A nemzetközi Sportdöntőbíróság szerint vissza kellene adni a román tornász óvás után elvett bronzérmét

2024. augusztus 10. – 21:06

Másolás

Vágólapra másolva

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése szerint helyre kell állítani az eredeti sorrendet a női torna talajdöntőjében, ahol óvás után elvették a bronzérmet a román Ana Maria Bărbosutól, és az amerikai Jordan Chiles jött előre a dobogóra. A most a bíróság által felülírt végeredmény alapján Bărbosu negyedik, míg csapattársa, Sabrina Maneca-Voinea az ötödik helyen végzett.

A CAS szerint Bărbosunak kell a harmadiknak lennie, Maneca-Voineának negyediknek, Chilesnak pedig ötödiknek. A Sportdöntőbíróság szerint az amerikai edző a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) által meghatározott 1 perces határidőn túl adta be az óvását.

Azonban úgy fogalmaztak, hogy a végső sorrendet a FIG-nek kell megállapítania „a fenti döntéssel összhangban.” Az amerikai tornaszövetség közleményében azt írta, hogy lesújtotta a szombati döntés.

A Román Olimpiai Bizottság (COSR), a Román Torna Szövetség (FRG) és Marcel Ciolacu miniszterelnök is tiltakozott Chiles bronzérme miatt. A miniszterelnök a közösségi oldalán bejelentette, hogy nem vesz részt az olimpia záróünnepségén, miután szerinte „abszolút méltatlanul bántak” a román sportolókkal a talajdöntőben.

A női tornában 12 év után megszerzett első román dobogós helyezést már zászlóval a vállán ünneplő, majd a megváltozott eredmény láttán sírva fakadó Bărbosura utalva a miniszterelnök megjegyezte: világszerte nézők millióit sokkolta „a szörnyű jelenet”, azt jelzi, hogy „valami nincs rendben ezzel a versenyszervezéssel”.

Az FRG kedden bejelentette, két panaszt is beadott a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz. Az egyikben Maneca-Voinea megalapozatlan lepontozásának kivizsgálását kéri, a másikban pedig annak az eljárásnak a jogszerűségét kérdőjelezi meg, amellyel Jordan Chiles óvásának a rangsor nyilvános közzététele után adtak helyt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!