Vízbe borult, de így is rekordidő alatt kajakozta végig a magyar Duna-szakaszt Rakonczay Gábor

2023. február 23. – 17:29

Vízbe borult, de így is rekordidő alatt kajakozta végig a magyar Duna-szakaszt Rakonczay Gábor
Rakonczay a ködös Dunán a rekordkísérlet közben – Fotó: Yettel

Másolás

Vágólapra másolva

57 óra és 48 perc folyamatos evezéssel Rakonczay Gábor hitelesített rekordot állított fel a Duna magyarországi szakaszán – derül ki az eseményt támogató Yettel közleményéből. Ezt a 392 kilométer hosszú távot ilyen rövid idő alatt még senki sem teljesítette kajakkal Rakonczay előtt.

A több napos extrém túrát változékony időjárás és váratlanul megerősödő hullámzások nehezítették, ami különösen az éjszakai szakaszokon igényelt komoly koncentrációt a sportolótól. Pihenésre a több óránként beiktatott 5-10 perces frissítőpontok adtak lehetőséget; a közel 58 órás túra alatt összesen 1 óra 15 percet szentelt alvásra.

Az első 5 órában a technikás, de gyors szakaszon 40 percet faragott a kajakozó a tervezett menetidőhöz képest. Estére erősödő szél érkezett a folyón, majd az éjszakai szakaszon – már Esztergomnál – a hirtelen felerősödő nyugati oldalszél jelentős, a hajó fölött is átcsapó hullámokat vert.

Egy ilyen hullám úgy elcsavarta az 530 cm hosszú hajót, hogy Rakonczay az éjszaka közepén vízbe borult. A hajót sikerült a partra húznia, majd ázott ruháitól megszabadulva, mindössze egy szélvédő rétegben evezett el a következő frissítőpontig. Itt a kísérőbuszban megszárítkozott és átmelegedett, majd azonnal folytatta a túrát.

Első alvását Budapest déli részén, szombat 13 órakor tervezte, ám az éjszakai kalandok hatására úgy döntött, nappal halad, amíg tud. Végül a teljes túrát hosszabb alvás nélkül teljesítette, és mindössze 3 alkalommal 15 percet, egyszer pedig 30 percet szentelt alvásnak.

A második nap pirkadattól erős, helyenként 70 km/órás szembe széllel kellett megküzdenie. Az utolsó 120 km-en már csak frissítő szüneteket tartott, így ért vasárnap éjfél után 10 perccel, 57 óra 48 perc evezés után Mohácsra, ahol a helyi busók is fogadták a folyóparton.

Az útvonal végig online követhető volt és a túra végeztével már pontos időpontokkal, helyszínekkel visszatekinthető a Maraboo.run oldalon.

Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-világrekorder és többszörös óceánátkelő hajós, aki megjárta Grönlandot és az Antarktiszt, rendszeresen több száz kilométeres extrém kihívásokra vállalkozik és kétszer már átfutotta Magyarországot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!