Magyarország legbizarrabb kunyhója a Bakonyban áll és tele van könyvekkel

2023. december 9. – 08:51

Magyarország legbizarrabb kunyhója a Bakonyban áll és tele van könyvekkel
Az erdei könyvtárkabin – Fotó: Német-Bucsi Attila / Magyar Természetjáró Szövetség – Természetjáró.hu

Másolás

Vágólapra másolva

A Csinger-völgyi könyvtárkabin a legfrissebb Turista Magazin radar alatti – kirándulónyelven: kevésbé ismert – puritán hegyi-erdei szállásokról szóló cikkének legérdekesebb eleme.

A Bakony nyugati peremének bükkösében, az egykori szénbányászatáról ismert Csinger-völgyben, alig pár méterre a völgytalpon futó turistaúttól, de mégis a fák között rejtőzködve találjuk ezt a formabontó, kulturált bivakhelyet – írja a turista szaklap.

Magasba törő hasáb formája, sallangmentes faszerkezete és az egész frontoldalt lefedő üvegablaka szürreális megjelenést kölcsönöz neki a bükkök és gyertyánok között, mintha egy tudományos-fantasztikus film nyitójelenetébe csöppentünk volna. Az üvegablakon benézve vagy a hátsó oldali ajtón belépve pedig könyvtár vagy olvasószoba hangulata fog el, áll a cikkben.

A két legnagyobb felületű oldalfal végig bepolcozva kínál helyet a könyveknek, ezzel böngészési lehetőséget nyújtva a kabinba érkezőknek. Útikalauzok, lexikonok, regények és gyermekkönyvek, de még a Búvár zsebkönyvek sorozata is rendelkezésünkre áll a menedékben töltött időben.

A faszerkezetű kabin három szinten, a polcok közti tér harmadán kínál egyszerű farostlemez fekhelyeket, hogy eltölthessük az éjszakát, vagy csak megpihenhessünk túránk végeztével. Három ember kényelmesen elfér, hatan pedig nagy egyetértés esetén fekhetnek a három szinten, függőleges falétrán elérve a felső két emeletet.

Fotó: Német-Bucsi Attila / Magyar Természetjáró Szövetség – Természetjáró.hu Fotó: Német-Bucsi Attila / Magyar Természetjáró Szövetség – Természetjáró.hu
Fotó: Német-Bucsi Attila / Magyar Természetjáró Szövetség – Természetjáró.hu

A turista szaklap bivak-gyűjtésében még szerepel

  • a Gerendás-rét esőbeállója, ami a Zempléni-hegység mélyén, az egész Országos Kéktúra egyik leghosszabb civilizációmentes szakaszának közepén található
  • a Mogyoróska határában, erdő által ölelt tisztás szélén fakadó Bónyi-kút pihenőhelye
  • a Karancs melletti Kápolna-hegy (687 m) kőmenedéke, ami eredetileg remetelak volt
  • valamint a Vértessomló szomszédságában álló 15 méter magas, négyszintes, hatszög alapú kőkilátó a 315 méter magas Nagy-Somló erdős tetején, ami korábban szovjet katonai megfigyelőpontként szolgált

A cikk teljes terjedelmében a legfrissebb Turista Magazinban olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!