10 éve jelent meg egy legendásan rossz dal, ami miatt az énekesnőt heteken át halálosan fenyegették a hallgatók

2021. február 10. – 19:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pontosan 10 éve ilyenkor került fel az internetre egy teljesen ismeretlen énekesnő elsőre ártalmatlan dalocskája, és a hozzá készült videóklip. Az énekes egy mindössze 13 éves lány, Rebecca Black, aki a pénteki nappal kapcsolatos boldogságát próbálta kiadni magából vele egykorú cimboráival, de a dal és a klip is olyan botrányosan rosszul sikerült, hogy azóta is minden idők egyik legrosszabb zenéjeként hivatkoznak rá.

Először is legyünk túl a nehezén, ez itt az ominózus dal és videó:

2011-ben a dal gyakorlatilag a feje tetejére állította az internetet. A rettenetesen egyszerű szöveg, a szereplők és az énekesnő bájvigyora, a semmiből felbukkanó, jó 15-20 évvel idősebb rapper, a túltolt autotune és a gagyi klip olyan tökéletesen borzalmas fúziót alkottak, hogy a Friday jó időre a Youtube és más közösségi felületek kedvelt gyűlölnivalója lett, és szinte minden zenei magazin kikiáltotta minden idők egyik legrosszabb zenéjének.

Az akkor 13 éves Rebecca Blacket anyukája fizette be a buliba, összesen 4000 dollárért megvette a dalt és a klipet is a videóban felbukkanó rapper-producertől, Patrice Wilsontól. A feltöltés után egy hónappal aztán felkapta az internet, és annyira gyűlölte mindenki szegény 13 éves lányt, hogy tele volt vele a nemzetközi sajtó. Black viszont a heteken át tartó halálos fenyegetések (!!!) ellenére sem tűnt el, a klipet nem törölte le a Youtube-ról sőt, kifejezetten sokat szerepelt a médiában megszólalóként. Ahhoz képest, hogy 5 millió értékelésből 3,8 millió negatív a videó alatt, a Friday az évek során kisebb szenzációvá vált az amerikai popkultúrában. Black maga is felbukkant egy Katy Perry-klipben, illetve a dalt feldolgozták a Glee tévésorozatban is. A fiatal énekes odáig ment, hogy még egy folytatást is készített a Fridayhez – mi más – Saturday címmel.

A tinilányra zúduló népharag rengeteg celebet vett rá arra, hogy kiálljanak Black és a dal mellett. Miley Cyrus levideózta, ahogy a kocsijában énekli a refrént, Chris Brown kijelentette, hogy ez igenis egy jó dal, az X-Factorból ismerős Simon Cowell pedig odáig ment, hogy egyenesen briliánsnak nevezte a dalt, és arra buzdította a tinilányt, hogy ne hallgasson 18 évnél idősebbekre. Nem is hallgatott, inkább csinált egy saját kiadót, leszerződött különböző reklámcégekkel, tévéműsorokban és valóságshow-kban szerepelt, és pénzre váltotta azt, hogy 2011-ben ő rá kerestek a legtöbbször a Google-ön. Többször, mint Lady Gagára vagy Adele-re.

A Stereogum interjút is készített Blackkel a dal 10 éves évfordulója alkalmából. A már 23 éves énekesnő arról beszél, hogy az eleje óta igyekezett poénra venni a rengeteg negatív visszajelzést, és rájátszani egy kicsit az egészre, de így is érték elég durva támadások. Az más kérdés, hogy Black szerint

a sok negatívum, amit akkor kapott, ma már olyan, mint amit az emberek mindennap megkapnak másoktól az interneten, mindegy, hogy mennyi követőjük van

– utal ezzel valószínűleg arra, hogy a vadnyugatként működő közösségi felületek egyre toxikusabb hangulatot árasztanak magukból a kommentelői színvonal miatt. Mondjuk Black tűrőképessége valószínűleg nagyobb az átlagnál, mert saját bevallása szerint úgy is elájult attól, hogy Justin Bieber elénekelte a Fridayt az egyik koncertjén, hogy az énekes is csak röhögni akart rajta.

Ahhoz képest, hogy minden idők egyik legrosszabb zenéje hozzá köthető, Black a ma már kifejezetten menő arcokkal dolgozik együtt, mint Dorian Electra vagy a 100 gecs, az egyre népszerűbb hyperpop műfaj kirakatarcai. Mivel a hyperpop kifejezetten egy internetes kultúrára épülő zenei műfaj, Rebecca Black kisebb sztár ebben a közegben, de az interjúból kiderült, hogy maga is hallgat PC Musicot, Sophie-t, 100 gecset és fura japán popzenét. Valószínűleg ezért sem véletlen, hogy éppen ma megjelent a dal remixe, amelyben Black mellett közreműködött a 100 gecs, Dorian Electra és az egykoron rövid ideig népszerű crunkcore formáció, a 3OH!3, illetve Big Freedia queer rap előadó is.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!