Fűtött maszkot fejleszt az MIT a koronavírus ellen

2020. november 24. – 11:37

frissítve

Fűtött maszkot fejleszt az MIT a koronavírus ellen
A fejlesztés jelen fázisában a hatékonyság a fontos, nem a dizájn – Fotó: Massachusetts Institute of Technology

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány hatására nyugaton is elterjedt a maszkhasználat, és bár tudjuk, hogy hatékony eszköz a fertőzés megelőzésére, 100 százalékos védelmet nem nyújt sem a viselője, sem annak környezete számára.

AZ MIT kutatói ezt igyekeznek kiküszöbölni új találmányukkal. Az általuk fejlesztett maszk hő segítségével inaktiválná a védőeszközön átjutó vírusokat. A maszk belsejébe egy fűtött rézhálót helyeznek, ami ki- és belégzéskor lelassítja és inaktiválja a vírust. Az eszközt leginkább egészségügyi dolgozók számára fejlesztik, valamint azoknak, akik nem tudnak távol maradni más emberektől (például a buszon).

A megoldás azért különleges, mert míg a legtöbb védőeszköz célja az, hogy megállítsa a vírust, az MIT-jé átengedi azt, mert így tudja ártalmatlanítani.

Ha 90 fokra tudnák hevíteni a koronavírust, akkor – a maszk végső méreteinek függvényében – akár ezred, vagy milliomod annyi virális részecske jutna az ember szervezetébe, mint maszk nélkül. A maszkban jelenleg található 9 voltos akkumulátor egy töltéssel csupán néhány órán át tudja csak melegen tartani a rézhálót, de mindeközben a levegőt is lehűti, hogy a viselőhöz az már megfelelő hőmérsékleten jusson el.

A ki- és belégzés miatt egy vírus akár többször is áthaladhat a hálón, így nagyobb az esélye, hogy inaktiválódik. A tisztított levegő a maszk oldalán áramlana ki. Az egész berendezést neoprénnel vonnák be, hogy óvják a viselőt a magas hőtől, és a lehető legkényelmesebb legyen.

Már dolgoznak az első prototípusokon, kezdeti eredményeiket az ArXiv nevű preprint szerveren publikálták, tehát más kutatók még nem erősítették meg az eredményeiket.

>>> A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!