Ötméteresekkel bukta a bronzérmet, negyedik a férfi pólóválogatott Párizsban

2024. augusztus 11. – 10:28

Ötméteresekkel bukta a bronzérmet, negyedik a férfi pólóválogatott Párizsban
Fotó: Clive Rose / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva


A Tokiói harmadik hely után most, Párizsban is bronzéremért mehetett a férfi pólóválogatott, az amerikai elleni bronzmérkőzés volt nem sikerült jól, negyedik helyen zárt a csapat. Az éremmeccs 8-8-as döntetlen után, ötméteresekkel dőlt el, a büntetőpárbajban három egy magyar dobás sem ment be, így 11-8-ra nyert Amerika. Három éve a mostani csapat több mint fele – Angyal Dániel, Hárai Balázs, Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián, Varga Dénes, Vámos Márton, Vogel Soma és Zalánki Gergő – is ott volt a keretben, ők a bronz mellé egy negyedik helyet gyűjtöttek be.

Ez volt a férfi pólósok hatodik olimpiai bronzmeccse, korábban csak egyet vesztettünk el – Atlantában ott volt abban a csapatban a jelenlegi szövetségi kapitány, Varga Zsolt. Ezzel 2024-ben érem nélkül marad a férfi pólóválogatott, az Eb-n az olimpiához hasonlóan negyedik, a világbajnokságon hetedik lett. A férfi magyar válogatott eddig 9 aranyat, 3 ezüstöt és 4 bronzot nyert az olimpiákon.

Az ellenfél az olimpián utoljára 2008-ban olimpiai érmet (ezüst) nyerő amerikai csapat volt, amely a februári vb-t a kilencedik helyen zárta, és részben már a 2028-as Los Angeles-i olimpiára készül, ott akar nagyot villantani majd.

Első negyed

Viszonylag lassan indult a bronzmérkőzés, az első lövésre több mint másfél percet kellett várni, ekkor az amerikaiak emberelőnyből találtak be, az első ráúszást megnyerő Johnny Hooper pattintott a kapuba. A túloldalon Jansik Szilárd lövését a kapufa segítségével hárította az amerikai kapus, ez volt a mi első próbálkozásunk. Utána viszont egy magyar emberelőny bement, Zalánki Gergő egyenlített egy nagy balos lövéssel. Az emberelőnyös gólok sorát Amerika szakította meg, Chase Dodd lövését még a fogta Vogel Soma, a kipattanót viszont már könnyen vágta be az amerikai, újra előnybe kerülve.

A negyed második felébe érve a kapusok percei jöttek, Vogel a megúszó Max Irving ejtését fogta simán, utána pedig Adrian Weinberg szedte le Manhercz labdáját. A görögöknek egész pályás gólt dobó Weinberg erősen kezdte a negyedet, két védése és két labdaszerzése volt 7 perc után, de mindent ő sem tudott fogni. Zalánki kapufája után Varga Dénes talált be emberelőnyből, újra kiegyenlítve. A negyedet Ben Hallock utolsó másodpercben, emberelőnyből szerzett gólja zárta.

Második negyed

A negyed elején áthatolhatatlan fallá alakult át az amerikai védelem, 3 perc alatt 4 védést és 2 blokkot mutattak be, semmi nem akart átjutni az amerikai kezek között. A túloldalon viszont pontosabbak voltak, Vígvári Vince kiállítása után Luca Cupido használta ki az emberelőnyt, ezzel először mentek kettővel (4-2).

Hosszas várakozás után Manhercz törte meg a magyar gólcsendet, két és fél perccel a félidő előtt zárkóztunk 4-3-ra. Ez viszont nem hozott lendületet, Jansik távoli ejtése semmi gondot nem okozott Weinbergnek a kapuban, nem sikerült közelebb kerülni. De nem hogy akcióból vagy emberelőnyből, ötméteresből sem sikerült, Varga lövése csattant a felső kapufán – a horvátok elleni elődöntőben ugye hármat is elhibáztunk. A negyed végét viszont nem amerikai gól, hanem magyar blokk zárta emberelőnyben, maradt egy gól közte.

Harmadik negyed

Az első sikeres magyar ráúszás egyből gólt is hozott, Varga Dénes nem nagyon variált, az amerikai kiállítás után gyönyörű labdát kapott a kapu előtt, amit kapásból be is vágott, kiegyenlítve. Az amerikai emberelőny kimaradt, de a miénk is, Weinberg sorban kettőt védett. A sok emberelőny-emberhátrány óvatosságra intette a csapatokat, sokan hamar eljutottak két hibáig, majd aztán Dylan Woodhead lett az első kipontozódó, a távozása miatti emberelőny pedig az első magyar vezetést hozta, Vígvári talált be (5-4).

Fotó: Evgenia Novozhenina / Reuters
Fotó: Evgenia Novozhenina / Reuters

Túl a harmadik negyed felén jött az első nem emberelőnyös amerikai gól, Hallock találatával lett újra egyenlő. Gyorsan jött utána a lehetőség javítani, de Varga emberelőnyöd dobása a kapusban akadt el. Amerika viszont lendületbe jött, Irving találatával megfordították a meccset (6-5). Két perccel a negyed vége előtt Varga Zsolt időt kért, kétcenteres játékra álltunk át, de ez sem hozott eredményt. Utána pedig Vámos Márton kipontozódott a végére. A negyed legvégén Nagy Ádám megúszásánál és Jansik lövésénél védett Weinberg.

Negyedik negyed

Amerikai gól nyitotta a negyedet, de szerencsére belefújtak, a túloldalon Nagy pedig gyönyörű ejtéssel talált be, pont így kellett kezdeni a negyedet. Egyenlőnél felgyorsultak az események, de sajnos főleg a magyar kapu előtt. Rövid időn belül három védés kellett Vogeltől, közben pedig egy amerikai kapufa is volt, de maradt a 6-6. De nem sokáig, Zalánki nagyon jól lőtt emberelőnyben, az utolsó 4:45-re megfordítva a meccset.

A hajrára kicsit kapkodós lett az ellenfél, Marko Vavic kiállítását Angyal használta ki, ezzel 8-6-ra húztunk el, először vezettünk a meccsen kettővel. Az amerikai időkérés után, Alex Bowen góljával 8-7-es magyar vezetéssel fordultunk rá az utolsó 3 percre. Emberelőnyös gól volt ez is, Fekete pontozódott ki ekkor. Két percen belül érve egy újabb emberelőnyből meglett az amerikai egyenlítés, 8-8.

A legvége nem is lehetett volna izgalmasabb. Vígvári emberelőnyös lövése elakadt a kapusban, de hiába maradt nálunk a labda, a Vargának, középre érkező feladás kicsit magas volt. Vogel viszont villant, labdát szerzett 50 másodperccel a vége előtt, a fordulásból viszont Zalánki sem volt eredményes, Weinbergről szögletre ment. Miénk volt az utolsó támadás, de az sem ment be, Cupido távoli, elkeseredett próbálkozása pedig nem volt gond Vogelnek. Jöhettek az ötméteresek a büntetőpárbajban.

Ötméteresek

  • Első párharc: Daube belőtte, Varga kapufát talált, 0-1
  • Második párharc: Irving betalált, Vígvári lövését védték, 0-2
  • Harmadik párharc: Bowen sem hibázott, Zalánki is kapufát lőtt, elúszott, 0-3

Magyarország–Egyesült Államok, ötméteresekkel 8-11 (2-3, 1-1, 2-2, 3-2, büntetőpárbaj: 0-3)

Az ötödik helyet a görögök szerezték meg, 15-13-ra verték Spanyolországot vasárnap reggel. A döntőt Szerbia nyerte 13-11-re Horvátország ellen, a szerbek sorban harmadik olimpiai aranyukat nyerték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!