Lyles mellbedobásán múlt a győztes öt ezredmásodperc, Thompsonnak csak a lábfeje volt előrébb

2024. augusztus 5. – 11:53

Lyles mellbedobásán múlt a győztes öt ezredmásodperc, Thompsonnak csak a lábfeje volt előrébb
Fotó: – Rodolfo Buhrer / Eurasia Sport Images / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai Noah Lyles mindössze öt ezredmásodperccel nyerte a férfi 100 méteres síkfutás döntőjét vasárnap este, mellbedobással sikerült győznie a jamaicai Kishane Thompson előtt.

Az extrém szoros eredmény a közösségi médiában az atlétikát nem követő nézők közül többeket zavarba hozott. Voltak, akik nem értették, miért nem Thompson nyert, miközben a lábfeje a célfotón egyértelműen előrébb látszik, mint Lylesé. „Akinek a feje előrébb van, az nyer? Thompson lába egyértelműen áthaladt a célvonalon” – írta egy brit néző.

Csakhogy nem a fej vagy a láb számít, a győztes az, akinek a mellkasa először ér a célvonalhoz, ezért is múlik rengeteg azon, mennyire jól dobják be magukat a futók a legvégén. Pont a mostani eset mutatta meg, hogy ezen a szinten végül mindent ez dönthet el.

Thompson nem kezdett a legjobban, és ugyan féltávnál már ő volt az első helyen, az utolsó méterekre viszont görcsössé vált a futása. A Letsile Tebogóval együtt legrosszabbul rajtoló Lyles 30 és 60 méter között a nyolcadikról előrejött a harmadik pozícióba, a végén nagyon feljött Thompsonra, és a végén mintaszerűen dobta be magát.

A befutó után másodpercekig nem is volt világos, hogy ki nyerte az olimpiát, Thompson és Lyles neve mellett is 9,79 szerepelt. Végül az alapból nem mutatott ezredmásodpercek döntöttek az amerikai javára: Lyles győztes ideje 9,784 lett, Thompsoné ennél öt ezredmásodperccel rosszabb, 9,789. A harmadik a szintén amerikai Fred Kerley lett, 9,81-gyel.

Fotó: Amin Mohammad Jamali / Getty Images
Fotó: Amin Mohammad Jamali / Getty Images

Lyles mindig bízik magánban, de most ő is azt nyilatkozta, hogy először azt hitte, Thompson nyert. Odament a jamaicaihoz, amíg várakoztak, és azt mondta neki, szerinte megcsinálta, jó menet volt. Aztán nagyjából 20 másodperc teljes bizonytalanság után az ő neve villant fel győztesként.

Az időmérés rengeteget fejlődött az elmúlt száz évben, viszont van különbség a sportágak között. A 100 méteres síkfutás úgy dőlt el ezredmásodpercekkel, hogy például úszódöntőben Párizsban is született századmásodperces holtverseny. A 100 mell olimpiai és világcsúcstartója, Adam Peaty csak 0,02 másodperccel kapott ki a döntőben az olasz Nicolo Martinenghitől, ráadásul mivel századra azonos időt úszott az amerikai Nic Finkkel, mindketten ezüstérmet kaptak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!