Hatalmas ünneplést kapott a női maraton utolsója, aki másfél órás hátránnyal küzdötte be magát a célba

2024. augusztus 11. – 20:13

Hatalmas ünneplést kapott a női maraton utolsója, aki másfél órás hátránnyal küzdötte be magát a célba
Kinzang Lhamo a női maraton utolsó helyezettje a párizsi olimpián – Fotó: Lisa Leutner / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A női maratonfutást Párizsban a holland Sifan Hassan nyerte olimpiai csúccsal, de a célba érkezése után még közel másfél órán át tartott a verseny. Ekkor futott be az utolsó, a bhutáni Kinzang Lamo, akit a nézők hatalmas ovációban részesítettek.

Bhután összesen három sportolót küldött az olimpiára, és az atlétikában a szabadkártyájukat valamiért a leginkább embert próbáló számban, a maratonfutásban használták ki. A nőknél 2 óra 26 perc 50 másodperc volt eredetileg kvalifikációs idő az olimpiára, ehhez képest Kinzang Lamónak 3 óra 26 perc volt a legjobbja az olimpia honlapja szerint.

A 26 éves bhutáni 2020-ban kezdett futni, amikor csatlakozott hazája hadseregéhez, saját bevallása szerint 2023-ban és 2024-ben futott maratont Bhutánban, és a párizsi olimpia lett az első nemzetközi versenye. Két célt tűzött ki maga elé, egyrészt teljesíteni a maratont, másrészt megdönteni az egyéni csúcsát. Ebből az első vállalás jött össze.

Az utolsó előtti versenyző, a nepáli Shantoshi Shrestha 32 perccel később ért célba, mint Sifan Hassan, majd egy órával később feltűnt, Kinzang Lhamo. A bhutáni harmincöt kilométerig viszonylag egyenletes tempóban jutott el, de ott megzuhant, az utolsó két kilométert már sétatempóban tette meg. Neki már a hőséggel is meg kellett küzdeni, amit a gyors futók megúsztak.

A közönség ezzel együtt nagyra értékelte Kinzang Lhamo erőfeszítéseit, és az utolsó néhány száz métert hatalmas ováció közepette tehette meg. A kordonokon kívül is többen futottak vele és biztatták. Küzdelme sikerrel, járt 3:52:59-es idővel célba is ért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!