Federer Nadal oldalán búcsúzott az utolsó meccsén

Legfontosabb

2022. szeptember 24. – 03:40

frissítve

Federer Nadal oldalán búcsúzott az utolsó meccsén
Az európai és a világcsapat tagjai a magasba emelik Roger Federert – Fotó: Glyn Kirk / AFP

Másolás

Vágólapra másolva


Véget ért egy elképesztő pályafutás: Roger Federer 20 Grand Slam-tornával és összesen 103 megnyert tornával a háta mögött, egy Rafael Nadallal az oldalán lejátszott és szorosan elveszített párosmérkőzésen búcsúzott pénteken késő este a Laver-kupán. Federeréknek volt meccslabdájuk is, de végül 4:6, 7:6, döntő rövidítés 11-9-re az amerikai Jack Sock és Frances Tiafoe párosa győzött. Utána Federer meghatódva, könnyekkel a szemében köszönt el, miközben Nadal, Novak Djoković és a csapattagok együtt ünnepelték a svájcit a közel húszezer nézővel a londoni O2 Arenában.

Az öt éve Federer által életre hívott, újító csapatversenyen hat európai teniszező küzd meg a világ többi részének hat játékosával, akik péntektől vasárnapig egyéni és páros mérkőzéseken is összecsapnak. Noha a torna eredetileg az ausztrál Rod Laver előtt tiszteleg, most egyértelműen Federer búcsúja miatt figyelt mindenki izgatottan Londonra.

A 41 éves svájci teniszsztár egy héttel korábban jelentette be, hogy befejezi az aktív karrierjét, és a Laver-kupán indul el utoljára, miután az elmúlt években térdsérüléssel bajlódott, és 14 hónapja teniszezett utoljára éles meccsen. Egy harmadik térdműtét után is a visszatérésben gondolkozott, de a múlt heti bejelentése óta több interjúban is elmondta, hogy az idei wimbledoni torna után néhány nappal dőlt el számára, hogy már nem tudna egyéniben a legjobbjához közel játszani. Visszavonulásának bejelentésekor azt mondta, tisztában van a teste jelzéseivel. Azt mondta, hogy a tenisztől nem távolodik el, bemutatótornákon is valószínűleg fog még játszani, de az aktív pályafutása véget ér.

„Azt hiszem, hogy ez a megfelelő hely és megfelelő időpont volt, hogy befejezzem” – mondta Federer az Eurosportnak adott interjúban a Laver-kupáról. Korábban pedig álomszerűnek nevezte, ha Nadal oldalán, egy párossal zárhatná le a karrierjét, egyéni meccset már nem vállalt. Korábban már összeálltak így, a Laver-kupa első felvonásán 2017-ben Sock és Sam Querrey ellen győztek.

Federeré és Nadalé a tenisztörténelem egyik legemlékezetesebb párharca, összesen negyvenszer találkoztak (24-szer a spanyol, 16-szor a svájci nyert), ebből kilencszer Grand Slam-torna döntőjében. Federer a Laver-kupa előtt is azt mondta, hogy noha egymás ellen játszottak, mindig nagyon tisztelték a másikat, egymás családját és csapatát, és a 22-szeres Grand Slam-bajnok spanyol is kiemelte, hogy baráti rivalizálás volt közöttük, amiben nagyon fontos volt a személyes kapcsolat.

A visszavonulás pedig egészen különleges környezetben történt: a svájci nemcsak az emlékezetes párost játszotta régi riválisával és egyben barátjával, Nadallal, akivel bárki másnál jobban összefonódott a karrierje a 25 év alatt, hanem először állt össze egy csapatba az egykori nagy négyes, Federerék mellett Djoković és Andy Murray is a tornán. Együtt 66 Grand Slam-tornát nyertek meg, most a Laver-kupát felvezető események mellett a csütörtöki nyilvános edzésen is mosolyogva készültek Federer elbúcsúztatására.

A Laver-kupa pénteki napján a zárómérkőzéshez a pályára érkező Federert és Nadalt mindenki másnál nagyobb ováció és elképesztő hangulat fogadta, ráadásul a párosmeccsnek már egy hatalmas küzdelmet hozó egyéni mérkőzés ágyazott meg Murray és az őt legyőző ausztrál Alex De Minaur között. A Laver-kupának az is egészen egyedi színt ad más tornákkal szemben, hogy itt a csapattársak ott szurkolnak a pálya szélén, a pihenőknél tanácsokat adnak az európai és a világcsapat kapitánya, Björn Borg és John McEnroe mellett. Federert szinte egytől egyig azzal küldték pályára Sock és Tiafoe ellen, hogy élvezze a mérkőzést.

Mindkét páros komolyan fogta fel a meccset, de azért mosolygás is bőven jutott Nadal és Federer részéről, miközben a közönségben többször felhangzott a jól ismert „Let's go, Roger, let's go!” biztatás is. Hatalmas taps fogadta a hosszú kihagyás után erre az egy meccsre visszatérő Federer első nyerő röptéjét, és noha az több pontnál is világosan látszott, hogy a térde nem tökéletes, a svájci adogatóként jól variálta a szerváit, a végére pedig a tenyeresei is megvillantak.

Rögtön 1:1-nél jött egy látványos, noha érvénytelen pont is, amikor Federer a hálón ütötte keresztül a labdát. Nagyon szoros játékok nem nagyon alakultak ki az első szett végéig, de 4:4-nél az egyébként odáig gyengén fogadó Sock nagy fonák returnjével 30-30 lett, Nadal hálóba ütött fonákjával pedig bréklabda. Ezt jó szerva után Federer lecsapásával hárították, majd a röptéjével lezárták a játékot. Utána Tiafoe adogatásánál az edzőnek beugró Djoković jó tanácsainak köszönhetően is eljutottak bréklabdáig, Sock pedig nem tudott megoldani egy röptét. Így 6:4-re hozták az első játszmát Federerék.

A második szett elején Nadal szervájánál három bréklabdához jutott az amerikai páros. Ebből Federerék kettőt hárítottak, de aztán a svájci belenyúlása nem sikerült jól a hálónál, így Tiafoe-ék brékelőnybe kerültek. Az együtt 42 Grand Slam-tornagyőzelmet elérő Nadalnak és Federernek rögtön volt lehetősége visszajönni, de ellenfeleik előbb kettő, majd egy harmadik bréklabdát hárítva megerősítették előnyüket.

Miközben a négyesből a legtapasztaltabb párosjátékosnak számító Sock többször is jól tudott gyorsítani, még Tiafoe is átfutott a másik térfélre lepacsizni Nadallal, miután a spanyol futtából érkezve, csuklóból majdnem beütött a hálótartó vas mellett egy labdát. Hamarosan újabb esély nyílt Federerék előtt, Tiafoe kettős hibájával jutottak két bréklabdához, amit ezúttal ki is tudtak használni, miután a székbíró jelezte, hogy a fiatalabb amerikai dupla érintéssel tett át egy labdát. Federernek a második szettben sem kellett bréklabdával szembesülnie adogatóként, de Tiafoe is megoldotta a meccsben maradást 5:4-nél.

Nadal következő szervajátéka közel 12 percig tartott, végül 0-40-ről, összesen hat bréklabdát hárítva fordították meg. Volt, amelyiknél Federer lecsapásaival, máskor a spanyol nagyszerű játékával kerülték el a bréket. Megint Sockéknak kellett a meccsben maradásért adogatniuk. Ezen a ponton egymás után jöttek a meccs elején kevésbé működő, jó tenyeresek Federertől, de végül az amerikaiak kiharcolták a szett végi tie breaket. Ebben többször is rontottak Federerék, 7-2-vel Tiafoe-ék lezárták a rövidítést, és így 7:6-tel a szettet is.

Fotó: Glyn Kirk / AFP
Fotó: Glyn Kirk / AFP

A Laver-kupán döntő játszma helyett 10 nyert pontra játszott rövidítés van a meccseken, így ez a hosszabb tie break következett. A közönség egyre hangosabb biztatása mellett Federeréké lett az első minibrék, de a svájci egyik röptéje nem ment a pályára, így 3-3-mal cseréltek térfelet. Nagyszerű pontokat hozott a meccs vége, mindkét oldalról a fejüket fogták a pálya széléről feszülten figyelő csapattársak Sock bravúros nyerő röptéje után.

5-5 után viszont Federert kísérte nagy taps, amikor beütötte az első ászát, és szép röptével is hozott pontot a svájci. Tiafoe testre ütött labdájával kerültek újból minibrékelőnybe az amerikaiak, de utána éppen ő bukta el mindkét adogatását. Így 9-8-nál Federer szerválhatott a győzelemért, de a meccslabdánál nem tudta felszedni Tiafoe röptéjét. 9-9-nél utoljára cseréltek térfelet. Tiafoe újabb kemény returnje elől Nadalnak félre kellett hajolnia, belenyúlni már nem tudott. Ezúttal az amerikaiak jutottak meccslabdához, és végül Sock nyerőjével zárult a svájci búcsúmeccse.

Előbb Federer és Nadal veregette meg egymás hátát, majd a svájci meghatódva, könnyek között ölelkezett össze a csapattársakkal, Djoković és Murray mellett Sztefánosz Cicipasszal, Casper Ruuddel, Cameron Norrie-val és a tartalék Matteo Berrettinivel. A búcsúzásnál már a 22-szeres Grand Slam-tornagyőztes spanyol szemébe is könnyek szöktek. Hosszú percekig szólt a hatalmas taps a nézőtérről, miközben Federer a világcsapat tagjaitól, Sockéktól, Felix Auger-Aliassime-tól, Diego Schwartzmantól, De Minaurtól és Taylor Fritztől is elbúcsúzott.

Federer és Nadal meghatódva a svájci búcsúmeccse után – Fotó: Glyn Kirk / AFP
Federer és Nadal meghatódva a svájci búcsúmeccse után – Fotó: Glyn Kirk / AFP

Federer a Laver-kupa többi résztvevőjét megszólaltató videó után érzelmes beszédben köszönt el. „Csodálatos nap volt. Boldog vagyok, nem szomorú. Nagyszerű érzés, hogy itt lehetek. Örülök, hogy megcsináltam” – mondta könnyek között. Megköszönte feleségének, Mirkának a támogatását az évek során. Ott volt a pályán és a pálya szélén az egész családja, felesége, ikerlányai és ikerfiai, szülei, az összes edzője, és a 84 éves Rod Laver, valamint számos korábbi teniszbajnok is.

Federer a pályán körbejárva is elbúcsúzott a közönségtől és a világon őt évtizedeken át követő nézőktől. Az európai és a világcsapat tagjai pedig az ünneplés részeként együtt a magasba emelték a svájcit.

A Laver-kupán a pénteki nyitónap után 2-2 az állás az eddigi négy tornát mindig megnyerő európai és a világcsapat között (a délutáni szakaszban Ruud és Cicipasz is győzött). Az első napon még egy pontot érő mérkőzések után szombaton már kettő, vasárnap pedig három pont jár minden megnyert meccsért. De akárhogy is alakul a következő két napban, az idei Laver-kupa már biztosan túl van a csúcspontján, Federer emlékezetes búcsúján.

A tenisz egyik legnagyobb alakja sok éven át dominálta és Nadalékkal együtt új szintre emelte a játékot, nyolcszor nyert Wimbledonban, hatszor az Australian Openen, ötször a US Openen és egyszer a Roland Garroson, összesen 310 hétig, 237 héten át pedig egyhuzamban vezette a világranglistát, számos rekordot máig tart, noha a GS-tornák számában Nadal (22) és Djoković (21) már előrébb jár. Federer volt az, akinek mindig a nézők többsége szurkolt, bárki ellen is lépett pályára – most pedig még egyszer, aktív karrierjében utoljára nézők milliót vonzotta a képernyők elé világszerte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!