Hámori Luca: Életem legjobb olimpiai eredménye volt, de mindenki Helifre emlékszik

2024. október 17. – 22:09

Hámori Luca: Életem legjobb olimpiai eredménye volt, de mindenki Helifre emlékszik
Hámori Luca két mérkőzést nyert, de a világsajtóban a veresége volt az érdekes – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A párizsi olimpián ötödik helyezett ökölvívó, Hámori Luca volt az egyik vendége a Testnevelési Egyetemen rendezett Sport és Innováció Konferenciának, ahol az olimpiai szerepléséről is beszélt.

Hámori elmondta, hogy már a sorsolás után nézték: ha nyer két meccset, akkor összekerülhet az egyik favorittal, az algériai Imane Heliffel. Helifet akkor még nem ismerte a világ, csak pár nap múlva szóltak róla a hírek, amikor az olasz Carini gyorsan feladta ellene a küzdelmet. Carini úgy nyilatkozott, hogy soha ilyen kemény ütést még nem kapott, mint amilyet Helif adott neki.

Miután Hámori az ír ellenfelét, Grainne Walsht és az ausztrál Marissa Williamst is legyőzte, Helif várt rá a negyeddöntőben. A meccs példátlan médiaérdeklődést váltott ki, egyetlen magyar versenyzőt sem rohamoztak meg úgy a tévéstábok, mint őt.

„Volt egy napom kipihenni az ausztrál elleni meccset, és ezen az egy napon kellett felkészülni Helifre. Próbáltam feldolgozni a helyzetet, azt a példátlan és felfokozott médiaérdeklődést, amit ez a meccs kiváltott. Volt, aki szemében én voltam a hős, volt, aki szemében én voltam a rossz arc, miközben én csak bokszolni akartam. Sokan szerették volna, hogy lássanak elbukni, és nyilván azt is, hogy nyerjek. Megfordult a fejemben, hogy nem állok ki, de aztán jó gyorsan emlékeztettem magam arra, miért mentem Párizsba. És a sport egyébként sem a feladásról szól. Ha valakik szerint rendben van az, hogy elindulhatott az ellenfelem, akkor odaállok elé. Foglalkozott velem pszichológus, de erre a helyzetre nem könnyű felkészülni. És akkor még nem is tudtam, mi fogad a csarnokban.”

Hámori szerint bénító volt a légkör, ami meglepte, azt hitte, többen szurkolnak majd neki az előzmények után, de szinte mindenhol algériai zászlókat látott, magyart elvétve. Pfujolták őt, ekkor „csak azért is” hangulatba került, és nagyon is eljutottak hozzá edzőjének szavai a sarokból, még ha voltak is vagy ötezren a ring körül.

„Elkeserítő, hogy nem amiatt emlékeznek rám, mert én voltam az első magyar nő, aki olimpián bokszolhatott, hanem emiatt a meccs miatt. Ha az utcán megállítanánk tíz embert, kilenc biztosan azt mondaná, hogy én voltam az, aki bokszolt az algériai lány ellen, és nem azt, hogy ötödik lettem, hogy életem legjobb eredményét értem el egy olimpián. Ezt a legnehezebb elfogadni. De még így is a pozitív dolgok élnek bennem, ha még egyszer összejönne egy meccs ellene, biztosan másképp állok oda, mert már jobban ki tudnám zárni a külvilágot. És jobban azt tudnám érezni, hogy ez is csak egy olyan mérkőzés, mint a többi. Bár az ellenfél nem átlagos, de emiatt nekem csak még keményebben kell dolgozni.”

Fotó: Mohd Rasfan / AFP
Fotó: Mohd Rasfan / AFP

Azt nem értette, hogy Helif olasz ellenfele miért adta meg magát olyan gyorsan, mi volt a célja, mi volt az edzőjének a célja, mert egyáltalán nem érezte, hogy olyan nagyon keményeket ütne, Hámori elmondta, hogy ő rendszeresen készül férfiakkal a nagy tornákra, az olimpia előtt is sokat kesztyűzött férfiakkal, mint ahogy a női mezőnyből szinte mindenki.

Béki Piroska, aki bíróként volt kint az olimpián, szintén a konferencia vendége volt. Béki elmesélte, hogy sok kollégája félt, hogy nehogy Hámori és Helif meccsét kapja. A korábban szintén bokszoló bíró kitért arra is, hogy Helif és a tajvani Lin Jü-ting is megnyerte a súlycsoportját, de szerinte nemcsak ketten lehettek interszexuálisak a mezőnyben, csak őket kapta fel a média. A kvalifikációban pedig még többen próbálkoznak, akik első ránézésre atipikus versenyzők.

„A tesztoszteronszint egy jó szűrési módszer, csak míg az atlétikában sokkal szigorúbb a rajthoz állás lehetősége, a bokszban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) engedékenyebb volt. Ha a bokszban is csak öt lenne a tesztoszteron elfogadott értéke, és nem tíz, akkor egyenlőbbek lennének a feltételek, a sport lényege ugyanis mégiscsak az esélyegyenlőség” – magyarázta Béki, aki egyébként főállásban az ELTE-n tanít.

A NOB a 2000-es olimpia előtt szüntette meg a kromoszómavizsgálatot, mert korábban sok olyan nőt zártak ki a versenyből, akik később szültek, de volt Y kromoszómájuk is.

Helif a negyeddöntő után a következő két meccsét megnyerte. A sikere után hazájában hősként ünnepelték, Algériának két aranya volt az olimpián, a másikat a Franciaországban élő tornász, Kaylia Nemour nyerte.

A párizsi volt a második olyan olimpia, ahol az ökölvívást nem a nemzetközi szövetség (IBA) rendezte meg, hanem a NOB. Az IBA Helifet a tavalyi világbajnokság döntője előtt kizárta a férfi kromoszómája miatt. Helif perelt, de végül nem jutott el az ügye a nemzetközi Sportdöntőbíróságig.

Pillanatnyilag nem biztos a sportág helye az olimpiai programban, de mivel 2028-ban Los Angeles a rendező, az amerikaiak, ha választhatnak ez sportágat, akkor nagy valószínűséggel a bokszot jelölik meg.

Hámori úgy tervezi, hogy ott lesz Los Angelesben. Ezt elhatározta, ahogy megérkezett, és átjárta az olimpiai atmoszféra Párizsban. Hámoriról, a felkészüléséről az olimpia előtt forgatott egy videót a Telex, amit itt nézhetnek meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!