Melyik telefon aksija bírja legtovább?

Legfontosabb

2023. április 14. – 20:47

Melyik telefon aksija bírja legtovább?
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Manapság elég nehezen lehet már belőni, hogy pontosan miért vesz meg egy telefont valaki, mi alapján választ, már a márkahűség meg az ár mellett. 2023 van, ma már egyáltalán nem biztos, hogy egy ilyen vásárlást kutatómunka és racionális döntések sorozata előzi meg – ám a jó üzemidő, ha nem is tudatosan, de fontos szempontként jelenik meg mindenkinél. Senki nem szereti, ha a telefonja már kora délután töltőért áhítozik, és estére minimum fényerőn kell őrizgetnie a maradék pár százalékot, hogy kihúzza hazáig. Ennél konkrétabb kívánságokat viszont nehéz megfogalmazni.

A különféle telefontesztek visszatérő eleme az a mondat, hogy „átlagos használat mellett egy napot kényelmesen kibír”, és bármilyen megúszósnak tűnik ez, a legtöbb felhasználónak ennél nem is kell többet mondani.

Mi most négy telefont, egészen pontosan egy iPhone 14 Pro Maxot, egy Samsung Galaxy S23 Ultrát, egy Xiaomi 13-at és egy Honor Magic 5 Lite-ot eresztettünk egymásnak a tesztünkben. Hogy miért pont ezeket? A Honor azzal hirdeti magát, hogy a világ legjobb aksija van benne, a másik három gyártó pedig lefedi a Telex-olvasók több mint 80 százalékát – mindháromtól egy-egy olyan modellt kértünk be, ami a márkaképviselet szerint a legjobbjuk ebben a versenyben. A célunk pedig, hogy kiderítsük, azonos terhelés mellett melyik bírja a legtovább, van-e értelme az ilyen méricskélésnek, és kell-e többet tudni bárkinek annál, hogy egy telefon kényelmesen kibírja a szokásos esti töltésig. Spoiler: szerintünk nem, és az eredmények alapján manapság már nem is nagyon kell attól félni, hogy az idő előtti lemerülés valaha bekövetkezik.

Hadd látom, úgymond, mennyit bír egy aksi

Mielőtt bármit írnánk a tapasztalatainkról, első körben érdemes leszögezni, hogy ehhez a cikkhez nem próbáltunk nagyon tudományos teszteket végezni, bár ugyanazokat a köröket futottuk le minden telefonnal. Ennek nemcsak az az oka, hogy az ilyen, nagyon részletes eredményekre kíváncsi olvasóink valószínűleg már rég elolvasták ezeket ilyesmire szakosodott oldalakon, hanem az is, hogy a szakoldalak tesztjeit akkor sem tudnánk leutánozni, ha nagyon akarnánk. A mobilos kameráknál standard iparági mércének számító DXOMARK-nak például külön laborja van erre, amelynek falai kiküszöbölik a legtöbb interferenciát, belül pedig Faraday-kalitkákba zárt robotok szimulálják a telefonok emberi használatát (az elképesztően összetett procedúráról itt lehet bővebben olvasni). A telefonos fronton ugyancsak mérvadónak számító GSMArena tesztfolyamata ennél valamivel kevésbé részletes, de azért így is elég összetett, a listájuk pedig testre is szabható annak függvényében, hogy hogyan szoktuk használni a telefonunkat.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Az ilyen szuperkontrollált, laborkörnyezetben elért eredmények reprodukálhatók ugyan, de a való életben egy rakás olyan tényező van, amelynek hatására ezektől merőben eltérhet a telefonok üzemideje. Hogy mást ne mondjunk, például az, hogy milyen alkalmazásokat használunk, milyen gyakran töltünk le dolgokat, bezárjuk-e a háttérben futó appokat, mekkora fényerőn használjuk a telefont, és milyen a helyi hálózat minősége. Vagy akár az, hogy hány fok van, az ugyanis közismert tény, hogy hidegben a telefonunk gyorsabban merül. Ennek oka amúgy röviden az, hogy a hideg lelassítja a manapság használatos lítiumion-akkumulátorokban zajló kémiai reakciókat.

Maguk a telefonok is nagyban eltérnek egymástól, más rendszercsip hajtja őket, más a kijelzőjük, szoftveresen is különböznek – főleg az iPhone és az androidos telefonok –, és persze az aksik hatékonysága is változó.

Így az egymáshoz hasonlított eredményeket némi fenntartással kell kezelni – de ez persze nem tántorított el bennünket attól, hogy benchmarkokkal, játékokkal, videókkal, böngészéssel és kamerázással fárasszuk őket párhuzamosan, hogy kiderítsük, átlagfelhasználóként érezhető-e a különbség, vagy a mobilos kamerákhoz hasonlóan a gyakorlatban itt is összecsúszik a papíron gyakran élesen elkülönülő mezőny.

Csak egy maradhat

A négy általunk tesztelt telefon közül a DXOMARK szerint az abszolút csúcstartó Honor Magic5 Lite áll az élen, mögötte pedig S23 Ultra, iPhone 14 Pro Max, Xiaomi 13 a sorrend. A Honor nálunk nemrég megjelent telefonját korábban nem teszteltük, a másik hármat viszont igen, és talán senkit sem fog meglepni, hogy ezekben a tesztekben az aksiról nem írtunk túl sokat. Az S23 Ultra és a 14 Pro Max esetében az alapmodellekből lehetett következtetni arra, hogy bőven kibír egy napot a telefon, a Xiaomi 13-nál a klasszikus „kibírja egy napig” volt a verdikt.

A releváns specifikációk terén a következő a helyzet:

  • iPhone 14 Pro Max – 4323 milliamperórás aksi, A16-os rendszercsip, 6,7 hüvelykes kijelző;
  • Xiaomi 13 – 4500 mAh-s aksi, Snapdragon 8 Gen 2-es rendszercsip, 6,36 hüvelykes kijelző;
  • Samsung Galaxy S23 Ultra – 5000 mAh-s aksi, Snapdragon 8 Gen 2-es rendszercsip, 6,8 hüvelykes kijelző;
  • Honor Magic5 Lite – 5100 mAh, Snapdragon 695 5G-s rendszercsip, 6,67 hüvelykes kijelző.

Ha tisztán a milliamperórák alapján rendezzük sorba a telefonokat, majdnem ugyanaz az eredmény, mint a DXOMARK listáján, csak a Xiaomi 13 és az iPhone 14 Pro Max cseréltek helyet – de az már régóta közismert, hogy az Apple kisebb aksikból is váratlanul hosszú üzemidőt tud kisajtolni, szóval ez sem feltétlenül meglepő. Az iPhone 14 Pro Max nálunk is kifejezetten jól kezdett, annyira, hogy durván 50 százalékig még az volt a második az Honor mögött, aztán a végére kicsit visszaesett. De ennyire még ne szaladjunk előre, inkább lássuk, hogy mit csináltunk a telefonokkal, és mire jöttünk rá ebből.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A maximumra töltött telefonokat SIM-kártya nélkül, ugyanarra a wifire csatlakoztatva, alapbeállításokon, közepesre fixált fényerőn küldtük harcba egymás ellen. Az egészet a 3DMark húszperces, Wild Life Extreme nevű mobilos teljesítménytesztjével kezdtük, aztán 24, majd további bő 40 óra készenlét következett, mintha egy hétvégére otthon hagytuk volna a fiókban. Ezután jött egyórányi videónézés, egy újabb teljesítményteszt – a Wild Life Unlimited –, és 10 perc a Temple Run nevű videójátékkal.

Végezetül egy órát ment a kamera app, húsz percig a videófelvétel, majd újabb 45 perc videónézés, és a végjáték: az elemlámpát bekapcsolva, a Black Desert játék mobilos verziójának letöltésével és futtatásával merítettük le teljesen a telefonokat. A Magic5 Lite-ot nem, mert amikor az iPhone 14 Pro Max, majd a Galaxy S23 Ultra után az utolsó versenytársa, a Xiaomi 13 is megadta magát, az még mindig 24 százalékon volt, szóval bőven bírta volna még a strapát. Százalékokban ez a folyamat a következőképpen nézett ki:

Honor Magic5 LiteSamsung Galaxy S23 UltraiPhone 14 Pro MaxXiaomi 13
Wild Life Extreme99%88%92%89%
24 óra készenlét93%82%87%83%
bő 40 óra készenlét80%72%75%70%
egy óra videónézés76%67%71%65%
Temple Run+Wild Life Unlimited75%66%68%64%
egyórányi kamera68%55%57%52%
húsz perc videózás63%51%50%46%
egy óra elemlámpa+Black Desert48%33%25%30%
még egy óra elemlámpa+Black Desert37%17%10%18%

De akkor volt értelme?

Első körben azt a következtetést rögtön levonhatjuk a számokból, hogy a Xiaomi, az Apple és a Samsung csúcstelefonjának aksija nagyjából ugyanannyit bír. Nálunk érdekes módon a jó kezdés után az iPhone 14 Pro Max adta meg magát először, hiába volt 50 százaléknál még a második helyen. Nehéz megmondani, hogy ennek az-e az oka, hogy bizonyos dolgok jobban merítik, vagy van egy határ, ami alatt kevésbé bírja az aksija.

Az S23 Ultra amúgy tizenhét, a Xiaomi 13 pedig harmincegy perccel bírta tovább, ami igazából minimális, megkockáztatjuk, hogy a tesztelési folyamatot úgy is lehetett volna alakítani, hogy a három telefon között akármilyen eredmény kijöhetett volna. Azt sem egyszerű megmondani, hogy miért került a Xiaomi 13 a második helyre nálunk, de miután az utolsó szakaszban kapaszkodott fel, az állhat a háttérben, hogy messze ennek a telefonnak volt a legkisebb a képernyője a négy tesztkészülék közül, ami sokat számít, ha egy játékot kell futtatni.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Honor Magic5 Lite a viszonylag nagy kijelző ellenére más ligában játszott az egész teszt során, ennek azonban aligha az az oka, hogy a kínai gyártó megfejtette a lítiumion-akkumulátorok rejtett titkait. A siker hátterében inkább az állhat, hogy a Magic5 Lite egy középkategóriás telefon, teljesítményben meg sem közelíti a többieket, és emellé pakoltak egy óriási kapacitású aksit. A Wild Life Extreme-hez például ez a készülék igazából hozzá sem tudott szagolni, 2-3 képkockát jelenített meg másodpercenként, amit inkább diavetítésnek lehet mondani.

Persze a rendszercsipje így is végigküzdötte a húszperces tesztet, de ez azért szerepet játszhatott abban, hogy csak egy százalékot merült ebben a versenyszámban tíz helyett.

A készenlétnél már simán felvette vele a versenyt a másik három telefon, és igazából csak a kamera app megnyitása után kezdett el szembetűnően jobban teljesíteni. A Black Desert és az elemlámpa kombinációjánál aztán végképp nyeregbe került, ami abból a szempontból kifejezetten érdekes, hogy minden telefonon ugyanolyan grafikai beállításokkal futott a játék, és Honoron a gyengébb hardver ellenére sem akadozott, viszont sokkal kevésbé merítette az aksit. Azt egyébként a DXOMARK tesztje is kiemelte, hogy játékoknál nagyon jól teljesít a telefon, és a saját tapasztalataink alapján ezen a téren tényleg ódákat lehet zengeni róla.

Végső soron ugyanakkor a tesztből az derült ki, hogy mind a négy telefon három napig üzemben marad úgy, hogy ezalatt volt nyolc-tíz olyan óra, ahol folyamatos, és elég kemény igénybevételnek voltak kitéve. Persze nem érkeztek értesítések közösségi oldalakról, nem ugrált fel maximumra a fényerő, és nem is telefonálgattunk, de cserébe egy rakás nem hétköznapi megpróbáltatásnak voltak kitéve. Így azt elég magabiztosan kijelenthetjük, hogy szokatlanul keményen meg kell hajtani ezeket a telefonokat, hogy ne bírjanak ki egy, de akár két napot is egy töltéssel. Ennél többre pedig akkor, amikor mindenkinél van töltő, minden bokorban van egy konnektor, egy izmosabb külső aksi pedig pár ezer forintba kerül, és a legtöbben éjszakára úgyis mindig a töltőre dugják a telefonjukat, a felhasználók túlnyomó többségének tényleg nincs semmi szüksége.

(A teszthez a telefonokat az egyes márkák magyar képviseleteitől kaptuk, az iPhone-t pedig az iStyle-tól.)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!