja az MTI.

A vakcina csak ezen a héten lépett be a tömeges tesztelés fázisába, az oltóanyag által nyújtott védelem hatékonyságáról majd csak „a posztregisztrációs vizsgálatok előzetes és végleges következtetéseinek levonása után lehet értékelni”. A kutatóközpont szerint az eddigi tesztelés során mellékhatások nem jelentkeztek, csak hat önkéntes panaszkodott az oltás helyén fellépő, múló fájdalomra.

A kutatóközpont közölte, hogy az év végéig 50 ezer adag vakcinát bocsátanak ki és hogy eddig 25 ezer dózist gyártott le. A tömeggyártás várhatóan jövőre indul be. Korábbi tájékoztatás szerint az EpiVacCorona 2-8 fokos hőmérsékleten tárolandó. Magyarországra nem ebből, hanem a Szputnyik V-ből érkeztek meg az első oltóanyagminták.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 24 318-cal 2 039 926-ra emelkedett a pénteki hivatalos adatok szerint. A napi növekmény először lépte át a 24 ezret. A reprodukciós ráta 1,01, a terjedés mértéke 1,2 százalékos, az új esetek 24,4 százaléka tünetmentes. A halálos áldozatok száma 461-gyel 35 311-re emelkedett, ugyanakkor sok kritika éri a hivatalos adatokat: egy statisztikus szerint ugyanis a halálos áldozatokból jóval kevesebbet közölnek a tényleges számoknál. Az országban a járvány kezdete óta több mint 71,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 596 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 470 831 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint a Rusal alumíniumipari vállalat hét uráli és szibériai városban – Kransznoturjinszkban, Acsinszkban, Bogucsaniban, Selehovban, Bratszkban, Tajsetben és Szajanogorszkban – épített fel a saját költségén 60-120 férőhelyes, a Covid-19 kezelésére alkalmas kórházakat. Az intézmények a regionális közegészségügyi rendszer részévé válnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!