Megszüntetnek egy két kilométeres turistautat a mátrai erdőrezervátumban

2024. február 25. – 09:46

Megszüntetnek egy két kilométeres turistautat a mátrai erdőrezervátumban
A Mátra északi oldala, az erdőrezervátum közelében – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Megszűnik a sárga + jelzés egy szakasza, ami a Kékes Erdőrezervátumon keresztül vezetett eddig, tájékoztatott a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Az ok: a turistaút karbantartása miatt folyamatosan hozzá kellene nyúlni a természethez, ami egy erdőrezervátumban pont nem cél.

A Nemzeti Park szerint az erdőrezervátumok ugyanis a természetes vagy természetközeli állapotú erdei életközösségek megóvását, a természetes folyamatok szabad érvényesülését, továbbá kutatási célt szolgálnak. A természetes folyamatok következtében (széldöntések, kidőlt száraz fák) a túraútvonal fenntartása folyamatos karbantartást igényelne (útvonalra dőlt fák kivágása, az útvonal folyamatos járhatósága és biztonságossá tétele).

Ezek azonban az erdőrezervátumok létrehozásakor kitűzött célokkal ellentétesek, azokkal nem összeegyeztethetők. Ezért szűnik meg a a Mátrafüredet Mátraházán át Parádóhutával összekötő sárga + jelzésű turistaút két kilométer hosszú, a Kékes csúcsától északra eső szakasza. Innentől kezdve, mivel a fokozottan védett területre nem vezet jelölt turistaút, nem lehet belépni az érintett területre.

A megszűnő turistaút – Térkép: Turista Magazin
A megszűnő turistaút – Térkép: Turista Magazin

A Turista Magazin szerint Magyarországon a Kékes Észak Erdőrezervátum az egyetlen valódi őserdőmaradvány. A Kékes északi oldalát borító erdő szerencsés helyzetét többek között annak köszönheti, hogy az 1870-es évektől egészen 1945-ig a Károlyi család vadaskertje volt, majd az 1976-ban megkezdődött védetté nyilvánítástól kezdve semmiféle erdészeti tevékenység nem folyt a területén. Ennek köszönhetően a mára mintegy 63 hektárosra zsugorodott erdőben akár 300 éves bükkösök is dacolnak az idő múlásával. Az erdőt 2000-ben nyilvánították erdőrezervátummá.

Magos Gábor, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Mátrai és Tarna-Lázbérci Tájegységvezetője a lapnak elmondta, hogy mivel egy ideje a természet kezdi visszahódítani magának a területet, egyre több a kidőlt fa, így jelentős beavatkozás kellene ahhoz, hogy a jelzett út folyamatosan járható legyen. Felidézte, hogy az erdészet legutóbb 2005 táján tisztította meg ezt az útszakaszt a kidőlt fáktól, aminek az lett az eredménye, hogy krosszmotorosok jelentek meg az erdőben.

„Amióta nem takarítják a turistautat, ez a jelenség szerencsére megszűnt, de még mostanában is előfordult, hogy valakik jogtalanul kettéfűrészeltek kidőlt fákat”

– tette hozzá Magos Gábor.

Dudás György, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese közölte, hogy csak olyan helyeken kezdeményezik az erdőrezervátumok magterületén átvezető turistautak felszámolását, ahol a túrázóknak van más választása a közelben.

A megszűnő szakasszal párhuzamosan halad délen a sárga sáv, északon a piros + útvonal, így az ezeken az utakkal jól kiváltható viszont mostantól nem érhető el majd három szép kilátópont (amiből az egyik egyben siklóernyős startpontként is működött).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!