Bivalyerős telefonokkal törné rá az ajtót a riválisokra a Huawei

2020. október 22. – 16:35

frissítve

Bivalyerős telefonokkal törné rá az ajtót a riválisokra a Huawei
Forrás: Huawei

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt időszakban szó szerint egymásnak adták a kilincset a legnagyobb gyártók, hogy bejelentsék a legújabb telefonjaikat: múlt héten az Apple rántotta le a leplet az új iPhone-okról, aztán a Xiaomi ismételte meg magyarul is a csúcskészülékeinek szeptember végi bemutatóját, csütörtök délután pedig a Huawei is kiterítette a lapjait a Mate 40 szériával.

Ebben a dömpingben nem a legegyszerűbb kitűnni, de a kínai gyártónak így is sikerült erőt demonstrálnia, főleg a Pro modellekkel: a Mate 30-hoz képest még tovább fejlesztett kamera, a bivalyerős, 5G modemmel szerelt chip és feltuningolt töltés is elég vonzónak tűntek. A Google szolgáltatásai ugyanakkor még mindig hiányoznak, és az új chipből is kevesebbet kaphatott a gyártó, így mindennek ellenére egyáltalán nem biztos, hogy a Huawei számottevően beleszólhat majd a következő generációba.

Richard Yu, a Huawei fogyasztói üzletágának vezérigazgatója összesen négy modellt mutatott be, a Mate 40-et, a Mate 40 Prót, a Mate 40 Pro+-t és az idén is visszatérő, Porschéval együtt készített RS-t, ami ezúttal is az abszolút csúcsmodell, de ezzel az árral még mindig luxuscikk. A korábban kiszivárgott képekkel összhangban a Mate 40 és a Mate 40 Pro modellek ismét egy kör alakú kameraszigetet kaptak, de az előző generáció összeugrasztott kialakítása helyett most egy nagyobb körön helyezkednek el a kamerák.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

A sima és a Pro modellek is erősen hajlított széleket kaptak, és ezen túl is elég hasonló a dizájnjuk, közelebbről megvizsgálva azonban könnyen felismerhetőek a különbségek köztük. A belépő szintű modell 6,5 hüvelykes, 1080x2376-os felbontású OLED kijelzővel érkezik majd, aminek 90 Hz-es lesz a képfrissítése, míg a Pro esetében egy ugyancsak 90 Hz-es, de 6,76 hüvelykes, 1344x2772-es felbontású kijelző kap majd helyet. A drágább modellek ezzel még az alapból is hatalmas iPhone 12 Pro Maxnál is nagyobbak lesznek, de a Mate 40 Pro keskenyebb lesz, ez pedig a lekerekített élekkel együtt Yu szerint kényelmesebben tarthatóvá teszi a kínaiak készülékét.

A szelfikamera mindkét telefonon hasonlóan lett kialakítva, mint a P40-nél, a Prónál azonban szimpla helyett dupla lesz, hátlapi kamerákból pedig három helyett négyet kapnak majd ezek a modellek. A Mate 40 kamerájában nincsen periszkóp, és bár az 50 megapixeles f/1,9-es főkamera megkapta a nagyobb szenzort – ami jelen állás szerint a legnagyobb szenzor a mobilos piacon –, az ultraszéles kamera csak 16 megapixeles f/2,2-es fényerővel, a telefotó pedig egy f2,4-es 8 megapixeles szenzor.

A Mate 40 Pro modelleknél ezzel szemben az ultraszéles kamera egy f/1,8-as 20 megapixeles egység, a periszkópos telefotó pedig 12 megapixeles és f/3,4-es fényerejű, és ezekhez csatlakozik a már tavaly is látott 3 dimenziós képalkotásra képes szenzor. A Mate 40 Pro+ egyébként a kamerák terén még ehhez képest is extrát hoz, a periszkópos lencse a P40 Pro+-hoz hasonlóan ötszörös helyett tízszeres optikai zoomra képes. Videózni természetesen 4k 60 fps-ben lehet majd, és visszatér a lassított felvétel is, ebben Full HD-ban, 480 fps-sel lehet rögzíteni.

Forrás: Huawei
Forrás: Huawei

A Mate 40-es szériában mutatkozik be a Huawei két új chipje, a Kirin 9000 és a 9000E is, előbbivel a csúcsmodellekben, utóbbival pedig a belépő szintű készülékben lehet találkozni. A Kirin 9000 az első olyan 5 nanométeres chip, amibe 5G modem is került, ezen túl pedig az is kiderült, hogy 30 százalékkal több tranzisztor található benne, mint az Apple legújabb, A14-es chipjében. Továbbra is a belsőnél maradva a sima modellben 4200 mAh-s aksi lesz majd, amit egy 40 wattos töltővel lehet tölteni, a vezeték nélküli töltés pedig teljes egészében kimarad belőle. A Próba 4400 mAh-s akkumulátor kerül, amit 66 wattos gyorstöltővel, vagy 55 wattos vezeték nélküli töltővel lehet majd feltölteni.

Emellett megújul az EMUI is, a 11-es verzióban olyan újdonságok érkeznek, mint a folyamatosan aktív kijelző testreszabhatósága – különféle rövid felvételekkel, ezt cicával, meg hallal promózták, vélhetően mert különben senkit nem érdekelt volna –, illetve az is, hogy az aksi kímélése érdekében ez csak akkor jelenik majd meg, ha ránézünk a telefonunkra. Emellett fejlődik a multitasking, jobb lesz a gesztusvezérlés, aminek hála elméletben már nagyjából mindent lehet a telefon előtt hadonászva is csinálni, és javul a Huawei asszisztense, Celia is. Az App Gallery feljött a top 3-ba a mobilos alkalmazásboltok között – ami mondjuk annyira nem meglepő, mikor szinte mindenki App Store-t vagy Google Áruházat használ –, és fejlődik a kínaiak saját keresőmotorja és térképes megoldása is. Yu azt is elmondta, hogy kiemelten nagy hangsúlyt fektetnek a személyes infók védelmére, de sem a saját megoldások népszerűsítése, sem ez az apró odaszúrás nem változtatott azon, hogy

mindez természetesen azt jelenti, hogy továbbra sem lesznek Google-szolgáltatások a Huawei telefonjain.

A telefonok után a Huawei megvillantotta a Freebuds Pro új modelljét, a Freebuds Pro Studio fejhallgatótt, ami aktív zajszűréssel, hosszú üzemidővel, jó hangzással és kényelmi funkciókkal támadja az ebben a szegmensben jelenleg vezető gyártókat. Ennél ugyanakkor sokkal érdekesebb volt, hogy azután, hogy az elején is hangsúlyozták, hogy az emberek mindennapjainak megkönnyítéséért dolgoznak, a végén Yu külön elmondta, hogy ennek fényében rettentően igazságtalannak tartják az őket sújtó amerikai szankciókat. Mint mondta, az elmúlt évtizedek alatt makulátlan kiberbiztonsági reputációt alakítottak ki, és a semmiből lettek hatalmas cég, a mostani nehéz helyzetben pedig továbbra is arra akarnak fókuszálni, hogy jobbá tegyék a felhasználóik életét. A bejelentett készülékek hivatalos megjelenési dátumát egyelőre jótékony homály fedi, ahogy a magyar árakat és megjelenést is, így erre csak az euróban megadott árakból lehet következtetni, ami a következőképp alakul:

  • Huawei Mate 40 – 899 euró
  • Huawei Mate 40 Pro – 1199 euró
  • Huawei Mate 40 Pro+ – 1399 euró
  • Huawei Mate 40 RS – 2295 euró
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!