Huszonöt orosz és belarusz sportoló már biztosan indulhat a párizsi olimpián

2024. június 15. – 15:15

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szombati döntése értelmében 14 orosz és 11 belarusz sportoló biztosan indulhat semleges színekben a párizsi olimpián – írta az MTI.

A NOB illetékes testülete első körben öt sportág – kerékpározás, torna, tekvondó, súlyemelés, birkózás – semleges státuszú indulóiról döntött, és valószínűleg napokon belül sor kerül a többi sportágra is. Szombaton indulási jogot kapott többek között a férfi gumiasztal olimpiai címvédője, a belarusz Ivan Litvinovics, de például tekvondóban egyetlen orosz és belarusz sportoló sem szerepelhet a közelgő nyári olimpián.

Ukrajna elleni háború miatt Oroszország és Belarusz a csapatsportágakban nem vehet részt a párizsi olimpián és paralimpián, és a két ország versenyzői az egyéni sportágakban is csak semlegesként indulhatnak. Minden kvalifikált sportolónak át kell esnie a NOB által kijelölt háromtagú testület átvilágítási folyamatán. A kritériumok közé tartozik, hogy nem támogatta nyíltan az ukrajnai háborút, és nincs kapcsolata semmilyen katonai vagy biztonsági szervezettel.

A NOB azt is közölte, hogy várhatóan 36 orosz és 22 belarusz sportoló vehet részt semlegesként Párizsban. A maximális szám 54, illetve 28 lenne, de ezt valószínűleg nem fogják elérni. A NOB döntései ellen a két ország a nemzetközi Sportdöntőbíróságon fellebbezhet.

A NOB még tavaly év végén döntött arról, hogy az orosz és belarusz sportolók csak semleges színekben indulhatnak a 2024-es párizsi olimpián és paralimpián, és a nyitóünnepségeken sem vehetnek részt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!