Kína szerint a Fülöp-szigetek melletti tengernél észlelték a visszazuhanó űrrakétájuk darabjait

2022. július 31. – 09:53

frissítve

Kína szerint a Fülöp-szigetek melletti tengernél észlelték a visszazuhanó űrrakétájuk darabjait
A rakéta indítása 2022. július 24-én – Fotó: Li Gang / Xinhua / Xinhua via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Kínai Űrügynökség szerint a Hosszú Menetelés 5B rakétájuk a Borneónál és a Fülöp-szigeteknél lévő Sulu-tengernél lépett be a légkörbe, de a maradványainak többsége elégett becsapódás előtt, írja a BBC.

Korábban az Amerikai Űrparancsnokság arról számolt be, hogy a rakéta 21 tonnás első fokozata ellenőrizetlen pályán közelít a Föld felé. Szerintük az Indiai-óceán felett érkezett meg a rakéta, de jelezték, hogy a részletekről a kínai hatóságok tudnak tájékoztatást adni. Bill Nelson, a NASA igazgatója bírálta a Twitteren, hogy Kína nem osztotta meg a várható becsapódáshoz az adatokat. Szerinte minden országnak követnie kellene a nemzetközi normákat.

A rakétával július 24-én, vasárnap küldték fel a Tienkung kínai űrállomás új tudományos modulját, a Ventient, ami elsősorban biotechnológiai és élettani kutatások végez majd. Hihetetlenül alacsony az esélye annak, hogy a lezuhanó rakétafokozatok halálos áldozatot szedjenek, de a Hosszú Menetelés 5B rakétatest különösen nagynak volt mondható.

2021 májusában hosszabb ideig aggódhatott a világ egy jelentős része, hogy hol csapódik majd be a Kínai Űrügynökség által fellőtt Hosszú Menetelés 5B rakéta. Ez végül a Maldív-szigetektől nem messze, lakatlan területen érte el a Föld felszínét. A 2021-es eset ráadásul már a második volt, hiszen 2020-ban is megtörtént hasonló.

A NASA korábban többször felszólította a kínai űrügynökséget, hogy olyan rakétákat tervezzen, amelyek kisebb darabokra semmisülnek meg a visszatérés során. „Egyetlen másik ország sem hagy ilyen 20 tonnás dolgokat Föld körüli pályáról ellenőrizhetetlen módon visszatérni” – mondta Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian Center asztrofizikusa a CNN-nek. Hozzátette, hogy most is az a kérdés, hogy csapódtak-e be egyes darabok szárazföldre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!