Túrázni király, mondja Samu, aki 14 évesen, önállóan járta be a 100 kilométeres Fjällräven Vándortúrát

2024. augusztus 29. – 20:00

Másolás

Vágólapra másolva

Samu 14 évesen, külön szülői engedéllyel indult a 10. Fjällräven Vándortúrán, amit idén augusztus 19 és 23 között rendeztek a Bükkben. A hatvan kilós srác 16 kilós hátizsákot cipelt végig 5 napon és 100 kilométeren keresztül mintegy 170 túratársával együtt. Mint mondta, a végére már érezte a vállát, de ezt a súlyt még kényelmesen elvitte. A befutónál néhány könnycseppet elmorzsolt a meghatottságtól, de azt üzeni a kortársainak, hogy túrázni király dolog, menjenek minél többen. A vándortúrán részt vett a Telex túrarovata is, az esemény hangulatát az alábbi videó próbálja visszaadni, aminek a végén Samu is megosztja gondolatait:

Idén lett tízéves a hazai vándortúrázás hagyományait a svéd Fjällräven Classic koncepciójával egyesítő túraesemény, a Fjällräven Vándortúra. A túrázás mellett a résztvevők segítették a környezet megtisztítását is: 45 kg hulladékot gyűjtöttek össze az ösvények mentén.

Az ötnapos jubileumi túra 100 kilométeres, kihívásokkal teli útvonalat járt be a Bükk tájain keresztül. A napi átlagosan mintegy 20 kilométeres, megerőltető túrázás ellenére a természetjárók megőrizték a jókedvüket, és minden este részt vettek a helyiek által frissen felszolgált vacsorán és a különleges programokon.

A vándortúra útvonala és szakaszai:

A kiemelt programok között szerepeltek a Fjällräven magyar márkanagyköveteinek gyakorlati túratippjei, Kárpáti Dorka mozgásterapeuta által tartott előadás a sérülések megelőzéséről, valamint egy kis geológiai betekintés a régió természeti szépségeibe. Kiemelkedő pillanat volt a 10. évforduló megünneplése, amelyre egy látványos tortával is készültek a szervezők. Az utolsó túranapon az esemény kisebb fesztivállal zárult. 2025-ben a Fjällräven Vándortúra ismét a Balaton-felvidék bebarangolására hívja majd a természetjárókat.

Tavaly 120-an vettek részt a Mecsekben szervezett Vándortúrán. A négy napos, 74 kilométeres túra sztárja egy tíz éves maláj kisfiú volt, aki szüleivel járta be a távot.

Egyre nagyobb divat a hosszabb távú, szervezett, többnapos túra a világban. Ennek egyik úttörője a Fjällräven cég, amely évtizedek óta szervezi a svéd Lappföldön a Fjällräven Classic ötnapos vándorlást. A túra az elmúlt időkben olyan népszerű lett, hogy órák alatt betelik online a kétezres indulói létszám, és Svédország után számos más országban is megrendezik ugyanazon elv alapján: a táborhelyek adottak, az ennivalót kézbe kapják a résztvevők, akiknek nem marad más dolguk, mint menni, és vinni a hátukon a szükséges felszerelést, például a sátrat. Egy ilyen lappföldi túrán a Szépkilátás is részt vett 2013-ban.

A cég magyarországi leányvállalata 2014-ben lépett rá erre az útra, és a Bükk környékén megszervezte az első Fjällräven Vándortúrát, amire egyébként szintén meghívást kaptunk. Pár év után a rendezvény helyszínt váltott, és a Balaton-felvidékre költözött, ahol szintén készítettünk egy videót.

A Classic vándortúrák rendszerét néhány éve egy horvát csapat is elkezdte másolni, a Highlander már tucatnyi országban szervez hasonló eseményeket. A lényeg mindig ugyanaz: bizonyos összegű díjért, adott időben megszervezik egy szép természeti tájon a táborhelyeket és az ellátást, a többi a túrázók dolga. Másfél éve az Arab Emírségekben vándoroltunk velük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!