Simonyi Balázs rekordgyorsan futotta végig az országos Kéktúra 1172 kilométerét

2023. június 16. – 20:29

Simonyi Balázs rekordgyorsan futotta végig az országos Kéktúra 1172 kilométerét
Simonyi Balázs az országos Kéktúrán – Forrás: Kékkör dokumentumfilm

Másolás

Vágólapra másolva

Új rekordot jelentő 15 nap és 6 óra 50 perc alatt teljesítette futva az országos Kéktúra 1172,5 kilométeres távját Simonyi Balázs, az ULTRA című dokumentumfilm rendezője és hobbi ultrafutó, derül ki a Kékkör dokumentumfilm stábjának közleményéből.

Közleményük szerint Simonyi ezzel majdnem két napot javított az eddigi rekordon. Június elsején indult Írott-kőről és június 16-án ért célba Hollóházán, átlag napi 78 kilométert megtéve. Két külön nyomkövető jeladó hitelesítette a rekordot, a szokásos Kéktúra-pecsétekkel.

A táv hosszúsága mellett jelentős, 32 055 méter szintkülönbséget, változatos terep- és időjárási viszonyokat is le kellett küzdeni, többek között a Medárd-napi esőzések miatt.

„Nem változtatott meg, inkább megerősített. Dupla műszak volt: egyszerre filmesként és futóként is helytállni napról napra kemény volt. Nem vagyok nagy kiránduló, de rengeteg impulzus, spontán élmény ért erdőtől emberig, ami kiragadott a robotolásból” – mondta a sportoló.

Simonyi Balázs futását, interakcióit a Kékkör című dokumentumfilm 20 fős stábja rögzítette a legváltozatosabb technikákkal, ami a 2024 telén bemutatandó 10 részes sorozat keretét képezi. A Kékkör bemutatja majd Magyarország természeti kincseit és településeit a Kéktúra környékén, történeteket és embereket, akik valamiképpen a Kéktúrához kötődnek – átfogó képet alkotva a vidék szépségéről és színes kultúrájáról, írják.

A korábbi rekordot Szarvas Mátyás tartotta, aki 2022-ben saját idejét megjavítva, az új csúcsot jelentő 38 nap alatt teljesítette a teljes országos Kékkör 2560 km-ét (ebből 17 nap volt az országos Kéktúra útvonala).

Frissítés: Mivel Szarvas az OKT-t a hosszabb táv (a teljes Kékkör) részeként csinálta meg, ráadásul lényegében a kör utolsó harmadában, a körülmények teljesen különböztek a mostani futásétól. Ezért kissé nehézkes lehet a két futásteljesítmény összehasonlítása. Viszont az is igaz, hogy az OKT-n eddig Szarvas Mátyásé volt a dokumentált leggyorsabb teljesítés, ezért tűzhette ki Simonyi Balázs célul a megdöntését. Szarvas Mátyás 2002-ben önmagában is lefutotta az OKT távját, akkor szintén 17 nap alatt, amikor Németh Csaba 19 napos rekordját döntötte meg.

A legjobb csapatteljesítmény: egy tapasztalt terepfutókból álló hármas váltó egy hét alatt tette meg az Országos Kéktúra távját 2016-ban.

Mi a különbség a Kéktúra és a Kékkör között?

Az Országos Kékkör túraútvonal körbejárja Magyarországot. Három részből áll: messze a legnépszerűbb az 1172 km hosszú Országos Kéktúra (OKT), ami Kőszegtől a Bakonyon, és az Északi-középhegységen át a Zemplénig tart. A Zemplénnél a Kékkör az Alföldi Kéktúrában (AK) folytatódik, ami 870 km hosszan Sátoraljaújhelytől Szekszárdig kanyarog. Szekszárd után a Kékkör az 541 kilométeres Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrában (RPDDK) folytatódik. Ez a túraútvonal a Kőszegi-hegységben, az Írott-kőnél végződik, pont az Országos Kéktúrába torkollva, ezzel zárva a hatalmas, 2560 km-es túrakört.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!