Tovább csúszik a tragikus sziklaomlás miatt lezárt Medve-szurdok nyitása

2024. május 30. – 18:17

Tovább csúszik a tragikus sziklaomlás miatt lezárt Medve-szurdok nyitása
A Medve-szurdok a baleset előtt – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bár június elején tervezték a nyitást, a népszerű osztrák kirándulóhely, a Medve-szurdok (Bärenschützklamm) zárva marad – adta hírül az ORF osztrák tévécsatorna. Ez már a második csúszás, eredetileg 2023-ban már nyitottak volna a négy évvel ezelőtti tragikus baleset után.

A Graztól északra található Medve-szurdokban egy 50 méter magasságban lévő szikladarab tört le 2020 nyarán. A hatalmas kő ráesett a fából kiépített ösvény lépcsőjére, és leszakította. Az épp arra járó turistacsoport tagjai közül két nő a mélybe zuhant. Az egyik áldozat, egy magyar nő a férjével indult túrázni, az ő holttestét a vízesés alól emelték ki. A másik áldozatot közvetlenül találta el a lehulló szikladarab, barátja szemtanúja volt a tragédiának.

A szurdokban végzett munkák eddig mintegy 1,4 millió euróba kerültek. A költségeket az osztrák állam és az osztrák alpesi klub tartalékaiból és adományokból finanszírozták. „A pénz azonban nem elég” – mondta Gerhard Jantscher, a Mixnitz Alpine Club munkatársa. Még szükség van további 200 000 euróra, hogy a helyreállítást befejezzék.

A jól kiépített, de nehezen megközelíthető szurdok újjáépítése során 64 hidat és létrát szereltek le. A rengeteg fahulladékot el kell távolítani, és még a létrarendszer egy szakasza is hiányos. A fenntartó abban reménykedik, hogy adományokból sikerül befejezni a felújítást. A tervek szerint idén júliusra, ha minden jól megy.

A Szépkilátás rovat három évvel a baleset előtt járt a Medve-szurdokban és a közeli Ötschergrabenben. Ha érdekli, milyen a két népszerű kirándulóhely, kattintson ide.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!