Debrecenben volt egy ifjúsági úszóverseny, amit 56 éremmel nyertek a meghívott oroszok

2024. augusztus 30. – 09:38

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus 7–10. között rendezték meg a XCVI. Ifjúsági Országos Bajnokságot a Debreceni Sportuszodában. A versenyre a magyar sportolók mellett más külföldi klubok versenyzőit is meghívták, köztük egy amerikai és egy ciprusi klub egy-egy sportolóját, valamint 32 orosz úszót, akik az Orosz Úszószövetség képviseletében érkeztek. Az oroszok a „Russian Federation”, vagyis Oroszország hivatalos megnevezésével indultak a versenyen. Az oroszok 34 arany-, 12 ezüst- és tíz bronzérmet nyertek a versenyen, mellyel letarolták az ifjúsági bajnokság mezőnyét – írta a Hvg.hu.

Hosszú Katinka úszóklubja, az Iron Swim Facebook-oldalán is megosztotta a táblázatot, melyen második helyen szerepelnek három arannyal.

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) február 1-jétől érvényes idei versenykiírása szerint a debreceni bajnokság nyílt megmérettetésnek minősül, így bekerült a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a World Aquatics versenynaptárába. Emiatt bárki, aki teljesítette a nevezési feltételeket, részt vehetett a debreceni bajnokságon. A World Aquatics egyébként 2023 szeptemberében jóváhagyta, hogy az oroszok egyéni számokban, semleges státuszban versenyezhessenek.

De az orosz versenyzőknek szigorú szabályoknak kell megfelelniük a nemzetközi szervezet döntése alapján. A sportolók nem támogathatják Oroszország Ukrajna elleni háborúját, bele kell törődniük, hogy nem a nemzeti zászlajuk színeiben versenyeznek, és a himnuszukat sem játszhatják le győzelmük esetén. Azt is megszabták, hogy egyszerre hány sportoló vehet részt egy bajnokságon. Oroszországból és Belaruszból egyszerre egy-egy főt delegálhatnak egy nemzetközi versenyre. Hasonló feltételekkel vehettek részt az oroszok a párizsi olimpián is, de a kvótaszerzéshez szükséges szintekkel együtt csak 15-en feleltek meg a kritériumoknak.

A Hvg.hu szerint az orosz ifjúsági versenyzők meghívása már áprilisban téma volt. A lap információi szerint a MÚSZ kezdeményezte az oroszok meghívását, amit Szántó Dávid, a szövetség nemzetközi vezetője cáfolt. Szántó azt is hozzátette, hogy ez egy erős orosz generáció, és az eredményeik akár felnőtt világversenyen is számításba vehetők. Az oroszok a váltószámokban aratták a legnagyobb győzelmeket, volt olyan futam, amelyben a csapatuk több mint tíz másodpercet vert a legjobb magyar egységre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!