Megjelent Mr. Bean mackójának szobra a volt brit nagykövetségen

2020. november 12. – 16:49

Másolás

Vágólapra másolva

Új gerilla-miniszoborral gazdagodtak Budapest közterületei: megjelent Mr. Bean mackója a brit nagykövetség volt épületén a belvárosi Harmincad utcában.

A miniszobor Kolodko Mihály műve, a szobor fényképe is a művész közösségi oldalán jelent meg. Kolodko kárpátaljai szobrászművész, gerillaszobrász (művei sokszor engedély nélkül kerülnek ki a közterekre). Legtöbb szobra Ungváron található, de miután 2017-ben áttelepült Magyarországra, itt is megjelentek alkotásai, főként a közkedvelt miniszobrok.

Budapesten először a A nagy ho-ho-horgász rajzfilmből ismert Főkukac szobrát készítette el. A 15 cm-es szobrocska a Parlamenttel szemben helyezkedik el a Halász utcánál. Kolodko szívesen ábrázol műveiben televíziós rajzfilm-, vagy bábfigurákat, megformálta már többek között Mekk mestert vagy Brekit a Muppet show-ból.

Nevét egy botrány kapcsán ismerték meg sokan: egy éve november elején egy ironikus, díszpárnára helyezett usánkát ábrázoló miniszobrát baltával verte le a helyéről a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője, mondván, hogy a Szabadság téren egy szovjet emlékmű is elég, nem kell kettő belőle. Kolodko válaszként egy díszpárnára helyezett balta miniszobrát helyezte el a levert kis szobor helyén, utalva a politikus heroikus cselekedetére.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!