Megint eltolták a TikTok amerikai eladásának határidejét

2020. november 26. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább húzódik a fiatalok körében őrülten népszerű videómegosztó, a TikTok amerikai kálváriája, a kínai ByteDance ugyanis újabb haladékot kapott a platform amerikai szárnyának eladására. A cég november közepén már kért, és kapott haladékot – többek közt arra hivatkozva, hogy az amerikai kormány nem válaszol a megkereséseikre –, az akkori 15 nap után most 7 nappal tolták ki a nemzetbiztonsági aggályok miatt kikényszerített tranzakció határidejét – írja a Bloomberg.

Az új, december 4-i határidő egy, a ByteDance által benyújtott bírósági dokumentumban tűnt fel. A pénzügyminisztérium szóvivője a lapnak elmondta, hogy a határidőt ezúttal azért tolták el, hogy a külföldi befektetéseket vizsgáló bizottság meg tudjon vizsgálni egy nemrég beérkezett beadványt az üzletről.

Donald Trump amerikai elnök még augusztus közepén írt alá egy rendeletet, amelyben kötelezte a ByteDance-t a TikTok amerikai érdekeltségeinek 90 napon belül történő eladására, a hivatalos álláspont szerint azért, mert a cég tevékenysége nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára. A sztoriban eleinte a Microsoft tűnt a legkomolyabb érdeklődőnek, ám ez az üzlet kútba esett, így az Oracle és a Walmart lettek az üzlet kulcsszereplői. A ByteDance szeptemberben meg is egyezett velük egy amerikai székhelyű, TikTok Global nevű vállalat létrehozataláról, melyben a részvények 20 százalékát a két cég birtokolná, ám hiába tűnt elégedettnek az amerikai kormányzat, engedélyt nem adtak az üzlet nyélbe ütésére.

A TikTok korábban több alkalommal fellebbezett az amerikai tiltás ellen, több bíró pedig mellettük is döntött, így jelenleg a kormánynál pattog a labda a hónapok óta húzódó ügyben. Ezek a bírósági ügyek természetesen csak akkor zajlanak majd tovább, ha januári beiktatása után Joe Biden, a nemrég megválasztott elnök is fenntartja az előző adminisztráció TikTokról alkotott álláspontját, és beleáll a jogi csatározásba. Azt továbbra sem tudni, hogy pontosan milyen szankciók érhetik a ByteDance-t, amennyiben a határidő leteltéig nem tudja eladni az amerikai érdekeltségeit, de az igazságügyi minisztérium korábban azt mondta, ebben az esetben mindent megtesznek, hogy a tranzakció mégis létrejöjjön.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!