Juhász Dorka csapata döntőbe jutott, a magyar kosaras bajnoki címért játszhat a női NBA-ben

2024. október 9. – 11:59

Juhász Dorka csapata döntőbe jutott, a magyar kosaras bajnoki címért játszhat a női NBA-ben
Juhász Dorka a győztes meccs után – Fotó: David Sherman / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 2024-es szezonközi torna megnyerése után újabb történelmi sikert véshet fel magának a jelenleg egyedüli magyar játékosként az amerikai női profi kosárligában, a WNBA-ben játszó Juhász Dorka. Az őt tavaly kiválasztó Minnesota Lynx ugyanis kedden a Connecticut Sunt kiejtve bejutott a WNBA döntőjébe, ahol a New York Liberty ellen fog játszani, ezzel pedig Juhász lett az első magyar kosaras, aki döntőzhet az amerikai ligában.

A Lynx a mindent eldöntő ötödik meccsen már az első negyedben komoly előnyt dolgozott ki, és végül magabiztosan, 88-77-re győzött az őket tavaly a rájátszás első körében kiejtő Sun ellen. Juhász a meccsen kevesebb mint egy percet játszott, az egész szériában pedig háromszor lépett pályára, de ebben az idei, sokszor visszafogottabb szerepe mellett alighanem szerepet játszott az is, hogy szeptember 15-én, még az alapszakaszban megsérült egy New York Liberty elleni meccsen.

A Lynx a döntőben is a Libertyvel találkozik majd, ha pedig győznek, Juhász lehet az első magyar WNBA-bajnok. De már azzal is történelmet írhat, ha pályára lép, mert bár korábban négy magyar játékos is volt már a ligában, döntőbe korábban még senki sem játszott. A minnesotai csapatnak egyébként minden esélye megvan a végső győzelemre, hiszen az alapszakaszban második lett a Liberty mögött, a szezonközi torna döntőjével együtt pedig négyből háromszor megverték őket.

Juhászt nemrég Amerikában látogatta meg Tőrös Balázs, a kosárlabda legelismertebb hazai szakkommentátora, aki természetesen interjút is készített vele. A teljes interjú itt nézhető meg, ebben a cikkben pedig a fontosabb állításait foglaltuk össze. Kiderült belőle többek közt, hogy a most 24 éves kosarast hat éve sokan óvták Amerikától, de mostanra egyértelmű, hogy bejöttek a számításai, és Juhász azt is elmondta, Los Angelesben, az olimpián ott szeretnék lenni a magyar válogatottal, ha már Párizsról egy teljes lefagyás után, az utolsó pillanatban lemaradtak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!