Állatfelismerő mesterséges intelligenciát és kutyaetető robotot díjaztak a fiatal lányok techversenyén

2021. június 4. – 19:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kihirdették a 2020-2021-es Microsoft és a Digitális Tudásért Alapítvány által szervezett DigiGirlz AI Challenge versenyének díjazottjait. A versenyen két korcsoportban indulhatnak a fiatal lányok (8-11 és 12-18 évesek), és a járvány természetesen erre a techversenyre is rányomta a bélyegét.

Az online tanulás sok gyereknek okozott nehézséget, a felnőttekhez hasonlóan közülük is sokan magányosabbak voltak, mint általában. A 11 éves Fuchs Sára éppen ezért egy „bátorító, barátkereső” robotot tervezett 3D-ben, saját ötletei alapján. A fenntarthatóság és a környezetvédelem is gyakran előfordult a pályamunkáknál, a 12 éves Krolikowski Lehoczky Lilian például egy állatfelismerő mesterséges intelligenciát (MI-t) tervezett, ami geolokációs adatok segítségével képes elemezni egyes állatfajok fajsűrűségét.

A 9 éves Oláh Klára Eszter egy lovaglást elemző, segítő ötletet dolgozott ki és mutatott be a pályázatában, a 8 éves Horváth-Nagy Grace pedig egy olyan robottal rukkolt elő, ami megeteti a család tacskóját, ha az otthoni munka és az online oktatás végével véletlenül nem lenne otthon senki, aki enni adjon neki.

A 13 éves Jánoskuti Hanna egy olyan környezetvédelmi alkalmazást tervezett meg, ami segít a környezettudatosabb élet elérésben. Az app követi a felhasználó szokásait és bevásárlásait, és azok alapján fenntarthatósági tippeket ad (például azt, hogy bevásárláskor ne vegyünk zacskót).

A 17 éves Csótka Dzsenifer „olyan okos megoldásokat javasolt, amelyek lehetőséget adnak a különböző képességű és tudásszinten álló gyerekek egyénre szabott fejlesztésére”, a 13 éves Tóth Jázmin pedig egy microbites roboton mutatta be, hogy mennyi területen (például a szelektív hulladékgyűjtésben vagy a szobanövények gondozásában) segíthet az MI.

Az idei versenyen jelentősen többen indultak, mint a legutóbbin, 300 8-18 éves lány nyújtott be pályamunkát. A zsűri korosztályonként 3-3 kiemelt, és az országos első 30 legnagyobb pontszámot elért versenyzőket díjazta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!