Teljesítette egy magyar lány az USA legbrutálisabb túráját

Legfontosabb

2022. szeptember 27. – 12:35

frissítve

Teljesítette egy magyar lány az USA legbrutálisabb túráját
Alberti-Hamlet Nóri a túra teljesítése közben – Fotó: Alberti-Hamlet Nóri / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„1978-ban egy kongresszusi döntés nyomán megszületett az Egyesült Államok legvadabb, leglátványosabb, és leghosszabb ösvénye: a Continental Divide Trail. 5000 kilométeren keresztül kanyarog az új-mexikói határtól egészen Kanadáig, Montana állam északi pontjáig, brutalitásának köszönhetően pedig hamar ráragadt a King of trails (Túrák királya) becenév is”

írja közösségi oldalán Alberti-Hamlet Nóri, valószínűleg a Continental Divide Trail (CDT) első magyar teljesítője, aki három évig szemezett az útvonallal, majd belevágott.

A hosszútávú túrázó 2019-ben végigment már a nevezetes, 4279 kilométer hosszú Pacific Crest Trail túrán Amerikában, ami az olvasóknak leginkább a Vadon című filmből lehet ismerős. Mint Alberti-Hamlet Nóri hozzáteszi, a Continental Divide Trail (teljesítésének stílusát leszámítva) egyáltalán nem hasonlít a Pacific Crest Trail-re. Ott könnyen járható és követhető az ösvény, itt legtöbbször ennek pont az ellentéte igaz: sok-sok tehenek taposta nyomvonal között kifejezetten nehéz nem letérni az útról.

Az útvonal – Forrás: Alberti-Hamlet Nóri / Facebook
Az útvonal – Forrás: Alberti-Hamlet Nóri / Facebook

A túra az új-mexikói sivatagból indul, ahol a teheneknek kihelyezett itató az egyetlen vízlelőhely, onnan kell beszerezni a vizet, amit víztisztítóval tesznek a túrázók ihatóvá. A forró és száraz sivatagban Alberti-Hamlet Nóri eltévedt, és belesétált egy homokviharba, A szél hozzávágott a térdéhez és a halántékához is egy követ, majd egy hirtelen feltámadt szélroham széttépte a napvédő ernyőjét is.

1600 km legyaloglása után a túrázó, túl egy félig leküzdött tüdőgyulladáson, teljesen kimerült. Mint írja, Coloradóba érve sokszor sírt; néha a testében vándorló, szűnni nem akaró fájdalom miatt, néha pedig az elé táruló leírhatatlanul gyönyörű látvány szépsége csapódott le ilyenformán.

3000 km-nél Alberti-Hamlet Nórit a túra meredek, 4000 méteres hegyekkel, úttalan utakkal, bögölyfelhőkkel és rengeteg jégesővel várta, de az út nehéz része azonban nem fizikai, hanem mentális síkon zajlott. Hogyan pihenje ki magát, ha lélekben elfáradt? Vajon ha eleget gyalogol, kevésbé fog félni a medvéktől és a villámoktól? Ilyen kérdések kavarogtak benne.

Utolsó, hétfői bejegyzéséből kiderül, elérte a kanadai határt jelző kőpillért, teljesítette az 5000 kilométeres, 279650 méter szintemelkedést tartalmazó hosszú menetelést. A túra végigjárása 148 napig tartott. Mint írja:

„Már nem éreztem a dermesztő hideget, sem a jégesőt, sem pedig az Új-Mexikó óta kísérő állandó fájdalmat. Nevettem. Sírtam. Amikor bőrig ázva átöleltem a követ, úgy éreztem megállt az idő, és nem számított, hogy első magyarként értem célba. Csak az számított, hogy abban a végtelennek tűnő röpke pillanatban, én voltam az egyik legboldogabb magyar.”

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!