Hatmillió dollárért igazolt le egy esportjátékos

2020. november 26. – 21:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A League of Legends (LoL) az egyik legnépszerűbb esport (azaz versenyszerűen űzött videojáték), ennek megfelelően hatalmas pénzek mozognak a piacán. Ezt jól mutatja egy friss átigazolási hír a Washington Postról: SwordArt két évig a TSM-et erősíti, ezért hatmillió dollárt kap, de cserébe a csapat esélyeit is javítja majd az LCS-eken és Worldsökön.

Jó, akkor most szedjük ízekre az előbbi mondatot, mert erre ráfér némi magyarázat.

  • SwordArt – Ez a játékbeli beceneve Hu Shuo-Chiehnek, aki 23 éves, tajvani születésű játékos, és az esportág egyik legütősebb játékosaként tartják számon, főleg amióta az idei világbajnokságon ezüstéremhez segítette a Suning nevű kínai csapatot. Ez a teljesítménye keltette fel a TSM vezetőinek érdeklődését.
  • TSM – A Team SoloMid nevű, patinás amerikai LoL-csapat.
  • LCS – Az észak-amerikai (Kanada és Egyesült Államok) LoL-bajnokság neve, a League Championship Series rövidítése.
  • Worlds – Ez pedig a LoL-világbajnokság rövidítése, teljes nevén League of Legends World Championship. A Worlds 2020 idén október végén ért véget, ezen lett második a Suning.

A LoL (meg úgy általában az esportok nagy része) Távol-Keletről adja a legjobb játékosokat, ezért általában nyugati csapatok nem tudnak nagy sikereket elérni a Worldsökön. Sőt, amerikai csapat sosem nyert LoL-világbajnokságot a verseny története során, és idén az össze amerikai csapat kiesett a selejtezőkön. Amerika a LoL-ban Koreához, Kínához, de még Európához képest is gyengének számít. Ezt elégelte meg a TSM, és leszerződtette SwordArtot, aki 2021-re és 2022-re is 3-3 millió dollárt kap, így jön össze a hatmillió. Ez abszolút rekord az amerikai LoL-ligában, az eddigi csúcstartó Heo „Huni” Seung-hoon volt, aki két év alatt 2,3 milliót kaszált a Dignitasnál.

A TSM alapítója és tulajdonosa, Andy Dinh szerint a nagy összeg hosszútávon meg fog térülni. Dinh abban bízik, hogy SwordArttal együtt a csapat már egy Worldsön is tisztességesen helytáll és akár a negyeddöntőkig is eljuthat, illetve azt reméli, hogy a tajvani játékos példáját akár további távol-keleti profik fogják követni. A TSM-ben egyébként is üresedés volt, a csapat egyik sztárjátékosa, Søren „Bjergsen” Bjerg visszavonult és a TSM edzője lett, és Yiliang „Doublelift” Peng is visszavonult idén. SwordArt viszont egy másik játékos, Vincent „Biofrost” Wang pozíciójába fog kerülni.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!