Menthetetlen a Kéktúra egyik ikonikus fája, a romhányi törökmogyorófa

2024. szeptember 20. – 04:56

Menthetetlen a Kéktúra egyik ikonikus fája, a romhányi törökmogyorófa
A fa 2017 októberében – Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Búcsúznak a romhányiak a 300 éves, ikonikus törökmogyorófától, ami Vezér Attila polgármester szerint az utóbbi években egyre gyengébb életjeleket mutatott.

Mint a polgármester lapunknak elmondta, a pusztuló fát megvizsgáltatták az Ipolyerdő Zrt. szakembereivel, de ők sem tudtak az életben tartására megnyugtató módot ajánlani. A szakemberek már két éve magvakat gyűjtöttek a továbbszaporításhoz, de sajnos egyik sem csírázott ki, tette hozzá a polgármester.

A fa kivágása szóba sem került, szeretnék megtartani ameddig lehetséges és a környékét továbbra is rendbe tartani, hiszen a népnyelv szerint ezt a fát még II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem ültette – mondta Vezér Attila. Biztatónak tűnik, hogy a közelében találtak egy sarjat, amit igyekeznek nagy gonddal megóvni.

Információink szerint a fa a 2022-es aszály után kezdett haldokolni, és idén már nem hozott élő hajtásokat. Hanyatlását a kora is eredményezhette. A fa környezetében talált fiatal törökmogyoró egyed a történelmi anyafa genetikai utódjának tekinthető. Életerősnek tűnik és hajtásokat hoz, így alkalmas lehet a legendás törökmogyorófa utódjának.

A fához több legenda is kötődik. Az egyik szerint Rákóczi alóla irányította a romhányi csatát, ami a fa méreteit, helyét és korát nézve elképzelhető, de nem valószínű. Valószínűbb az a változat, ami szerint a rodostói száműzetésben élő Rákóczit meglátogatta egy volt katonája, akinek a fejedelem egy törökmogyoró-cserjét adott át azzal, hogy azt ültesse el a romhányi síkon az 1710. január 22-i csata emlékére. Él egy olyan monda is, miszerint Rákóczi erről a dombról irányította a csatát, és a kezében lévő mogyoróbotot leszúrta a földbe, ami később megeredt és terebélyes fává növekedett.

Az Országos Kéktúra útvonalától 600 méterre található fa kedvelt pihenőhely mind a környéken lakók, mind az erre kirándulók körében. A fa kellemes árnyékot adott nyáron, és szép kilátás nyílik mellőle a Lókos-patak völgyére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!