Felkerült YouTube-ra a II. Erzsébet által betiltott dokumentumfilm

2021. január 30. – 08:46

frissítve

Felkerült YouTube-ra a II. Erzsébet által betiltott dokumentumfilm
II. Erzsébet ebéd közben Fülöp herceg, Anna hercegnő és Károly herceg társaságában a BBC kamerái előtt – Fotó: Hulton Archive / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Közel 50 év után a YouTube-on bukkant fel a brit királyi család életéről szóló, 1969-ben készült dokumentumfilm, ami egészen közelről mutatja be a családi viszonyokat. A „Royal Family”, vagyis Királyi család című filmet milliók nézték, amikor először adásba került a BBC-n, ám az 1970-es évek óta sehol nem mutatták be, állítólag épp a királyi család kérésére.

A CNN említ is pár jelenetet, ami alapján érhetővé válik, hogy miért kérhette II. Erzsébet, hogy ne nagyon kerüljön tévébe a film:

  • az egyik jelenetben a királynő egy gorillához hasonlítja a leírás alapján alacsony, ugyanakkor hosszú karú amerikai nagykövetet,
  • egy másik részben pedig az látható, ahogy II. Erzsébet aprópénzért kutat a pénztárcájában, hogy cukorkát vegyen az akkor hat éves fiának, Eduárdnak, majd megjegyzi, hogy azzal a „gusztustalan ragadós valamivel” lesz tele a kocsi.

A 110 perces műsort, ami addig ismeretlen közelségből mutatta meg a királyi család tagjait, 30 millióan nézték meg az 1969-es bemutatásakor, ezzel a mai napig az egyik legnézettebb műsor a brit televíziózás történetében. A BBC becslése szerint világszerte 350 millióan láthatták. A műsor készítésének körülményei a Netflix sikersorozatában, A Koronában is előkerült, miszerint a királyi család tagjai nem örültek, hogy kamerák követik őket mindenhova.

A CNN kérésére a BBC csak annyit erősített meg, hogy ők kérték a film eltávolítását a videómegosztóról, azt nem kommentálták, hogy hogyan szivároghatott ki oda az adás. A Buckingham Palota ugyanakkor nem reagált a CNN megkeresésére.

A YouTube-re felkerült verziót hamar el is távolították jogdíjsértés miatt, ám azóta több más verzióban is elérhető.