Márton Viviána döntős a párizsi olimpián taekwondóban

2024. augusztus 9. – 16:29

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországot először képviseli női taekwondós olimpián, és Párizsban Márton Viviána eddig remekül szerepel. Eddig mind a három meccsét megnyerte, és a belga Sarah Charri legyőzésével már a döntőbe is bejutott, legrosszabb esetben ezüstérmes lesz.

A Spanyolországban élő Márton az első fordulóban az elefántcsontparti Ruth Gbagbit győzte le, majd a negyeddöntőben az amerikai Kristine Teachouttal küzdött meg. Márton az első menetet elvesztette, a második szűken nyerte, majd a döntő menetben nagy különbséget tudott kialakítani, és ezt a meccset is behúzta 2-1-re.

Márton Viviánát és szintén taekwondós ikertestvérét ebben a cikkben mutattuk be.

Márton Viviána (j) és a belga Sarah Chaari (b) küzdelme az elődöntőben – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Márton Viviána (j) és a belga Sarah Chaari (b) küzdelme az elődöntőben – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Az elődöntőben a belga Sarah Chaari volt az ellenfele. Bár még csak 19 éves Chaari, ő vezeti a világranglistát, és két évvel ezelőtt még a 62 kilósok között világbajnokságot nyert. Most is nagy formában van, ő lett az olimpiai torna első kiemeltje, aki magassági fölényét is kihasználhatta.

Az első pontokat a belga szerezte, egy testrúgásra kapott kettőt, majd Mártont megintették, így 3-0 volt az állás. Márton bevitt egy testütést, majd egy fejrúgást is, 4-3-ra már ő ment. Negyven másodperccel a menet vége előtt még egy intést kapott a magyar, így 4-4 lett. Több találat nem született már a menetben, de a segédpontok alapján a magyart hozták ki győztesnek. A döntőbe jutáshoz már csak egy menetet kellett nyernie.

A második menetet erősen indította Márton, bevitt egy testrúgást, majd fejre is támadott. A bírók nem jeleztek, de a magyar oldal egyből challenge-et kért, és a videózás igazolta is a találatot, 5-0-ra húzott el a magyar, majd még egy ütéssel már hat pontja volt. Erre válaszul egy testrúgás érkezett (6-2). Egy intés után Márton egy látványos fejrúgást húzott meg, de nagy hajrát indított a belga, az egyre küzdelmesebb meccsen sorra jöttek a találatok. Hét másodperccel a vége előtt egyre fáradó Mártonnak bevitt egy rúgást a belga és 10-9-re már ő vezetett, de gyorsan jött erre a válasz, Márton testrúgása 11-10-es győzelmet jelentett, és két nyert menettel a meccs is az övé lett.

„A végén láttam, hogy alulról van még lehetőségem rúgni egyet, ami szerencsére fel is ment eléggé” – mondta az őrületes befejezésről Márton, aki a találkozó végére nemcsak a második menet állását, hanem a közönség szimpátiáját is megfordította, mivel a bevonuláskor még inkább a belga felé hajlott a publikum, a befejezésnél viszont már a magyar tinédzsert éltette. „Mindig nagyon motivál, ha a közönség ennyire szeret. Csak csináltam azt, ami a feladatom, nekik pedig ez láthatóan tétszett” – mondta az MTI kérdésére a már biztos olimpiai érmes. Márton elárulta, akárcsak a délelőtti meccse után, a most követő négyórás várakozásban is vár rá egy masszázs, kis evés, és talán aludni is tud egy kicsit.

Márton ellenfele a döntőben a szerb Aleksandra Perišić lesz. Perišić, aki nagyon magabiztosan nyerte az elődöntőjét, 2022-ben világbajnoki ezüstérmes volt 67 kilóban, tavaly pedig Eb-aranyat nyert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!