A sodrás a legnagyobb nehézség a Szajnával, mondja a nyíltvízi úszók kapitánya

2024. augusztus 7. – 18:38

Másolás

Vágólapra másolva

Az igazi nehézséget a Szajna sodrása okozhatja, véli Gellért Gábor, a nyíltvízi úszók szövetségi kapitánya, aki a hvg.hu-nak nyilatkozott. „Tizenöt éve járom a versenyeket, és ilyen körülmények még sehol sem voltak, speciális helyzet lesz. Meglátjuk, hogy ki tud ehhez alkalmazkodni. A férfiaknál várhatóan 20-24 perccel, a nőknél 30 perccel hosszabb verseny lesz a szokásosnál” – mondta a sodrásra utalva.

Erre egyébként külön készültek a Dunában a magyar úszók, Fábián Bettina, az 1500-as távon óriási eredménnyel negyedik Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf. Gellért elmondta, hogy visszanézték a triatlonosok a Szajnában való úszását, és kiderült, hogy akik a faltól messzebb úsztak, szinte egy helyben álltak.

A magyar nyíltvízi úszóknál egyébként biztonsági okokból fel sem merült, hogy edzésként a Szajnába merészkedjenek, végig medencében gyakoroltak, csak az edzők mentek ki felmérni a terepet.

A Szajna vízminősége korábban is gondot okozott, a triatlonosok több edzését is törölni kellett, végül a programot is módosították, a csapatversenytől pedig több induló is visszalépett megbetegedés miatt. A triatlonosoknak egyébként 10 km helyett csak 1,5 km-t kellett úszniuk a Szajnában.

A nők 10 km-es versenyét csütörtök reggel 7.30-tól, a férfiakét péntek reggel azonos időben tartanák, de ha a Szajna nem lesz elég tiszta, a női úszást péntekre tehetik át. Ha nagy a baj a Szajnával, akkor a kajak-kenus helyszínre teszik majd át az úszást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!