Még mindig lóg a levegőben az engedély nélkül épült Pilis-tetői alpin kabin ügye

2024. február 27. – 05:08

Még mindig lóg a levegőben az engedély nélkül épült Pilis-tetői alpin kabin ügye
Az alpin kabin, háttérben a Pilis-tetői kilátó – fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre növekszik, sőt, már átlépte az 1400-at a Pilis-tetői mini menedékház támogatóinak száma, legalábbis a Petíciók.com aláírásgyűjtő oldalon már 1416 aláírás gyűlt össze amellett, hogy megmentsék az illegálisan felhúzott alpin kabint a nyilvánosság erejével. Az ügyben végső döntést hozó Pest Vármegyei Kormányhivatal még mindig vizsgálatot folytat az ügyben.

„A Pest Vármegyei Kormányhivatal az ügyben jelenleg vizsgálatot folytat”

– válaszolt a hivatal sajtóosztálya arra a kérdésünkre, hogy a tavaly év végén a Pilis-tetőn megjelent alpin kabin fennmaradásával kapcsolatban megszületett-e már a döntés, és ha igen, micsoda.

Január elején írtunk először arról, hogy tavaly november végén egy érdekes, minimál stílusú mini menedékház bukkant fel a Pilis-tetőn, a Boldog Özséb-kilátó mellett. Nem tudni, ki építette, de nem kapott rá engedélyt.

Egy hét múlva kiderült, hogy a terület kezelője, a Pilisi Parkerdő Zrt. egyeztetne a kabin építőivel. Mint írtuk, az építményre egy üzenetet erősítettek, amin a Parkerdő részéről az áll: nincs kétségük afelől, hogy a menedékház építőit és kihelyezőit a jó szándék vezérelte, és mihamarabb szeretnék velük felvenni a kapcsolatot, hogy egyeztessenek a kabin fennmaradásáról.

Megkerestük a Pilisi Parkerdőt, felvették-e a kapcsolatot a készítőkkel. A válasz szerint a Parkerdő felé nem érkezett megkeresés a kabin készítőitől. Hozzátették: az építmény fennmaradásáról való döntés nem tartozik a társaság jogköreibe, de remélik, hogy mindenki számára elfogadhatóan zárul majd ez a történet.

A kis kétszemélyes bivakház fából épült egy már meglevő betonalapra. A hegytetőn ugyanis régebben légvédelmi rakétaosztag állomásozott, ami után számos betonépítmény maradt hátra. Az építmény szélnek kitett észak-nyugati és észak-keleti oldalán végigér a tetőborítás, a délnyugati falon kis ablak található, ugyanitt kis táblán ez áll: Alpine Cabin 762 m.

A közepes sátornyi méretű házikóban fekve két ember kényelmesen elfér. Az építők hagytak bent zseblámpát, seprűt és tálcát a levett bakancsoknak. Egy másik kis tábla hirdeti a házirendet: villám, zivatar, vihar esetén a kabinban tilos tartózkodni, dohányozni nem szabad, az ajtó legyen mindig becsukva, valamint használat után kérik kitakarítani a pár négyzetméteres belső részt.

A három hónapja álló alpin kabin népszerű, sokan írnak a vendégkönyvébe, csupa jót. A támogatók szerint fenn kellene maradnia, mert annak ellenére, hogy fokozottan védett területre épült, nem zavarja a környezetet.

Az ellenzők szerint nem lenne jó, ha fennmaradási engedélyt kapna a kis bivakház, mert megnyitná az utat a fokozottan védett területre engedély nélkül építkezők előtt, és sorra jelennének meg az akár sokkal igénytelenebb, környezetrombolóbb épületek a szigorúan védendő természetvédelmi területeken.

Kommentelheted a posztot, ajánlhatsz más jó helyeket a Szépkilátás Facebook-oldalán is, és lájkold az oldalt, ha még nem tetted! Kérdések és tanácsok is ide jöhetnek. Vizuálisabbaknak ott a YouTube-, az Instagram- vagy a TikTok-oldalunk. A Szépkilátás hírlevelére pedig itt lehet feliratkozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!