Jango Fett és Palpatine után önmaga klónozására állt át a Csillagok háborúja

2022. június 11. – 10:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mérsékelt izgalmakkal fordul rá az Obi-Wan-sorozat az utolsó két (vagy csak az utolsó?) rész várható őrületére, a cselekmény meglehetősen kis térre és időre koncentrálódott, így utalásokból, kikacsintásokból sem volt túl sok a negyedik részben, a Csillagok háborúján belüli önismétlésből, vagy ahogy George Lucas mondaná, költői rímelésből viszont volt bőven. A kép után erősen spoileresen folytatjuk, a felzárkózóknak pedig emlékeztetőül itt a sorozatot indító duplarész, illetve a harmadik epizód hasonlóan spoileres magyarázója.

Fotó: Disney+
Fotó: Disney+

Kéttornyúlak

Kezdjük a fő helyszínünkkel, a Nur bolygón található Fortress Inquisitoriusszal, ami ugye nem más, mint az inkvizítorok főhadiszállása. A Nur ugyanabban a rendszerben található, mint a Mustafar bolygó, ahol Darth Vader palotája van – tehát igazából csak egy köpésnyi távolságra kell elugrania a sötét nagyúrnak, ha rá akar nézni a kis csatlósainak ténykedésére. Akár az erő egyensúlyára is visszavezethetjük, hogy egy lávabolygó mellett egy vizes bolygó található. Ami az erődöt illeti, a múlt heti magyarázóban már taglalt Sith-branderősítés részeként természetesen ennek is két tornya van, még ha annyira nem is látványos, mint Vader palotája esetében.

Fotó: Disney+
Fotó: Disney+

Megúsztuk a gungeneket

Obi-Wan Kenobi a víz felől közelítve, alulról tör be az inkvizítorok erődjébe, pont úgy, ahogy azt Cal Kestis is tette a Jedi: Fallen Order című videójátékban. Ezek után persze el kellene gondolkodni, hogy talán a brandépítő csapattól át lehetne csoportosítani egy kevés büdzsét a biztonsági részlegre is, két, ugyanolyan Jedibetörés rövid idő alatt ugyanis normál esetben megbocsáthatatlan dolog az Erő sötét oldalán. Főleg, hogy mindkét esetben ugyanaz a vége: Vader egy inkvizítoron tölti ki a haragját – fura, hogy nem tanult belőle.

A víz alatti behatolást ugyanaz a víz alatti légzőkészülék segíti, amit a Baljós árnyakban is használt Obi-Wan és Qui-Gon Jinn is, de legalább Jar Jar Binkst és a gungeneket megúsztuk ezúttal.

Fotó: Disney+
Fotó: Disney+

Ez nem egy erőd, hanem egy sírhely

Boromir mondta A gyűrűk urában Mória bányáiba érve, hogy „Ez nem bánya, hanem sírbolt.” Erre rímel, ahogy Obi-Wan is ráeszmél az erődbe jutva, hogy az sokkal inkább Jeditársainak sírhelye, tömegével láthatók ugyanis a borostyánszerű anyaggal teli tartályokban elrakott Jedik, Padawanok és Jeditanoncok.

Valami váratlan fordulattal előállhat, hogy az itt látható Jedik mégsem halottak, csak valami furcsa, hibernált állapotban vannak egy fura Sith-kísérlet eredményeként, de mivel nincs erre utaló jel, maradjunk annál, hogy a maradványaikat látjuk.

Az egyik legjobban kivehető figura a kecskeszerű fejéről felismerhető Tera Sinube, akit egyébként elsőként is látunk. Ő a Cosian fajhoz tartozik, és akik nézték A klónok háborúját, azok már találkozhattak vele mint Ahsoka Tano barátja és mentora.

Egyes, erősen megkérdőjelezhető elméletek szerint az egyik ilyen tartályban a Samuel L. Jackson által játszott Mace Windu testét láthatjuk, egy másikban pedig az előző részben névileg előkerült Quinlan Vosét, de egyik sem túl valószínű – Windu a felhőkarcolóról lezuhanva halt meg, Vosról pedig gyanúsan jelenidőben beszéltek.

Fotó: Disney+ Fotó: Disney+
Fotó: Disney+

Jól látható viszont egy idősebb női alak is, aki valószínűleg nem Jedi, hanem egy dathomiri boszorkány. Erről a bolygóról, Dathomirről származik egyébként Darth Maul is, esetünkben viszont lényegesebb, hogy az Éjnővérek is az Erő sötét oldalát használják, ezért teljesen valós célpontjai lehettek az inkvizítoroknak. Az Erőérzékenységük miatt veszélyt jelentenek Darth Sidiousra, ezért is küldte el Dooku grófot, hogy végezzen velük, de lehet, hogy párat az inkvizítorok kaptak el.

A rengeteg Jedimaradványon túl még inkább szívbe markoló látni az inkvizítorok gyűléstermében az ablak alatt körben kirakott fénykardokat, amelyek a levadászott Jediket jelképezik. Egy korábbi részben lehetett már látni a kiterített fénykardok egy részét, de akkor úgy tűnt, hogy csak egy kis vitrinbe kerültek, de látszik, hogy sokkal-sokkal több fénykardról van szó.

George Lucas önmásolása

Gyakran előkerülő idézet George Lucastól, ahogy a gyártási szempontból második, időrendben az első trilógia készítése közben az Anakin és Luke Skywalker közti hasonlóságokról azt mondja, olyan, mint a költészet, rímelnek egymásra. Ezt kezdik kimaxolni az Obi-Wan esetében, részben érthető vonalak mentén, amikor hasonló helyzetekbe hozzák most Obi-Want, mint Anakint, illetve Darth Vadert a korábbi tartalmakban (az Erővel visszatartott víz, a Bacta-tartályban ázás, a Padmé Amidalához kötődő rémálmok, a megégés), az viszont már kicsit sok lehet, hogy miután a legújabb trilógia erősen másolja az eredeti hármast, most még az Obi-Wan is elkezdte kronologikus sorrendben feldolgozni az eseményeket.

Hogy mikre gondolunk?

Az első filmben (Baljós árnyak) ugyanúgy elrabolnak egy fiatal, fontos szereplőt, mint az első epizódban, és az is stimmel, hogy elég sok dolog játszódik a Tatooine bolygón. A második filmet (A klónok támadása) és részt összeköti a politikai háttérfolyamatok megismerése, a vizes bolygó és a neonfényű alvilág előkerülése. Mindkét esetben a harmadik részben (filmben) csap össze Obi-Wan és Anakin, hogy aztán a párbaj végén az egyikük megégjen. Most pedig Leia kihallgatása, illetve a szándékos, nyomkövető ráaggatása utáni elengedése ilyen párhuzam.

Nyilván kismillió ilyen dolgot lehetne találni mondjuk A Mandalóri és a filmek között is, de ezek nem lehetnek véletlenek.

Egy újabb rohamosztagos-osztály

A résszel bemutatkozott az élőszereplős Csillagok háborúja-világban a rohamosztagosok egy újabb típusa, a Purge trooper, akiket fekete egyenruhában láthatunk, amikor Obi-Wan megpróbál a víz alatti folyosón elmenekülni a főhadiszállásról.

A ruházatukban eléggé hasonlítanak a Death trooperekre, de egy másik, külön egységről van szó. A korábban a Jedi: Fallen Order játékban megjelenő Purge trooperek a rohamosztagosok egyik legelitebb szintjét képviselik, eredetileg klónok alkották az egységet, majd később, a klónok leszerelésével hétköznapi katonák kerültek a helyükre.

Fotó: Disney+
Fotó: Disney+

Az egység közvetlenül Darth Vader parancsnoksága alatt áll, a feladatuk pedig erősen kötődik az inkvizítorokéhoz, nem véletlen, hogy ott vannak a főhadiszálláson: nekik is a 66-os parancs után életben maradt Jedik megölése a fő feladatuk. Egyebek mellett a Wookie-anyabolyón, Kashyyykon létesített börtön őrzése is az ő hatáskörük volt.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!