Több mint nyolcmillió videót töröltek le a Pornhubról

2020. december 14. – 17:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Majdnem kilencmillió, nem megerősített felhasználók által feltöltött videót töröltek le a legnépszerűbb pornóoldalnak számító Pornhubról az elmúlt napokban, miután a cég múlt héten egy elég nagy botrány hatására komoly szigorításokat jelentett be a platformon. A mostani takarítással minden olyan videót eltávolítottak az oldalról, amit nem a hivatalos partnereik, vagy a modellprogramjuk tagjai töltöttek fel az oldalra, így az elérhető tartalmak jelentős része vált elérhetetlenné – írja a Motherboard.

A Pornhub múlt kedden jelentette be a korlátozásokat, a most pedig azt közölték, hogy a videók feltöltésére vonatkozó megkötések visszamenőlegesen is érvényesek lesznek. Ez azt jelenti, hogy jelenleg minden tartalom, ami elérhető az oldalon, megerősített felhasználóktól származik, ami szerintük még olyan népszerű közösségi oldalaknál sem teljesül, mint az Instagram vagy a Facebook. A videókat egyelőre csak átmenetileg távolították el, ha a feltöltő igazolja magát, visszakerülnek majd a platformra, az erre vonatkozó procedúra azonban csak jövőre érkezik majd az oldalra.

Ez kétségtelenül elég nagy horderejű döntés: a Pornhub a YouTube-hoz hasonlóan döntően a felhasználók által feltöltött tartalmakra támaszkodott, egészen idáig pedig akárki csinálhatott felhasználót, és feltölthetett bármit az oldalra. Emiatt egy rakás pornográf tartalom mellett az oldalon memék, zenei klipek és filmek is elérhetőek voltak, a vasárnap esti törlések előtt pedig nagyjából 13,5 millió videót lehetett megnézni. Hétfőn reggel ez a szám 5 millió alá csökkent, és többek közt a legnépszerűbb amatőr videót is letörölték a honlapról, amit majdnem 30 millióan láttak. Később egyébként feljebb kúszott a videók száma, úgyhogy egyelőre nem világos, hogy végül mennyi marad majd a platformon.

Az egész hátterében a New York Times múlt heti leleplezése áll, melyből kiderült, hogy a Pornhub nemcsak platformot biztosít a a nemi erőszaknak, a gyakran kiskorú lányok kizsákmányolásának és a beleegyezés nélkül készített videóknak, hanem pénzt is keres az ilyen videókból. A hatalmas port kavaró botrány nyomán minden eddiginél nagyobb nyomás nehezedett az oldalra, hogy változtasson a tartalomellenőrző módszerein, a platformmal addig együttműködő Mastercard és Visa pedig bejelentették, hogy véget vetnek a közös munkának. Ezzel egyébként az oldal modelljei sem jártak jól, többen úgy fogalmaztak, hogy nemcsak a saját megélhetésük, de a teljes iparág veszélybe kerülhet, ha a pénzügyi szolgáltatók a kisebb platformokkal is megszakítják a kapcsolatot. A történtekkel mi is foglalkoztunk, ezt a cikkünket itt olvashatják el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!