Összeállt Alcaraz és Zverev párosa, Federer úgy is nagy tapsot kapott, hogy nem volt pályán

2024. szeptember 21. – 14:26

Összeállt Alcaraz és Zverev párosa, Federer úgy is nagy tapsot kapott, hogy nem volt pályán
Carlos Alcaraz és Alexander Zverev párosa – Fotó: Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A napközbeni meccseken is bőven voltak biztatások a közönség soraiból, de estére a különösen izgalmas teniszt és látványos pontokat hozó mérkőzések alatt aztán már nagyon megjött a közönség hangja a Berlinben rendezett Laver-kupán, ahol a világranglista harmadik helyezett, idén a Roland Garrost és Wimbledont is megnyerő, összesen négyszeres Grand Slam-bajnok Carlos Alcaraz bemutatkozását várták legjobban.

Noha a teniszes csapatverseny egyik fő megálmodója, Roger Federer már két éve visszavonult, a jelenléte így is érződött a háromnapos torna első napján a helyszínen, a közel 15 ezer fős Uber Arenában. A hetedik, berlini Laver-kupa pedig azért is különleges lesz, mert ez az utolsó, ahol Björn Borg és John McEnroe áll szemben egymással az európai és a világcsapat kapitányaként. A szombati napot 2-2 ponttal kezdték meg a csapatok.

A Roland Garros-döntősök egy oldalon

A pénteki nap utolsó mérkőzésén óriási taps fogadta Alcarazt és Alexander Zverevet, akikre rímel is a Laver-kupa szlogenje, miszerint a riválisok itt csapattársak lesznek, hiszen többek között a június eleji Roland Garros-döntő két résztvevője lépett pályára egymás oldalán párosban. A többiek meccseit a pálya szélén felállított kanapéról addig is nagy mosollyal követő Alcarazra nagyon kíváncsiak voltak a nézők, minden korábbi biztatásnál rendszeresebben jöttek a „Let's go, Carlos, let's go” rigmusok, de „Vamos, Carlito” is elhangzott. Míg ő először meccselt a Laver-kupán, az ötödik versenyén rutinos visszatérőnek számító, ranglista 2. Sascha Zverevet hazai játékosként ünnepelték a többségében német nézők. A spanyol mellett viszont az ellenfeleik miatt amerikai zászló is feltűnt a közönségben.

Annak ellenére is izgalmas páros meccsek tudnak kialakulni a Laver-kupán, hogy sokszor azért főként egyéniben eredményes teniszezők kerülnek össze egyik vagy akár mindkét oldalon. A két amerikai, a US Openen döntős Taylor Fritz és Ben Shelton is először játszott együtt, de az elején otthonosabban érezték magukat ebben a felállásban, Zverevnek és Alcaraznak kellett néhány játék ugyanehhez. Rafael Nadal alig egy héttel a torna előtt jelentette be, hogy nem tud ott lenni Berlinben, így a párizsi olimpia spanyol párosa nem állhatott össze.

Ben Shelton és Taylor Fritz – Fotó: Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Ben Shelton és Taylor Fritz – Fotó: Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A világranglista 17. Shelton már a meccs előtt is azt ígérte, hogy lesznek bomba ütéseik, és nagyon agresszívan állnak majd ki, és ezt hozták is, főként a fiatalabb amerikai adogatott keményen. Fritz, Zverev és Shelton is könnyedén lépett túl a nyitó adogatójátékán, Alcaraz viszont elbukta a sajátját, tenyeressel hibázott bréklabdánál. Utána azonban többször is megvillant a hálónál, volt, hogy Shelton is elismerően mutatta neki a hüvelykujját. 5:2-nél a játszmában maradásért adogatva már hozta Alcaraz a szerváját, majd pedig Fritz adogatását sikerült megtörniük, Zverev vonalat csípő returnjével visszabrékeltek. Tie breakben dőlt el a szett, Fritzék minibrékeltek az elején, 6-3 után pedig hiába oldott meg Alcaraz és Zverev is nehéz labdákat a hálónál, Shelton a harmadik játszmalabdát már értékesítette.

A második szettben mentek egymás után, Shelton a közönség örömére eldekázgatott az egyik pontnál egy labdával, amit előtte nem tudott átenni a hálón. Fritz szervájánál négy bréklabdához jutottak Alcarazék, de Shelton parádés volt a hálónál, és sorra hárította ezeket. „Go, Ben” – jött a biztatás az amerikainak is, és 4:4-nél Fritzcel le is csaptak Zverev nehezebben induló adogatójátékára. Alcaraz rosszul nyúlt bele egy labdába, amivel bréklehetőséghez jutottak az amerikaiak. Shelton bevágta a nyerő tenyerest, majd pedig nem sok esélyt hagyva szerválta ki a meccset, ami 7:6, 6:4 lett.

Federer a nézőtéren

Noha végül veszítettek, a bemutatkozása a Laver-kupán azért is különleges marad Alcaraznak, mert ez volt az első mérkőzése, amit Federer élőben nézett meg. „Régóta vártam ezt a pillanatot” – mondta. Alcaraz azért a meccs után hozzátette, hogy párosban is jó, de egyéniben még inkább, úgyhogy reméli, a 20-szoros Grand Slam-bajnok svájci a Ben Shelton elleni egyéni mérkőzését is megnézi majd szombaton. A szintén az európai csapatot erősítő Sztefanosz Cicipasz korábban az Instájára is kiírta, hogy a stratégiájuk része, hogy nyerőket kell ütni, és mindenkit emlékeztetni, hogy Federer is beugorhat rájuk nézni.

Roger Federer – Fotó: Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Roger Federer – Fotó: Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Federer nemcsak a Laver-kupa életre hívásával kötődik különleges módon a csapatversenyhez, hanem azért is, mert 2022-ben egy Nadallal az oldalán játszott, örökre emlékezetes meccsen a londoni versenyen fejezte be profi teniszkarrierjét. A berlini Laver-kupa sem maradt a 20-szoros Grand Slam-bajnok svájci nélkül, aki nemcsak a torna sorsát egyengeti tovább, hanem Alcarazék meccse előtt megnézte Grigor Dimitrov és Alejandro Tabilo egyéni összecsapását is. Az egyik ponton a közönség nagy éljenzését is kiváltotta, amikor a közönségben ülő svájcit rövid időre bevágták a pálya feletti kijelzőn. Abból is látszott, mennyire hiányzik a nézőknek a férfi teniszt évtizedeken át meghatározó Federer, hogy a nappali programban ujjongva fogadták a pihenők alatt rendszeresen feltűnő reklámokat is, amikben szerepelt.

A Federer által 2017-ben életre hívott, újító csapatversenyen hat európai teniszező küzd meg a világ többi részének hat játékosával, akik péntektől vasárnapig egyéni és páros mérkőzéseken is összecsapnak. Az első napon még egy pontot érő mérkőzések után szombaton már kettő, vasárnap pedig három pont jár minden megnyert meccsért. Az a csapat nyer, amelyik eléri a 13 pontot. A torna az ausztrál teniszlegenda, Rod Laver előtt tiszteleg, aki 86 évesen Berlinben is jelen van a helyszínen, felállva tapsolta a közönség a bemutatásánál.

Habár az elején többen is megkérdőjelezték, hogy mennyiben különbözik majd a Laver-kupa egy bemutatótornától, a játékosok kezdettől jelezték, hogy teljes mértékben odateszik magukat, győzni akarnak a csapatukért. Öt éve az ATP versenynaptárába is bekerült a verseny, az együttműködést pedig éppen Berlinben hosszabbították meg újabb öt évvel.

A Laver-kupának az is egészen egyedi színt ad más tornákkal szemben, hogy itt a csapattársak ott szurkolnak a pálya szélén, a pihenőknél tanácsokat adnak az európai és a világcsapat kapitánya, Björn Borg és John McEnroe mellett. A teniszezők mindig hangsúlyozzák is a nyilatkozataikban, hogy mennyire máshogy élik ezt meg egy másik tornához képest, és a csapatért is odateszik magukat a pályán.

Dimitrov igazán emlékezetes meccset játszott

Federert már a kivetítős megmutatása előtt is megidézték Dimitrov mérkőzésén, hiszen az első esti meccs kezdetén egy „Let's go, Baby Federer!” kiáltás hangzott fel, utalva arra, hogy a bolgár játékát pályafutása kezdetén sokan hasonlították a svájciéhoz. A világranglistán 10. Dimitrové a mostani mezőny egyik legszebb és leghatékonyabb egykezes fonákja, amit ezúttal is többször megvillantott, jól variálta a játékát, és az agresszív teniszével számtalanszor tudott irányítani.

Ellenfele a ranglista 22. Alejandro Tabilo volt, aki szintén jó formában játszott, hatékonyan szervált, pazar rövidítésekkel is nyert pontot, és megmutatta, milyen játékkal tudta meglepni Novak Djokovićot is az idei római tornán. A nézők átemeléstől ejtésig értékelték a látványos pontjait, de kezdettől egyértelmű volt, hogy Dimitrovnak szurkolnak többen: miközben elvétve felhangzott azért egy-két „Tabilo!” is, a bolgár hibáit csalódott moraj kísérte, ami hamar átváltott biztató tapsba, a legnagyobb labdameneteit pedig sokan állva ünnepelték.

Az első szettben nagyon magas szinten játszottak mindketten, és jutottak el brék nélkül a rövidítésig. Tabilo került előnybe, amikor Dimitrov hosszúra ütött egy tenyerest, aztán viszont a bolgár az egész első nap legnagyobb labdamenetét megnyerve jött vissza. A közönségből sokan az öklüket a magasba emelve, hatalmas ujjongással ugrottak fel, aztán ennek az örömnek egy újabb lökést adott, amikor a közönség soraiban ülő Federert is megmutatták a kijelzőn.

A bolgár egy újabb minibrék után meg is nyerte a szettet, és a második elején is sziporkázott. Tabilónak három bréklabdát kellett hárítania, de megoldotta, ez pedig egy fordulópontot is jelentett. Tabilo többször is jól mozgatta ellenfelét, Dimitrov az alapvonalról pedig hibázgatni kezdett, kétszer is elbukta az adogatását. A bolgár azonban Tabilo 5:1-es vezetésénél sem engedte el a játszmát, újra pontosabbak lettek az alapvonalütései, a chilei pedig a játszmáért szerválva bizonytalankodott, végül kettős hibával elveszítette az adogatását. 5:4-nél is lett volna esélye befejezni, mégis Dimitrov jutott bréklabdához, és megint a csapattársakkal együtt ugrott talpra a közönség, amikor másodszor is visszabrékelt a bolgár.

Dimitrovnak néhány hete sérülés miatt kellett visszalépnie a US Open negyeddöntőjében, a berlini meccs végefelé pedig többször is fájdalmas arccal ment a törölközőjéért, de ez végül nem befolyásolta a végjátékot. Megint a szett végi rövidítés döntött, Dimitrov az elején egy újabb látványos labdamenetben minibrékelte Tabilót, aki innen már csak egy pontot tudott hozni a jól szerváló bolgár ellen. 2 óra 15 perc alatt Dimitrov 7:6, 7:6-tal hozta a pontot az európai csapatnak.

Borg és McEnroe búcsúja is közeleg

A nappali két egyéni mérkőzés ennél simábban alakult. Előbb a ranglista 9. Casper Ruud meccselt a 31. Francisco Cerundolóval. A jó kezdés ellenére a norvég nem tudta megoldani a fontos pillanatokat, miközben argentin ellenfele támadó tenisze érvényesült. Az első szettben 3:3-nál bukta el Ruud a szerváját, a másodikban pedig rögtön az elején, mire a két szett között a pályát elhagyó Borg visszajött a csarnokba, már hátrányban volt. Cerundolo 5:2-re vezetett, és ugyan Ruud brékelni tudott, de az argentin így is 6:4, 6:4-re behúzta a győzelmet, és megszerezte az első pontot a világcsapatnak.

A másik mérkőzésen a világranglista 12. Cicipasz nagyon eltökélten állt ki Thanasi Kokkinakis ellen, miután hetekkel ezelőtt a US Openen az első körben egy négyórás meccsen kikapott az ausztráltól. „Where's Team World, John?” (Hol a világcsapat, John?) – kiabálta be egy néző McEnroe-nak arra utalva, hogy a meccs kezdetén a csapattársak mindegyike bement éppen az öltözőbe, de nem ezen múlt, hogy Cicipasz nagyon simán behúzta az első szettet. A második már küzdelmesebben alakult, de Cicipasz végig tudott vinni egy korai bréket szintén görög származású ellenfele ellen, így 6:1, 6:4-gyel megszerezte az európai csapat első pontját is.

A nappali program mindkét meccsén feltűnt a pálya széléről szurkoló csapattársaknál egy visszatérő momemntum. Nagy nevetést váltott ki, amikor a mókázásban egyébként is élen járó amerikai Frances Tiafoe – aki Dimitrovék meccsén egy ponton napszemüvegben követte az eseményeket – Ruud egyik labdájára mindkét kezét színpadiasan felemelve mutatta, hogy egy méterrel kint volt. Erre a másik kanapéról Alcaraz mosolyogva reagált, ujjával azt mutatva, hogy inkább csak centiken múlt az a pont. Kokkinakisék meccsén aztán Alcaraz próbálta bizonygatni, hogy a világcsapat teniszezőjének labdája egy jó alkarnyi távolságban volt a vonaltól.

Björn Borg, mögötte pedig az európai csapattagok – Fotó: Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Björn Borg, mögötte pedig az európai csapattagok – Fotó: Andreas Gora / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Cicipasz is utalt rá a megnyert mérkőzése után, mennyire sokat jelentett neki, hogy Björn Borg ül ott a pihenőnél mellette. Berlinben már az első naptól benne volt a levegőben, hogy Borg és McEnroe ezzel az utolsó küzdelemmel búcsúzik majd a Laver-kupától. Amikor 2017-ben útjára indult az egész sorozat, akkor még az volt a terv, hogy jóval gyakrabban cserélődnek majd a kapitányok, de végül a jól bevált páros maradt – egészen mostanáig.

Az már év közben kiderült, hogy a berlini után San Franciscóban következő Laver-kupánál a nyolcszoros Grand Slam-bajnok Andre Agassi veszi át a világcsapat irányítását, míg az európai kapitánya az a Yannick Noah lesz, aki a Roland Garros-győzelme mellett Davis-kupa kapitányként is jól ismert. Egyelőre azonban még nem róluk szól a szombaton 2-2-es állásról folytatódó Laver-kupa: Agassi ugyan feltűnt a pénteki első napon Berlinben, de korán kellett érkezni, hogy valaki elcsípje, a nappali program kezdése előtt egy órával volt ott a világcsapat melegítőfelsőjében McEnroe mellett az edzésen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!