Az öttusázó Gulyás Michelle második a körvívás után

2024. augusztus 8. – 17:27

Másolás

Vágólapra másolva


„22 vagy 23 győztes asszó már nagyon komoly eredmény, nekem eleve csak úgy van esélyem odaérni az éremközeli helyekre, hogy ebben a tusában legalább hússzor nyerek, mert a kombinált számban vannak nálam erősebbek. A 21 győztes csörte nem a valóságtól elrugaszkodott eredmény, egy jó napon meg lehet csinálni” – kezdte a számolgatást Gulyás Michelle, háromszor világbajnoki ezüst- és bronzérmes öttusázó, civilben rendőr, akivel még az olimpia előtt vettük végig, mi is kellhet egy végső sikerhez.

Gulyás a csütörtöki körvívásban túl is teljesítette a becslését, a 35-ből 24 győztes vívásával a „nagyon komoly eredmény” fölé jutott, és kiválóan kezdte meg a párizsi olimpia öttusaversenyét. Ugyanis ezzel a teljesítménnyel, és a 24 győzelemért kapott 245 ponttal második helyen áll jelenleg. Egyedül a hazaiak riói ezüstérmese, vegyes csapatban világbajnoka, emellett négyszeres vb-ezüstérmese, Élodie Clouvel vívott jobban Gulyásnál, ő 27 győzelemmel, vagyis 260 ponttal várja a folytatást.

Nem kezdett jól Guzi Blanka, aki 35 párharcból csak 15-öt nyert meg, az így gyűjtött 200 pontjával 31. a 36 fős mezőnyben. Az idei, csengcsoui világbajnokságon csapattal aranyat, egyéniben ezüstöt szerző Guzi, aki korábban csapattal egy-egy ezüstöt és bronzot nyert vb-ken, nincs kilátástalan helyzetben, ugyanis nem a vívás az erőssége, a vb-1 17-et nyert 35-ből. A 200 pontjával pedig nincs óriási lemaradásban, a 12. helyen még 215 ponttal áll a mexikói Mayan Oliver.

Guzi Blanka és Gulyás Michelle az egymás elleni vívás után, itt Guzi nyert – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Guzi Blanka és Gulyás Michelle az egymás elleni vívás után, itt Guzi nyert – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Martinek János szövetségi kapitány az MTI-nek úgy értékelt, hogy Gulyás Michelle nagyon jó teljesítményt nyújtott, és Guzi Blanka is jó eredményt ért el önmagához képest, emlékeztetett rá, hogy ennél két tussal többel érmes tudott lenni a világbajnokságon.

A férfiaknak nem indult jól a vívás

Szép Balázsnak közepesen, számára ugyanakkor biztató eredménnyel zárult a körvívás a férfi öttusázók olimpiai versenyében, Bőhm Csaba viszont olyan eredményt ért el a páston, amivel nehéz lesz döntőbe jutnia, vagy ott jól szerepelnie. Az idén vb-ezüstérmes Szép Balázs 18 ellenfelét győzte le és 17-től kapott ki. Mivel neki nem ez az erőssége, a pozitív mérleg jó alap lehet számára a folytatáshoz. A világbajnok Bőhm Csaba viszont nem találta a ritmust, 13 győzelemmel és 22 vereséggel nehéz helyzetbe került. Bravúrnak tűnik számára már a döntőbe kerülés kiharcolása is, foglalta össze a körvívást az MTI.

A szövetségi kapitány Martinek János úgy értékelt a távirati irodának, hogy „Bőhm azzal, hogy megnyerte a világkupadöntőt, majd a világbajnokságot is, vélhetően túl magasra tette maga számára a mércét, ezt és az olimpiai hangulatot, körítést valószínűleg nem bírta elviselni. Nem is úgy mozgott a páston, mint máskor, nem tudta azt hozni, amit szokott” – mondta, hozzátéve, hogy mivel a többi számban nagyon erős, a döntőbe bejuthat, de ha ez sikerül is neki, akkor ott nem nagyon lesz esélye kiemelkedő eredmény elérésére. Szépről azt mondta, se kiemelkedően, se rosszul nem vívott. Ő nagyobb eséllyel kerülhet a döntőbe, az éremszerzés azonban már nehezebbnek ígérkezik.

Az elődöntőt a férfiaknál pénteken, a nőknél szombaton rendezik. Mindkét nemnél két 18 fős csoportban folytatják a versenyzők, mindegyikből kilenc öttusázó jut be a döntőbe, amit a férfiaknál szombaton, a nőknél vasárnap rendeznek majd. A mezőny a körvívás után, tehát péntektől átköltözik a Versailles-i kastély parkjában kialakított versenyközpontba. Az olimpián a világkupadöntőhöz hasonlóan már az elődöntőben is lesz majd lovaglás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!