A 16 éves bronzérmes már öreg volt az olimpiai dobogón

2024. augusztus 6. – 18:34

A 16 éves bronzérmes már öreg volt az olimpiai dobogón
Arisa Trew a keddi döntőben – Fotó: Sina Schuldt / picture alliance / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A 2021-ben megtartott tokiói olimpián debütált a gördeszkázás az olimpián, a házigazda japánok négyből három aranyat be is gyűjtöttek (egy-egy további ezüst- és bronzérem mellett), de ennél is fontosabb volt, hogy a rendkívül fiatal résztvevők új korosztályokat rántottak be az olimpiára.

Ez tulajdonképpen Párizsra sem változott, megint tinédzserek uralják a dobogót, a női park számban bronzérmes brit Sky Brown a maga 16 évével már öregnek számított két a másik két érmes mellett. Brown egyébként Tokióban is bronzérmes lett, de ismételt a szám ezüstérmese is, a most már 15 éves japán Hiraki Kokona a hazai olimpiáján is ezüstérmet nyert. A páros előtt a 14 éves ausztrál Arisa Trew végzett – hármójuk között nagy csata volt, hiszen mindhárman 90 fölötti pontszámmal zártak. Trew 2023-ban az első női deszkás lett, aki megcsinálta a 720-at, vagyis két teljes fordulatot a levegőben, majd nem sokkal az olimpia előtt a 900-at (2,5 fordulat) csinálta meg első nőként.

Trew 93,18 pontot kapott, Hiraki 92,63-at, Brown 92,31-et. Mindhárman a harmadik, utolsó próbájukkal érték el a legmagasabb pontszámukat, Trew utolsó versenyzőként ugrott a dobogó tetejére, ezzel a menettel:

Párizsban ezzel együtt már három gördeszkás szám ment le, Trew előtt két japán nyerte az utcai számokat, a nőknél Josizava Koko, a férfiaknál Hirogime Jútó lett az aranyérmes. A férfi park érmeit augusztus 7-én osztják majd ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!