Megkapta az engedélyt az első emberkísérletre Elon Musk agyimplantátumokat gyártó cége

2023. május 26. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön a Twitter-oldalán jelentette be Elon Musk agyi implantátumokat gyártó cége, a Neuralink, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) hosszú évek után engedélyt adott az első emberkísérlet elvégzéséhez – írja a Reuters.

A cég bejegyzésében azt írta, ez a fejlemény a Neuralink és az FDA szoros együttműködésének gyümölcse, és egy fontos első lépés afelé, hogy az általuk kifejlesztett technológia egy napon rengeteg embernek segíthessen. Azt is hozzátették, hogy egyelőre még nem keresnek jelentkezőket az emberkísérletekhez, de nemsokára bővebb infóval jelentkeznek majd erről.

A cég korábban már sikeresen beültetett mesterséges intelligenciával ellátott mikrocsipeket egy Pager nevű makákómajom és egy Gertrúd nevű malac agyába. Pager az implantátummal képes volt az agyával irányítani a Pong nevű videójátékot is, de ahogy korábban írtuk, az erről kiadott videó ellenére azért ezzel kapcsolatban merültek fel kérdések.

Elon Musk pár hónapja rekordot állított be, mint a valaha volt legtöbb pénzt elveszítő ember a történelemben, ami a bámulatosan hatékony önsorsrontó tevékenysége alapján annyira nem is meglepő. A Twitter katasztrófába torkolló megvásárlása, a Tesla egy helyben toporgása és a közösségi médiában tett bizarr kirohanásai egyaránt tettek arról, hogy ne lehessen komolyan venni a milliárdost, még úgy sem, hogy egyébként a SpaceX például továbbra is menetrendszerűen szállítja a történelmi teszteket és kilövéseket.

A Neutralink implantátuma Elon Musk kezében a cég 2020. augusztus 20-i prezentációján – Fotó: – Neuralink / AFP
A Neutralink implantátuma Elon Musk kezében a cég 2020. augusztus 20-i prezentációján – Fotó: – Neuralink / AFP

Ebben a helyzetben kétségtelenül kapóra jönne Musknak, ha a Neuralink is be tudna pörögni, pláne ha a korábban ismertetett víziója tényleg meg is valósul. A milliárdos korábban azt mondta, az agyba ültethető implantátumokkal egy sor népbetegséget lehetne megoldani az elhízástól a depresszióig, meg lehetne gyógyítani a skizofréniát és az autizmust, és persze a telepátiát is reálisnak tartja. Musk tavaly azt mondta, már most annyira bízik a technológiában, hogy hajlandó lenne csipet ültetni a saját gyerekei agyába.

Az FDA viszont nem pont így gondolta, a Reutersnek több akkori és korábbi alkalmazott is azt mondta, hogy amikor 2022 elején engedélyért folyamodtak, a hivatal elutasította azt. Az FDA akkor problémaként hozta fel csipek lítiumaksiját, a csipekben lévő kábelek potenciális agyba jutását és azt is, hogy ki lehet-e majd szedni az implantátumot úgy, hogy közben az agy nem károsodik. A Neuralink ellen ráadásul egy rakás vizsgálat is indult már állatkínzás gyanúja miatt, és az is felmerült, hogy a megfelelő óvintézkedések nélkül szállíthattak majmok agyából kiszedett, patogéneket tartalmazó csipeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!