Tízéves maláj fiú volt a mecseki Fjällräven Vándortúra sztárja

2023. szeptember 6. – 16:20

Tízéves maláj fiú volt a mecseki Fjällräven Vándortúra sztárja
A start pillanata. A maláj kisfiú az élen menetel – Fotó: Nyáry Tamás

Másolás

Vágólapra másolva

Hétvégén futott be az orfűi célba Magyarország egyik legnagyobb, szervezett többnapos gyalogtúrájának, a Fjällräven Vándortúrának a 120 résztvevője. Az idei eseményen a magyarok mellett tíz ország túrázói vettek részt. A túra legfiatalabb teljesítője egy 10 éves fiú volt Malajziából, a legidősebb résztvevő pedig egy 76 éves természetjáró.

A túrázók a hegyeken, völgyeken átívelő 74 kilométeres távot 4 nap alatt járták végig, áll a szervezők közleményében. A svéd Fjällräven Classic hagyományait követve a túrázók maguk vitték minden felszerelésüket hátizsákjaikban, az éjszakát pedig kijelölt táborhelyeken, sátorokban töltötték. Esténként a tábortűz mellett készültek a következő napra, ahol a szervezők különböző programokkal várták őket: a magyar Fjällräven márkanagykövetek túrázási tippeket és tanácsokat adtak, érdekességeket és legendákat meséltek a Mecsekről, illetve megosztották a Fjällräven Classic-élményeiket is.

„A Fjällräven Vándortúrának közösségkovácsoló ereje van: új barátságok szövődnek, régi ismerősök vágnak neki együtt a többnapos kihívásnak. Az idei évben egyaránt voltak új és már jól ismert résztvevők, akik a kezdetektől fogva minden Vándortúrához csatlakoznak. Az idei rendezvény csodálatos időtöltés volt, ami az esti előadásoknak és a Mecsekről szóló mitikus történeteknek is köszönhető” – mondta Sanela Krisat, a Fenix Outdoor Emerging Markets marketing menedzsere és a Fjällräven Vándortúra szervezője.

A Fjällräven Vándortúra szervezői minden évben kiemelt figyelmet fordítanak a környezet védelmére, és arra buzdítják a résztvevőket, hogy minél kevesebb nyomot hagyjanak maguk után a túraútvonalon és a táborokban. Az idei évben a résztvevők közös erővel összesen 33,4 kilogramm szemetet gyűjtöttek a Mecsekben, így tisztábban hagyták el az erdőt, mint ahogy találták. 2024-ben a Fjällräven Vándortúra visszatér a Bükkbe, ahol 2014-ben először szervezték meg a márka hazai túraeseményét az eredeti svédországi Fjällräven Classic mintájára.

Egyre nagyobb divat a hosszabb távú, szervezett, többnapos túra a világban. Ennek egyik úttörője a Fjällräven cég, ami évtizedek óta szervezi a svéd Lappföldön a Fjällräven Classic ötnapos vándorlást. A túra az elmúlt időkben olyan népszerű lett, hogy órák alatt betelik online a kétezres indulói létszám; és Svédország után számos más országban is megrendezik ugyanazon elv alapján: a táborhelyek adottak, az ennivalót kézbe kapják a résztvevők, akiknek nem marad más dolguk, mint menni, és vinni a hátukon a szükséges felszerelést, például a sátrat. Egy ilyen lappföldi túrán a Szépkilátás is részt vett 2013-ban.

A cég magyarországi leányvállalata 2014-ben lépett rá erre az útra, és a Bükk környékén megszervezte az első Fjällräven Vándortúrát, amire egyébként szintén meghívást kaptunk. Pár év után a rendezvény helyszínt váltott, és a Balaton-felvidékre költözött, ahol szintén készítettünk egy videót.

A Classic vándortúrák rendszerét néhány éve egy horvát csapat is elkezdte másolni, a Highlander már tucatnyi országban szervez hasonló eseményeket. A lényeg mindig ugyanaz: bizonyos összegű díjért, adott időben megszervezik egy szép természeti tájon a táborhelyeket és az ellátást, a többi a túrázók dolga. Másfél éve az Arab Emírségekben vándoroltunk velük. A mostani, mecseki vándortúrára a Szépkilátás rovat is készült, de sajnos közbeszólt a Covid.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!