Indul az új BL, mostantól egy 36-os tabellát fog látni minden meccs után

2024. szeptember 17. – 04:36

Indul az új BL, mostantól egy 36-os tabellát fog látni minden meccs után
Jude Bellingham a BL-trófeával – Fotó: Burak Akbulut / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Átlagos, mégis történelmi meccsekkel kezdődik kedden 18.45-től az idei Bajnokok Ligája. A Juventus fogadja a PSV-t, a svájci Young Boys az Aston Villát, de ezek a klubok nem szerepelnek azonos csoportban, nem lesz visszavágó, hiszen a korábbi formátumban létező csoportkör megszűnt. Ez a legnagyobb újítás, hogy mostantól egy 36-os táblát látunk majd magunk előtt, ami hétről hétre változik. Az első héten csütörtökön is lesznek meccsnapok, és mivel már nem hat, hanem nyolc meccs vár a csapatokra, ezért két januári játéknapot is beiktattak a programba. Nemrégiben részletesebben is bemutattuk a változások lényegét és az új lebonyolítási rendszert, a Sport TV pedig készített egy szemléltető videót, amit itt lehet megnézni:

A 36-os tabella nyolc legjobb csapata azonnal bejut a nyolcaddöntőbe, míg a 9–24. helyeken állók egymással játszanak azért, hogy ott lehessenek a nyolcaddöntőben. A korábbi eredményeik nem vesznek kárba, mert az abszolút rangsor kilencedik helyére befutó klub kizárólag a 23. vagy a 24. helyezettet kaphatja. A 11. és a 12. csapat a 20. vagy a 21. helyezettel találkozik ebben a rájátszáskörben, és így tovább kettesével.

Azonos nemzetbeliek nem találkozhatnak, ezért ha, mondjuk, a Milan a 9., a Bologna pedig a 24. helyen végez, akkor biztosan a huszonharmadikkal találkozik a milánói csapat. (Az, hogy akkor mi lesz, ha a 24. a Bologna, a 23. az Atalanta, már legyen az UEFA baja.)

Az a típusú sorsolás, mint régebben volt, értelmét veszti.

Hiszen a 36-os rangsor első helyén végző csapat a másodikkal kizárólag a döntőben kerülhet össze, mert külön ágra kerülnek. Fontos kitétel, hogy a negyeddöntőben az első helyen továbbjutó csak a hetedikkel vagy a nyolcadikkal futhat össze, már ha a rájátszásból érkezőt ez a hetedik vagy nyolcadik elbúcsúztatta.

A mostani, forradalmi átszervezésnek részben anyagi okai voltak: a nagy csapatok azzal küzdöttek, hogy a csoportkörre csak nehezen tudják értékesíteni a jegyeiket, mert nem igazán nézővonzó egy kisebb, akár keleti vagy északi klub. Az, hogy ebből a mostani idényből miként lesz több bevétele például a Barcelonának, ami a leghangosabban támogatta a végül elkaszált Szuperligát, nehezen látható. Annyi érzékelhető, hogy a katalánok kaptak egy Bayern-meccset, de az olaszoktól már az Atalanta jött nekik, és a francia Brest, valamint a svájci Young Boys. A Bayern ellen nyilván garantált a telt ház, a másik három rivális viszont nem biztos, hogy tűzbe hozza a drukkereket. A változásról azért is döntöttek, mert a nagy csapatok a csoportkör utolsó két meccsén már jó eséllyel továbbjutottak, így kevésbé volt izgalmas egy-egy találkozó.

A teljes menetrendet itt nézheti meg.

Magyar csapat nincs, de Szoboszlai Dominiknak lehet drukkolni, a Liverpool mindjárt kedd este ott lesz a pályán, az AC Milan az ellenfelük, ezt az RTL hármas csatornája adja. A csatornánál a többi meccs is nyomon követhető az internetes közvetítésben. A Sport TV ugyanúgy közvetít, ahogy eddig. A Lipcse várhatóan mindkét magyarjával, Gulácsi Péterrel és Orbán Willivel áll fel majd, a két klub egyébként összecsap a harmadik fordulóban, október 23-án.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!