Sinner nyerte a US Opent, már kétszeres Grand Slam-bajnok

2024. szeptember 8. – 23:49

Sinner nyerte a US Opent, már kétszeres Grand Slam-bajnok
Jannik Sinner átveszi a trófeát Andre Agassitól – Fotó: Angela Weiss / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A világelső Jannik Sinner nagyon magabiztosan nyerte 6:3, 6:4, 7:5-re a US Open férfi döntőjét, ahol a tizenkettedik kiemelt Taylor Fritz volt az ellenfele. A 23 éves olasz keretbe foglalta az évet, a 2024-es Australian Open után a másik keménypályás Grand Slam-tornán is győzni tudott.

Sinner idén összesen öt tornát nyert kemény pályán, köztük a US Open előtt a cincinnati versenyt is. Az olasz azután tudott győzni New Yorkban, hogy a doppingügye megosztotta a teniszvilág egy részét. Augusztus végén kiderült, hogy márciusban, az Indian Wells-i versenyt követően az anabolikus szteroidok közé tartozó clostebol nyomaira bukkantak a szervezetében, és a nyolc nappal később megismételt teszt is ugyanezt az eredményt mutatta.

Sinnerék szerint a teniszezőt a fizioterapeutája fertőzte meg véletlenül az anyaggal, amikor egy Olaszországban vény nélkül kapható spray-t alkalmazott a saját kezén lévő vágásra, majd ezzel a kezével kezelte Sinnert is. A Nemzetközi Tenisz Integritás Ügynökség (ITIA) az esetet megvizsgálva elfogadta a magyarázatot, és azt, hogy a jogsértés nem volt szándékos. Egy független bíróság is felmentette a vétkesség és gondatlanság alól, az Indian Wells-i elődöntőből származó ranglistapontjait és a pénzdíját viszont elvették tőle.

Az egész tornán mindössze két szettet veszítő Sinnernek csak kisebb megingásai voltak a vasárnapi döntőben, és kulcsfontosságú volt, hogy 88 százalékban nyerte a pontokat az első szervái mögött. Fritz játéka ezzel szemben sokkal hullámzóbb volt, és több hibával járt. Fritz 2006 óta az első amerikaiként jutott be a US Open férfi döntőjébe, amit utoljára 2003-ban tudott megnyerni hazai játékos Andy Roddick személyében.

Az első játszma elején Sinner rögtön két bréklabdához jutott, és csak az elsőt tudta hárítani Fritz. Az olasz semmire erősítette meg a brékelőnyét, majd Fritz is magabiztosan hozta a sajátját. Az amerikainak voltak lehetőségei Sinner adogatásánál, és a harmadikat ki is tudta használni, így visszajött. Mindkét oldalon jöttek a kemény tenyeresek, nagy alapvonalcsatákat vívtak. Fritz is próbált agresszív lenni, de 3:3 után a szett hátralévő részében nem tudta tartani a lépést Sinnerrel.

Fotó: Angela Weiss / AFP
Fotó: Angela Weiss / AFP

Fritz első adogatásai sokkal rosszabb százalékban jöttek be, Sinner nyomás alatt tudta tartani ellenfelét, és egy bréklabdánál meghúzott szép rövidítéssel újból előnybe került. Fritz az utolsó játékokban pontot is alig tudott fogni. A szettben maradásért szervált, Sinner három játszmalabdához jutott, és hiába hárított ezekből Fritz, az olasz behúzta a szettet.

Sinner rögtön semmire hozta az első adogatójátékát a második szett elején, majd öt elveszített gém után nyert újra játékot Fritz is, ezúttal könnyedén. Sinnernek volt egy adogatójátéka, amiben nem jöttek jól az első szervái, de Fritz többször is hibázott, nem tudott élni a lehetőséggel. Az első szett végéhez képest viszont változás volt, hogy az amerikai nagyon simán, átlagosan 1 perc 9 másodperc alatt hozta egymás után az adogatásait.

Azonban végig neki kellett az olasz után lépdelnie, így 5:4-nél megint a szettben maradás volt a tét, amikor odaállt adogatni. Fritz idegesen kezdett, nem jöttek az első szervái, a hibáival a rettentő stabil Sinner két játszmalabdához jutott. Az olasz türelmes volt, egy hosszabb labdamenet végén jó ritmusban váltott át fonák egyenesre, amit Fritz már nem tudott visszatenni.

A harmadik játszma elején Fritz három bréklabdához jutott, de ezeket Sinner aztán nagyon biztos kézzel hárította. Az olasz megint megvillant egy vonalat elcsípő fonák egyenessel, de nyerőkben közel azonosan álltak Fritz-cel. Ki nem kényszerített hibákban viszont hatalmas volt a különbség a harmadik szett első néhány játékához érve: Sinner 12-jével szemben Fritz 22-nél járt.

3:2-nél Fritz hibáival Sinner két bréklabdához jutott. Az elsőnél azonban második szervánál rontotta el a returnt, majd pedig egy 21 ütésváltásos labdamenet végén is az olasz hibázott bele. Fritztől jöttek a kemény tenyeresek, és a 23 ezres Arthur Ashe stadion közönségének biztatása mellett új lendületre kapott. Sinner érezhetően kiesett a ritmusból, nem jöttek az első szervái, az amerikai agresszívabb tudott lenni, két bréklabdához jutott. Végül az olasz kettős hibával bukta el a szerváját.

A pillanatnyi megingását mutatta, hogy csak a harmadik játszmát nézve már az olasznak volt 10, Fritznek 7 ki nem kényszerített hibája. Az amerikai azonban nem tudta végigvinni az előnyét. Fritz még annak ellenére megnyerte az adogatását, hogy két kettős hibát is ütött, utána azonban Sinner a játszmában maradásért szerválva simán hozta a sajátját, és látszott, hogy visszatalált a legjobb teniszéhez.

Fotó: Al Bello / Getty Images / AFP
Fotó: Al Bello / Getty Images / AFP

Fritz ennek ellenére kiszerválhatta volna a szettet, de bizonytalanul nyitott, Sinner pedig odatette magát, és kiharcolt egy bréklabdát. Az amerikai kétszer is vonalat ütött, végül bukta a pontot, így Sinner visszabrékelt. Fritznek pillanatokon belül már a mérkőzésben maradásért kellett újból adogatnia. Sinner két meccslabdához jutott, végül pedig az amerikai utolsó tenyerese a hálóban kötött ki.

Sinner 2 óra 16 perc után megnyerte a US Opent, ezzel második Grand Slam-tornáján győzött. Felosztották egymás között a négy nagy tornát Carlos Alcarazzal, aki a Roland Garrost és Wimbledont tudta megnyerni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!