Senki nem mond semmi konkrétat arról, hogy hogyan halhatott meg a kerékpár-vb egyik versenyzője

2024. szeptember 28. – 21:49

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) pénteken jelentette be, hogy belehalt a csütörtöki junior világbajnoki futam közben szerzett sérüléseibe Muriel Furrer. A 18 éves svájci kerékpáros balesetének körülményei egyelőre ismeretlenek, az UCI sem tudta vagy akarta megválaszolni az erre vonatkozó kérdéseket. Eközben svájci újságok azt sejtetik, hogy akár órák is eltelhettek addig, amíg segítséget kapott az agyi traumát elszenvedett lány.

Eddig sem az UCI, sem a világbajnokság szervezőbizottsága, sem a helyi hatóság nem adott ki túl sok információt a balesetről. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy pontosan hol és mikor történt. Azt sem közölték, hogy Furrer a megtalálása után milyen gyorsan kapott orvosi ellátást és szállították kórházba.

A Blick.ch amikor bejárta pénteken a versenypályát, arra figyelt fel, hogy egy erdőben lévő lejtmenetes balkanyar új biztonsági elemeket kapott. A szervezők kitettek egy figyelmeztető táblát és az esetleges bukásokat tompító védőelemeket. A Blick ebből arra a következtetésre jutott, hogy ebben a Küsnacht település közelében lévő kanyarban történt a baleset. Ez a hely több mint 30 kilométerre volt a céltól. Szombaton Oliver Seen egy interjúban elismerte, hogy ebben az erdőben történt a bukás, de azt ő sem tudja, hogy pontosan hogyan nézett ki a baleset helyszíne.

Az újságírók azt is felvetették, hogy csak későn fedezték fel, hogy Furrer eltűnt. Ennek az lehetett az oka, hogy egy bokros, erdős részen bukott, és eltűnt a többiek szeme elől. A világbajnokságon nehezíti az információközlést, hogy a versenyzők nem vihetnek magukkal rádiót – ez a magasabb szintű profi versenyeken ma már alap – , így ha esetleg valaki tanúja is volt az esésnek, nem tudott rögtön jelezni.

A Neue Zürcher Zeitung információi szerint a Svájci Légimentők (REGA) csütörtökön először 12 óra 52 perckor szálltak fel, ami több mint egy órával később történt, mint ahogy a junior lányok világbajnoki futama befejeződött.

Seen a már említett interjújában azt mondta, hogy néhány perccel azután, hogy jelzést kaptak Furrer balesetéről, már mentő és orvos is a helyszínen volt. Arról persze ő sem beszélt, hogy ez a jelzés mikor érkezett be hozzájuk. A versenyigazgató azt mondta, hogy a helikopter sokáig azért nem szállt fel, mert a súlyos sérüléseket elszenvedett kerékpárost szállítható állapotba kellett hozni, és a helyszínt sem tudta közvetlenül megközelíteni. Amikor arra kérdeztek rá nála, hogy miért maradhatott észrevétlen egy ideig Furrer, Seen csak megerősítette, hogy a kerékpárok GPS-nyomkövetőkkel vannak ellátva.

David Lappartient, az UCI elnöke egy szombati sajtótájékoztatón azt mondta, Furrer halálos balesetének körülményeiről majd a rendőrség fog beszámolni. Ez a jelentés pedig nem biztos, hogy el fog készülni a világbajnokság ideje alatt. Erre igazából már csak egy nap van, mert vasárnap a férfi mezőnyversennyel zárul a vb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!