Két gyomor, egy patkányfarok és a Darth Vadert éltető bosszú

2022. június 19. – 10:19

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő héten már a hatodik rész, vagyis az évadzáró jön a kedd óta Magyarországon is teljes körűen elérhető Disney+-on futó Obi-Wan Kenobi című sorozatból, és hát a legutóbbi két rész alapján joggal várhatjuk, hogy a puskapor nagy részét oda tartogatják a készítők, bár már az ötödik rész is kicsit felfelé indult az elég nagy leülést jelentő negyedik epizód után. Ahogy a fontosabb Marvel- és Star Wars-sorozatoknál, úgy az Obi-Wan esetében is spoileres magyarázóban vesszük végig az egyes részek legfontosabb utalásait, kikacsintásait és elméleteit, most is ez következik, szóval aki még nem naprakész az ötödik részből, az ne tartson velünk még. A Disney+ indulása miatt később becsatlakozók számára pedig itt az évadnyitó duplarész, illetve a harmadik és a negyedik epizód magyarázója is.

Fotó: Disney+
Fotó: Disney+

Anakin Skywalker Padawan-patkányfarka mindent visz

A készítők ennél a résznél a sminkesre bízták a fiatalítást, nem költöttek csilliókat drága szoftverekre, ami meg is látszik: az időközben már 41 éves Hayden Christensen arca lebuktatta őket, a múltba visszatekintő jelenetekben ugyanis Anakin minimum úgy fest, mint amikor 35 éves színészek játszanak középiskolásokat, de még Steve Buscemi fellow kids-mémje se lenne indokolatlan a helyzetre.

De lendüljünk is túl ezen, sokkal fontosabb, hogy egyrészt ez a flashback tökéletesen ágyazott meg a rész valós idejében történő eseményeinek, egyszerre volt párhuzam és kontraszt, szóval maximálisan ült, nem úgy, mint a Boba Fett teljesen testigen visszapillantásai.

Kérdés viszont, hogy pontosan hol is járunk időben a visszatekintésekkel. Van pár árulkodó jel. A nem túl megfiatalított Anakin frizurájában még ott lifeg a Padawan-patkányfarok, mindkét keze hús és vér, még nem vágták le az egyiket, hogy aztán egy robotkarral helyettesítsék. A frizuráknál maradva, Obi-Wan itt még a Jézus-hajkoronát viseli, Anakin kezében pedig az a fénykard van, ami később megsemmisül a droidgyárban. Plusz a párbaj végén ráadásul Padawan marad – valószínűleg ez egy elbukott záróvizsga volt Anakin számára, aki itt még nem lett Jedi-lovag –, szóval mindezt összegezve valószínűleg közvetlenül a kilencfilmes folyam második része, vagyis A klónok támadása előtt vagyunk.

Fotó: Disney+
Fotó: Disney+

A flashbackek sora egyébként a Jedi-templomból egy felhőkarcoló felé révedő Anakinnal nyit: ez a felhőkarcoló nem más, mint ahol Padmé Amidala lakosztálya van, szóval ez nem véletlenül került bele ebben a formában.

Igazat mondott a prófécia

Na jó, próféciának azért túlzás, de végül nem jött triplacsavar, és miután minden jel arra mutatott, hogy a Harmadik Nővérként ismert inkvizítor, Reva egy korábbi Jedi-tanonc volt, kiderült, hogy ez pontosan így is van. Ha volt csavar – bár azért ez sem annyira meglepő –, az az, hogy Reva elsősorban nem Obi-Wan, hanem Darth Vader ellen forralt bosszút, ha már ő mészárolta le a társait. A legnagyobb árulkodó jel volt, hogy Reva tudta, Darth Vader egyenlő Anakin Skywalkerrel, de mint a részben láttuk, a terve azért nem volt tökéletesen kidolgozva, Vader nagyúr át is látott rajta. Sőt, igazából Reva bosszúvágyát a saját céljaira használta fel, még ha nem is sikerült a terve tökéletesen a mindent elvakító győzni akarása miatt.

Reva révén most hosszabb ideig láttuk működés közben az inkvizítor fénykardot, ami szimpla vagy akár dupla fénykardként is tudott funkcionálni – utóbbi verziójában gyorsan pörgetve volt a leghatékonyabb és a leghalálosabb.

Fotó: Disney+
Fotó: Disney+

A tervezésébe viszont került pár kisebb, de inkább nagyobb hiba. A pörgetést lehetővé tevő korong belülről elég sérülékeny volt, egy jól irányzott támadástól szétrepülhetett a fegyver, de a nagyobb méretű markolat is komoly sebezhetőséget jelentett, mint az Lázadók című sorozatban is láthattuk.

Ugyanitt: egészen hátborzongató az erődemonstráció Vadertől, aki úgy győzi le Revát, hogy még csak elő sem kell vennie a saját fénykardját.

Egy gyomrost kibírt, kettő kellett volna

Nyilvánvaló volt, hogy mivel az Obi–Wan-sorozat előzménye és folytatása is ismert, a készítők semmilyen formában nem törhették meg a kánont, így a Főinkvizítor látszólagos haláláról is előre borítékolni lehetett, hogy csak egy vezércsel volt, hiszen a későbbi animációs sorozatokban látott Főinkvizítor ugyanúgy a pau'an fajhoz tartozott, arra pedig kis esély volt, hogy rövid idő alatt két inkvizítor is ebből a viszonylag ritka fajból a csúcsra jusson.

A trükk ehelyett a megrendezett halál volt, vagyis az, hogy a Főinkvizítor túlélte Reva támadását. Ezt annak köszönhette, hogy a pau'anok két gyomorral rendelkeznek, Reva viszont csak az egyiket döfte át. Az amerikai nézőknek egyébként komolyabb spoiler lehetett, amikor a Főinkvizítort játszó Rupert Friend napokkal az ötödik epizód előtt vendég volt Jimmy Kimmel éjszakai talkshow-jában, ahol elárulta, hogy a pau'anoknak két gyomruk van. Ezután Kimmellel jót nevetnek azon, hogy biztos túlélte a támadást, különben mit keresne nála a sorozatot népszerűsítve, ha már részek óta halott a karaktere.

Fotó: Disney+
Fotó: Disney+

Chewbacca kedvenc fegyvere is visszatért

Az O'Shea Jackson Jr. által játszott Roken kezei között felbukkan a Chewbacca miatt ismertté vált fegyver, a fénynyílpuska, ami egyértelműen a Wookie-kra volt jellemző. A Rokenről ismert, meglehetősen kevés információ alapján nehéz megmondani, hogyan jutott hozzá a Kashyyyk bolygón népszerű fegyverhez. Magáról a fénynyílpuskáról azt érdemes tudni egyébként, hogy a sima pisztolyoknál és puskáknál erősebb és pontosabb volt, a használatához ugyanakkor sokkal több erő kellett. Ezáltal kézenfekvő választás a Wookie-k számára, hiszen ők lazán képesek letépni lábakat, karokat, de az, hogy Roken is ezzel harcol, azt mutatja, hogy az emberek között kimagasló erővel rendelkezik.

Fotó: Disney+
Fotó: Disney+

Már megint azok a Jedik

Ahogy a harmadik részben, a Jedimentő alagút falán, úgy most is előkerült pár Jedi neve fába vésve. A most látottak is szerepeltek már a Legends kiterjesztett világban, így viszont ők is részei lettek a hivatalos Csillagok háborúja-kánonnak.

Az egyik név Corwin Shelvay, aki egy korai, 1990-es évekbeli szerepjátékban volt nem játszható karakter. Shelvayt a Jedik kiirtása utáni években képezték ki Jedivé, az Erő útjait titokban tanulta egy Darrin Arkanian nevű sullustai Jedi-mestertől, aki Shelvay egyetemén rejtőzködött oktatóként. Amikor Arkaniant végül a Birodalom levadászta, Shelvayt a bosszú hajtotta, és majdnem a sötét oldalra tért át. De új hivatásra talált, és csatlakozott a Lázadókhoz. A Birodalom bukása után Shelvay Luke Skywalker Új Jedi Rendjének tagja lett – igaz, a mostani említése az eddigiekhez képest sokkal korábbi időben hozza be őt a kánonba, szóval a Luke-kal való kapcsolat alighanem a múlté.

A Drake Lo'gaan nevű Jedi egy korai Klónok Háborúja netes képregényből került át, abban túlélte a 66-os parancsot, és a jelek szerint ez most is így van.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!