A bíróság szerint megsértette az uniós jogot az UEFA és a FIFA, amikor elgáncsolták az Európai Szuperligát

2023. december 21. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

Megsértette az uniós jogot a nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA), amikor büntetésekkel, szankciókkal igyekezett elgáncsolni az Európai Szuperliga (ESL) megalapítását – erre a döntésre jutott az Európai Unió bírósága az MTI beszámolója szerint.

A húszcsapatosra tervezett ESL ötletével 2021 áprilisában a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus mellett további kilenc egyesület – a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan – állt elő.

Miután az UEFA és a FIFA, valamint a futballvilág más befolyásos személyiségei, továbbá állami és politikai vezetők sora lépett fel a szerveződés ellen, a Real Madrid, a Barcelona és Juventus kivételével mindegyik klub visszalépett a tervtől.

Az UEFA 2021 májusában fegyelmi eljárást indított a szuperligát továbbra is erőltető három egyesület ellen, miközben a visszalépő kilenc klubbal – többek között bírság megfizetése mellett – „békét kötött”. Florentino Pérez, a Real Madrid jelenlegi és az ESL korábbi elnöke akkor kijelentette: a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a szuperligához, azaz a tagok – bár a többség ezt már kijelentette – nem távozhatnak a társaságból.

Az ESL az ügyet egy spanyol bíróságra vitte, amely az Európai Unió Bíróságához fordult iránymutatásért. Bernd Reichart, az ESL kialakítása mögött álló cég elnök-vezérigazgatója idén februárban azt mondta, a sorozat akár 80 csapatot felvonultató, többosztályú formátumban is működhet majd, és hozzátette, az A22 Sports Management több mint ötven klubbal és részvényessel folytatott egyeztetése után világossá vált, hogy megújulásra van szükség.

Az Európai Unió bírósága csütörtöki határozatában azt mondta ki, hogy nem felel meg az Európai Unió versenyszabályzatának az, hogy a FIFA-nak és az UEFA-nak saját szabályzata szerint lehetősége van megakadályozni konkurens sorozatok indítását, valamint megbüntethetik az ezekben szereplő klubokat és játékosokat. A csütörtöki ítéletet az ESL mögött állók örömmel fogadták.

„Az UEFA-monopóliumnak vége. A labdarúgás szabad, a klubokat nem fenyegetik szankciók, és szabadon dönthetnek saját jövőjükről”

– jelentette ki Reichart, aki a szurkolóknak azt üzente, az ESL mérkőzései ingyen lennének nézhetők. Reichart hozzátette: az egyesületeknek garantálják a bevételeket és a költségek kompenzációját.

Az UEFA közleményében azt írják, tudomásul veszik a döntést. „Ez az ítélet nem egyenlő a szuperliga támogatásával, inkább az UEFA előzetes engedélyezési szabályain belüli hiányosságokat hangsúlyozza, amelyeket már 2022 júniusában felismertek és kezelni kezdtek”.

Az európai fociszövetség bízik benne, hogy az az új szabályozása megfelel az összes vonatkozó európai törvénynek és előírásnak. „Bízunk benne, hogy a szolidaritáson alapuló európai futballpiramist, amelyet a szurkolók és minden érdekelt fél pótolhatatlan modelljének nyilvánítottak, az európai és nemzeti törvények megvédik a szakadással szemben” – áll a közleményükben.

A Szuperliga kisiklásáról korábban ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!