Felújította az önkormányzat a Szent György-hegyi turistaházat, de a berendezésre már nem maradt elég pénz

2024. március 13. – 17:00

Felújította az önkormányzat a Szent György-hegyi turistaházat, de a berendezésre már nem maradt elég pénz
A felújított Kaán Károly kulcsosház – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Kidobná? Ne tegye! Inkább ajánlja fel a turistaházba!”

– áll a kisapáti önkormányzat közösségi oldalán. Olyan, jó állapotban lévő bútorokat (asztalt, széket, kisebb szekrényt) és függönyöket keresnek, amiket a turistaház berendezéséhez fel tudnak használni.

A ház felújítására 68,7 millió forintot költöttek a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program pályázati keretéből, amihez még saját forrást is raktak, tájékoztatott Horváth-Zsédöly Viktória Imola, Kisapáti alpolgármestere. A ház külső-belső felújítása elkészült, de a berendezés befejezésére már nem maradt pénz. Ezért gondolták, hogy ha a faluban amúgy is lomtalanítás lesz, akkor felajánlásokat gyűjtenek a helyiektől.

Mint az alpolgármester közölte: a szobák lényegében megvannak, csak a ház közösségi termébe kellene pár bútor. Érkezett is felajánlás ágyra, szekrényre, heverőre, most már csak kanapé, éjjeliszekrény, függöny az, amire szükség lenne.

Elfogadnak felajánlást máshonnan is, de a szállítást nem tudják megoldani, tudtuk meg.

A ház kulcsosházként működik majd, ha minden jól megy, már nyártól. A szállás ára még nincs meghatározva, de mint megtudtuk, piaci alapokon szeretnék kialakítani. (A pilisi turistaházak most 4000-8000 forintos fejenkénti szállásárral működnek.) Az alpolgármester hozzátette: a ház egyelőre egyéb szálláshely kategóriába lesz besorolva, mint szálláshely, a klasszikus kulcsosház megnevezés az ilyen értelemben megszűnik.

A felújított Kaán Károly kulcsosház – Fotó: Tenczer Gábor / Telex A felújított Kaán Károly kulcsosház – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A felújított Kaán Károly kulcsosház – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A felújított Kaán Károly kulcsosház – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

A menedékházat a Magyarországi Kárpát Egyesület tapolcai Balaton osztálya építtette 1934-ben. Először az egykori földművelésügyi miniszter, Darányi Kálmán nevét viselte, majd a második világháború után Kaán Károly, a Balaton-környék fásításának első szószólójának és elindítójának a nevét vette fel. Felújítását 2020-ban kezdték el, a korábbi állapothoz képest fürdő és vécé is lesz benne. Az alpolgármester szerint az építkezés befejezése az elmúlt négy év ismert problémái miatt nem volt egyszerű. Mivel a vízvezeték kiépítése drága lett volna, az önkormányzat tartályokban szállítja majd fel a vizet.

A Kaán Károly kulcsosház a Balaton-felvidék egyetlen klasszikus turistaháza. Pont az Országos Kéktúra nyomvonalán helyezkedik el, szinte rögtön a nevezetes Szent György-hegyi bazaltorgonák tövében. Itt botlottunk bele egy márciusi túrán az elkészült, de furcsamód üresen álló épületbe, és ezután kerestük meg az önkormányzatot tájékoztatásért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!