Megvadult pókként szőtte az Obi-Wan a hálót, hogy minden ép maradjon a Csillagok háborújában

2022. június 25. – 07:03

Másolás

Vágólapra másolva

A hatodik résszel véget is ért a Disney+-on futó Obi-Wan Kenobi-sorozat, amely kronológiai szempontból első és második trilógia évei között mutatott be egy aprócska szeletet. A többi epizódhoz hasonlóan az évadzáró után is megnézzük a fontosabb utalásokat, elméleteket, kikacsintásokat, ám mivel ezt értelemszerűen spoileresen tesszük, csak az tartson velünk a folytatásban, aki mind a hat részt, különösképp az utolsót is látta. Addig is itt vannak sorban az évadnyitó duplarész, illetve a harmadik, negyedik és ötödik epizódok spoileres magyarázói a felzárkózóknak.

Fotó: Disney+
Fotó: Disney+

Egyszerre volt áldás és átok a készítők számára, hogy mindkét végén zárt történetet kellett alkotniuk, hiszen semmilyen módon nem változtathatták meg a kánont – igaz, ezt nem teljes mértékben sikerült azért kivitelezni, vagy legalábbis nem tudtak minden felmerülő dolgot elsimítani.

Például azt, hogy bár részeken keresztül láthatjuk Obi-Wan és Leia hercegnő kalandját, az Egy új reményben Leia miért arról beszél a videóüzenetben Kenobinak, hogy szolgált az apja alatt a klónháborúban, ahelyett, hogy azt mondaná, hogy drága kedves Obi-Wan, nagyszerű volt, hogy egyszer már megmentettél, és most újra szükségem lenne rád a régi szép idők emlékére. A régi szép idők egyébként 9 évvel korábbat jelentenek csak, szóval így még furcsább az egész.

Na de nézzük, mi az, aminél szép kört rajzolt az Obi-Wan, vagy aminél kénytelen volt szép kört rajzolni az évadzáróban, hogy ne szakadjon meg a téridő-kontinuum.

Az Egy új reményben – amikor még az első trilógia íve sem volt annyira tökéletesen kidolgozva – Obi-Wan azt mondja Luke-nak, hogy az apját Darth Vader ölte meg. Az évadzáróban szépen bezárult ez a kör, hiszen Darth Vader maga mondja, hogy ő ölte meg Anakin Skywalkert, Obi-Wan tehát ide kanyarodott csak vissza történetileg.

Szintén egy korábbi, de majd csak a jövőben történő dologra utalnak, amikor Obi-Wan Darthnak szólítja Vadert az elválásukkor. Ennek nem sok értelme volt az Egy új reményben, hiszen ez az elem közös minden Sith nevében. A mostani újrakontextualizálással kapott egy olyan szintet a dolog, hogy ha Anakin megszűnt létezni Obi-Wan számára, akkor a helyébe lévő Sith nem egy személy neki, csak egy a Darthok közül. Egyben sértés is lehet, amivel jelzi neki, milyen messze került az egykori Padawan-státusztól.

Arra is figyelni kellett, hogy amikor Reva Luke-ékra támad, ne villantsa meg a fénykardját, hiszen az első filmben Obi-Wan magyarázza el neki, hogy mi is az, vagyis a fiatal Skywalker még sosem látott olyat. Egyetlen alkalom van, amikor Reva kezében ott a fénykard, de akkor Luke eszméletlen, szóval itt kifejezetten jól figyeltek a részletekre. Ebből a kategóriából a legjobb az, ahogy a Klónok háborúja sorozatban hét évadon át változatos módon érik el, hogy pont nem fut össze Anakin és Grievous tábornok, csak hogy értelmes maradjon A sithek bosszúja egyik sora, amiben Anakin közli, hogy Grevious alacsonyabb, mint gondolta.

Választ kaptunk arra is, hogy miért hagyta hosszú éveken át békén Obi-Want Vader úgy, hogy pontosan tudta, valahol ott bujkál a sivatagbolyón, csak meg kellene találnia. A megoldás egyszerű: Palpatine azt mondta neki, hagyja az egészet a fenébe, Vader pedig engedelmeskedett. Nem a legbravúrosabb megoldás, de legalább valamit kitaláltak, hogy ne lógjon ki annyira a lóláb.

A seb

A szezonnyitó duplarész végén hiányoltuk az óriási fejsebet Vader feje búbjának baljáról, de a mostani összecsapásukkal ez megoldódott, a felhasított sisak jó okot ad arra, hogy miért legyen egy ezer plusz egyedik seb is Vader testén. Érdekesség egyébként, hogy a sisak a Lázadók sorozatban épp a másik oldalán hasadt fel, amikor Vader összecsapott korábbi tanítványával, Ahsoka Tanóval – igazán egyikük sem tudta kihámozni Anakint Darth Vader álarcából.

Fotó: Disney+
Fotó: Disney+

Ott Ahsokát meglepetésként éri a felfedezés, Obi-Wan itt viszont már tudja, hogy kivel harcol valójában. Remek megoldás egyébként, ahogy a megsérült sisak alól elkülönülve jön át James Earl Jones és Hayden Christiansen hangja Darth Vaderként: a sisak maga Darth Vader, de alatta a hús-vér arc, ha csak halványan is, de még Anakin Skywalker.

Mindent mindennel

Korszakokon átívelő apróbb utalások is voltak:

  • a rész legelején, ahogy Vader csillagrombolója üldözi Obi-Wanékat, egyértelmű párhuzam az Egy új remény kezdetével, amikor Leiát követi;
  • kezdetleges formában, de felcsendül az ikonikus Birodalmi induló is;
  • Reyhez hasonlóan Obi-Wan is megemel az Erő segítségével egy nagy halom követ, még ha az Erő igazából nem is arra való, hogy köveket emelgessenek vele, ahogy Rey azt kiemeli Az utolsó Jediben;
  • a rész végére Luke Skywalker a jól ismert fehér ruhájában látható, míg Obi-Wan pontosan abban a szerelésben feszít, amiben a Star Wars képregény 15. számának borítóján láthatjuk.
Fotó: Disney+
Fotó: Disney+

A szellem

Ha már Ian McDiarmid visszatérhetett mint Palpatine, nyilván nem lehetett kihagyni Liam Neesont, vagyis Qui-Gon Jinnt sem a visszatérők sorából. Qui-Gonn a halálból tért vissza Erő-szellemként – láthattuk már hasonló formában Obi-Want, Luke-ot, illetve Yodát is, de mi kell ahhoz, hogy egy Jedi később vissza tudjon térni szellemként?

Ez egyfajta tanulható képesség, hogy a halál után egy Jedi (vagy bármilyen, az Erőre érzékeny lény) megmaradjon spirituális formában. A hosszú időre elfeledett technikát Darth Plagueis fedezte fel – ő volt Darth Sidious, azaz Palpatine mestere. Csakhogy Plagueist nem érdekelte különösebben a dolog, ő és Palpatine is a fizikai test halhatatlanságát kereste inkább (és mint tudjuk, utóbbi egy időre meg is találta). Sidious viszont átadta az erre vonatkozó tudást Vadernek, aki így térhetett vissza később szellemként.

Fotó: Disney+
Fotó: Disney+

A Sithek helyett Qui-Gon Jinn lett az, aki újra felfedezte ezt a titkot, és az Erőhöz szorosan kötődő Whillek egyik sámánjának segítségével el is sajátította a technikát. Yoda és Obi-Wan is tőle tanulta meg, hogyan maradhatnak fenn szellemformában azután, hogy eggyé válnak az Erővel. Yoda a száműzetésében egy másik Jedinek, egy bizonyos Qu Rahnnak is megtanította, amit lehetett, de egyébként elég hosszú a listája azon Jediknek és Sitheknek, akik szellemként fenn tudtak maradni.

Azt még nem tudni, lesz-e második évada az Obi-Wannak (Ewan McGregor és Hayden Christensen is szeretnék), de így is jön egy rakat Star Wars-sorozat a Disney+-ra a közeljövőben:

  • augusztusban jön a kémthriller Andor, ami két évadban a Zsivány Egyes sztorijáig jut majd el,
  • szeptember végén folytatódik A Rossz osztag a második évaddal,
  • még valamikor 2022-ben jön a Tales of the Jedi animációs antológiasorozat,
  • 2023 februárjában tér vissza az életünkbe A Mandalóri és vele Baby Yoda Grogu,
  • 2023 tavaszán animációs formában jön a Young Jedi Adventures, amit alighanem a fiatalabb korosztályoknak szánnak,
  • az egyik legjobban várt sorozat, az Ahsoka 2023-ban érkezik,
  • majd a folytatásban jön Jude Law főszereplésével az 1980-as évek ijfúsági felnövéstörténeteit idéző Skeleton Crew,
  • utána a The Acolyte, amely az ismert trilógiák előtt évszázadokkal játszódik majd,
  • és készülőben egy külön sorozat Lando Calrissianről is, a főszerepet Donald Glover viszi tovább.
Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!