Tadej Pogačar szinte legyőzhetetlen, negyedszer nyerte meg a Lombardiát

2024. október 12. – 19:05

Tadej Pogačar szinte legyőzhetetlen, negyedszer nyerte meg a Lombardiát
Tadej Pogačar a 2024-es Lombardia megnyerése után – Fotó: Marco Bertorello / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A szlovén világbajnok Tadej Pogačar nyerte szombaton az idei országúti kerékpáros szezon utolsó fontos versenyét, a Lombardiát. A magyar bajnok Valter Attila 46. lett a szezonzárón – írta az MTI.

A „hulló falevelek” nevű egynapos verseny az utolsó az úgynevezett Monumentumok sorában. Ezúttal – a 118. kiírás során – Bergamóból tekertek Comóba. Az esőzések okozta földcsuszamlások miatt egy kisebb útvonalmódosításra került sor, a tervezetthez képest három kilométerrel hosszabb, 255 kilométeres táv alatt 4735 méter szintemelkedés várt a mezőnyre.

A toronymagas esélyes az elmúlt három Lombardiát is megnyerő Pogačar (Team UAE Emirates) volt, aki idén szinte legyőzhetetlen: tavasszal megnyerte a Liége-Bastogene-Liége-t és a Giro d'Italiát, majd pár hétre rá a Tour de France-on is első lett. Szeptember végén pedig a zürichi világbajnokságát mezőnyversenyén győzött, így most ő viselheti a világbajnoknak járó szivárványszínű trikót. Pogačar mellett ott volt a mezőnyben az olimpiai bajnok belga Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) is, Valter Attila (Visma-Lease a Bike) pedig már sorozatban ötödször vett részt ezen a versenyen.

A magyar bajnok korán megpróbált bekerülni a nap szökésébe, szóló megindulásával azonban nem tudott tartósan eltávolodni, így aztán a mezőnyben tempózott. A több mint húsz bringásból álló, nyolcvan kilométer után kialakult szökevénycsoport legnagyobb előnye négy és fél perc volt. Kétszáz kilométer letekerése után kezdték megmászni a nap legnehezebb emelkedőjét, a Colma di Sormanót. Az esélyesek csoportja – amelyben Valter ekkor már nem volt ott – épp utolérte a szökevényeket, amikor Pogačar megindult 48,4 kilométerrel a befutó előtt.

Innen már nem is látták a világbajnokot az üldözők: a Lombardiát sorozatban négyszer eddig csak az olasz Fausto Coppi nyerte meg, aki öt sikerével vezeti az örökrangsort. A szlovén klasszis a mostani sikerével egy másik olasz legendával, a szintén négyszeres Lombardia-győztes Alfredo Bindával került egy polcra.

Az idei évet tekintve Pogačar 11 versenyt teljesített, mivel a keddi Tre Valli Varesinét a rossz időjárási körülmények miatt félbeszakították: a mérlege ebből kilenc siker – világbajnoki trikóban a második –, illetve egy harmadik és egy hetedik hely. A szakaszokat és az összetett elsőségeket figyelembe véve 25 győzelemmel fejezi be a 2024-es szezont, ezzel beérte az olaszok korábbi nagy sprinterét, Alessandro Petacchit, aki 2005-ben ugyancsak 25 győzelemmel zárt, így övék a rekord az egy naptári évet tekintve a XXI. században.

A második helyet Evenepoel szerezte meg, a harmadik pozícióban pedig az üldözőtársaitól a hajrában elszakadó olasz Giulio Ciccone (Lidl-Trek) végzett. Valter bő 12 perc lemaradással a 46. helyen zárt.

Eredmény: Lombardia, Bergamo-Como (255 km)

  • 1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 6:04:58 óra
  • 2. Remco Evenepoel (belga, Soudal-Quick-Step) 3:16 perc hátrány
  • 3. Giulio Ciccone (olasz, Lidl-Trek) 4:31 p h.
  • ...46. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 12:18 p h.

A 2024-es Monumentumok győztesei:

  • Milánó-San Remo: Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck)
  • Flandria: Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Deceuninck)
  • Párizs-Roubaix: Van der Poel
  • Liége-Bastogne-Liége: Pogačar
  • Lombardiaia: Pogačar

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!