Itt lehet visszaolvasni az Oscar-közvetítésünket

2023. március 13. – 00:32

frissítve

Itt lehet visszaolvasni az Oscar-közvetítésünket
Fotó: Michael Buckner/ Variety / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor, üres kézzel ment haza az Elvis, a Tár és A sziget szellemei

Vége az idei Oscarnak, és a mi közvetítésünknek is. A végén mutattak egy táblát, amin egy olyan felirat állt, hogy hány Oscar telt el incidens nélkül, a számlálót pedig átfordították egyesre – ez nagyjából le is írta az egész estét, ahol igazán durva meglepetés nem volt, sem pozitív, sem negatív értelemben. Stöckert Gábor kollégán nevében is nagyon köszönjük azoknak, akik követtek és olvastak minket, egy év múlva ugyanitt!

A játékfilmes kategóriákban a következő eredmények születtek:

  • Minden, mindenhol, mindenkor: 7 díj (legjobb film, legjobb rendezés, legjobb női főszereplő, legjobb női mellékszereplő, legjobb férfi mellékszereplő, legjobb eredeti forgatókönyv, legjobb vágás)
  • Nyugaton a helyzet változatlan: 4 díj (legjobb nemzetközi film, legjobb filmzene, legjobb látványtervezés, legjobb operatőr)
  • A bálna: 2 díj (legjobb férfi főszereplő, legjobb smink és haj)
  • Women Talking: 1 díj (legjobb adaptált forgatókönyv)
  • Avatar – A víz útja: 1 díj (legjobb vizuális effektusok)
  • Fekete Párduc: Mindörökké Wakanda: 1 díj (legjobb jelmez)
  • Top Gun: Maverick: 1 díj (legjobb hang)
  • RRR (legjobb betétdal)

A legnagyobb vesztesek az Elvis, a Tár és A sziget szellemei, utóbbi szegény 9 jelölésből egyet sem tudott díjra váltani, pedig jó kis film.

Már fél 5-re befejezték? – örültem meg, de persze azzal nem számoltam, hogy idén óraátállítási anomáliák miatt magyar idő szerint 1-kor kezdődött a gála, nem 2-kor. Szóval a 95. Oscar-ceremónia három és fél órás volt, ami átlagosnak számít. A leghosszabb Oscar-gála a 2002-es volt, 4 óra 23 perc. A legelső Oscar-átadót 1929-ben lezavarták 15 perc alatt.

Az Oscar-díjas Ke Huay Quan alig bír magával a háttérben, míg Wang higgadtan megköszöni a forgalmazó A24-nek, a családjának, az édesapjának, majd kifogyott a szavakból és átadta a mikrofont az író-rendezőknek. Daniel Kwan arról beszélt, hogy nagy reményt fűz a jövő történeteihez, és megköszönte szintén mindenkinek.

Fotó: Kevin Winter / Getty Images
Fotó: Kevin Winter / Getty Images

Hét Oscar-díjjal zárja az estét.

Biztos nem Spielbergnek, de aztán ki tudja.

„Hölgyek, soha ne higgyétek el, hogy túlvagytok már a csúcson” – mondja köszönőbeszédében Michelle Yeoh, aki szerint az Oscar-díja reménysugár, annak bizonyítéka, hogy történhetnek még csodák idősödő színésznőkkel is. Elsősorban 84 éves anyukájának és többi családtagjának mond köszönetet.

Fotó: Kevin Winter / Getty Images
Fotó: Kevin Winter / Getty Images

Yeoh egyébként balett-táncosnak készült, és csak később lett színész. Én a magam részéről nagyon köszönöm neki a Rendőrsztori 3-ban azt a vonatra ugratós jelenetet, és nagyon örülök, hogy a karrierjének ezek szerint nem tett rosszat a tavalyi pocsék Witcher-spinoff.

A legjobb női főszereplő díját Michelle Yeoh kapja. Még egy díj a Minden, mindenhol, mindenkornak.

Jelöltek voltak még: Cate Blanchett (Tár), Ana de Armas (Szöszi), Andrea Riseborough (To Leslie), Michelle Williams ( A Fabelman család).

A filmiparban már sok szenvedésen átment Fraser most könnyek között mond köszönetet A bálna rendezőjének, Darren Aronofskynak, szereplőtársainak (Hong Chaut kiemeli név szerint is), menedzserének, családtagjainak, de még a kategória többi jelöltjének is. A terem állva ünnepli.

Fotó: Kevin Winter / Getty Images
Fotó: Kevin Winter / Getty Images

Legjobb férfi főszereplő: Brendan Fraser (A bálna), és ezzel bejött a papírforma.

Jelöltek voltak még: Austin Butler (Elvis), Colin Farrell (A sziget szellemei), Paul Mescal (Volt egyszer egy nyár), Bill Nighy (Living).

Három díj van már csak hátra, ebből kettő a legjobb férfi és női főszereplőé. Ezeket adja át Jessica Chastain és Halle Berry.

Az állás a finálé előtt:

Minden, mindenhol, mindenkor: 5

Nyugaton a helyzet változatlan: 4

A bálna: 1

Women Talking: 1

Avatar – A víz útja: 1

Fekete Párduc: Mindörökké Wakanda: 1

Top Gun: Maverick: 1

Elvis: 0

A sziget szellemei: 0

Tár: 0

Scheiner elmondta, hogy köszöni a szüleinek, hogy elviselték, például azt, hogy horrorfilmeket csinált a barátaival, vagy dragbe öltözött, amivel „amúgy senkinek sem árt”, amit nagyon megtapsolták.

Kwan megköszönte a stábnak, a bevándorló szüleinek, édesanyjának, aki énekes, táncos akart lenni, de nem volt pénze rá, ezért minden kreatív energiáját megkapta ő. Elképesztő sebességgel köszönte meg fiának, mondta el, hogy az, hogy ő ott áll, nem szokványos dolog egyáltalán.

A The Daniels néven alkotó Daniel Kwan és Daniel Scheinert kapták.

Itt eldőlhet a Minden… vs Nyugaton… meccs, de persze ki tudja.

Paul Rogers, a Minden, mindenhol, mindenkor vágója könnyeden, viccelődve veszi át a díjat, pedig azzal kezdi, hogy csupán a második nagyjátékfilmje volt, amiért a díjat kapta. Tartalmilag amúgy a szokásos: pacsi a stábnak és a családnak.

És a legjobb vágás díját is a Mindig, mindenhol, mindenkor kapja, illetve a vágója, Paul Rogers.

Jelöltek voltak még: Mikkel E. G. Nielsen (A sziget szellemei), Matt Villa és Jonathan Redmond (Elvis), Monika Willi (Tár), Eddie Hamilton (Top Gun: Maverick)

Ami a legjobb vágás díja lesz. Weaver azt mondja, a vágás az egyik legösszetettebb filmkészítési feladat. Bár ez szinte bármelyik másikra is igaz.

Fotó: Kevin Winter / Getty Images
Fotó: Kevin Winter / Getty Images

Elcsukló hangon, utalással egy Grease-dalra (Hopelessly devoted to you). Lenny Kravitz zenéjére és előadásában indul el a blokk, Olivia Newton-John is az elhunytak között van, ez magyarázza Travolta elcsukló hangját. Egyebek közt Vangelis, James Caan, Raquel Welch, Kirstie Alley neve is feltűnik a szomorú montázsban.

Elmondta, hogy a Carpenters zenéjén nőtt fel, elkezdte a Top Of The World című dalt énekelni, persze átköltve arra, hogy a filmje Oscart nyert. Elképesztő, hogy lenyomta Rihannát és Lady Gagát is.

Zene: M.M. Keeravaani, szöveg Chandrabose.

Ideteszem megint, mert tényleg bomba szám:

Mark Weingarten, James H. Mather, Al Nelson, Chris Burdon és Mark Taylor kapja. Ez a film első díja ma. Az öt nyertesből egy beszélt, többiek integettek.

Ők ketten a Tőrbe ejtve második részében szerepeltek együtt tavaly.

Sarah Polley nagyon összeszedett, szép beszédet mondott, amiben nemcsak említette, de fel is állította a nézőtéren a jelenlevő stáb- és családtagokat, hogy mindenki lássa őket. A Women Talking témáját is érintette, ami egy ultrakonzervatív közösségről szól, ahol durván elnyomják a nőket.

Egyébként az megvan, hogy 1989-ben a Váratlan utazásban ő volt a kislány, tíz évvel később pedig a Nyomás!-ban az egyik főszereplő?

Fotó: Kevin Winter / Getty Images
Fotó: Kevin Winter / Getty Images

Legjobb adaptált forgatókönyv: Sarah Polley a Women Talkingért. A forgatókönyv eredetijét, az azonos című 2018-as regényt Miriam Toews írta.

Jelöltek voltak még: Kazuo Ishiguro (Living), Edward Berger (Nyugaton a helyzet változatlan), Ehren Kruger, Eric Warren Singer, és Christopher McQuarrie (Top Gun: Maverick), Rian Johnson (Tőrbe ejtve – Az üveghagyma).

Daniel Scheinert, a Minden, mindenkor, mindenhol egyik forgatókönyvírója felsorolta a tanárait, akik a legnagyobb hatással voltak rá. A másik szerző, Daniel Kwan főleg a családjának és Scheinertnek köszönte meg, és hozzátette, hogy „az imposztor-szindrómám most tetőzik”.

A legjobb eredeti forgatókönyv díját kapja: Daniel Kwan és Daniel Scheinert (Minden, mindenhol, mindenkor).

Jelöltek voltak még: Martin McDonagh (A sziget szellemei), Steven Spielberg és Tony Kushner (A Fabelman család), Ruben Östlund (A szomorúság háromszöge), Todd Field (Tár).

Elnézést, hogy félrevezettük az olvasókat, Colin Farrell csak egy nagyon jó színész, aki úgy tett, mintha.

– mondták be a közvetítésben, aztán elkezdődött a 6523486. reklámblokk az estén (amit a Disney+-on ilyenkor percekig tartó liftzene jelez).

Kimmel mondta is, hogy a diliperformansza azért volt, hogy át tudják rendezni a színpadot időben. Meg is történt, az afrikai-wakandai fűépítmények között Rihanna várandósan énekelte el a Lift Me Up-ot.

Fotó: Kevin Winter / 2023 Getty Images
Fotó: Kevin Winter / 2023 Getty Images

A Chadwick Boseman emlékére írt dalt felállva tapsolta a közönség.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!