Újabb kínai űrrakéta becsapódása miatt aggódhat a világ

2022. július 26. – 10:35

Újabb kínai űrrakéta becsapódása miatt aggódhat a világ
A július 24-én fellőtt kínai rakéta – Fotó: China Daily / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

2021 májusában hosszabb ideig aggódhatott a világ egy jelentős része, hogy hol csapódik majd be a Kínai Űrügynökség által fellőtt Hosszú Menetelés 5B rakéta. Ez végül a Maldív-szigetektől nem messze, lakatlan területen érte el a Föld felszínét, az izgulás viszont most újraindulhat, köszönhetően az esetből semmit sem tanuló kínaiaknak.

A 2021-es eset ráadásul már a második volt, hiszen 2020-ban is megtörtént hasonló, de a jelek szerint 2022-re sem lett okosabb vagy felelősebb a Kínai Űrügynökség, legalábbis amerikai megfigyelések szerint a rakéta 21 tonnás első fokozata ellenőrizetlen pályán közelít a Föld felé. A rakétával július 24-én, vasárnap lőtték fel a Tienkung kínai űrállomás új tudományos modulját, a Ventient, ami elsősorban biotechnológiai és élettani kutatások végez majd.

A rakéta visszatérése miatt egyelőre sem az Amerikai Űrparancsnokság, sem az űrből visszatérő nagyobb, ember alkotta tárgyakat követő Aerospace Corporation nem adott ki riasztást. Fontos megjegyezni, hogy hihetetlenül alacsony az esélye annak, hogy a lezuhanó rakétafokozatok halálos áldozatot szedjenek, de a Hosszú Menetelés 5B rakétatest különösen nagynak mondható, ezért nem árt szemmel tartani.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kínai rakéta jelent-e majd veszélyt, és ha igen, akkor mikor és hol. De mivel a legtöbb irányítatlan visszazuhanást az Egyenlítőről történő indítás előzi meg, ezért főleg a globális világrend szerint Délhez tartozó, leginkább az Európától, az Egyesült Államoktól és Oroszországtól délre eső területek vannak veszélyben. Ráadásul egy friss tanulmány szerint az évtized végére 10 százalékkal növekszik majd a visszatérő űreszközök számlájára írható halálos vagy sérüléssel járó balesetek száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!