Az olimpia után a Notre-Dame tornyába kerül majd a harang, amit most az atléták kongatnak

2024. augusztus 4. – 16:19

Másolás

Vágólapra másolva

Napok óta zajlanak az atlétikai számok a franciák nemzeti stadionjában, a Stade de France-ban, és ha valaki látott már néhány döntőt – vagy belenézett a megnyitó előtt tartott rögbitornába –, feltűnhetett neki, hogy a pálya végében egy fémkalitkába akasztott harang is van, amit a győztes megkongathat. A harang hasonló újdonság, mint a három botütés a versenyek előtt, a szervezők szerint pedig

a párizsi olimpia ezzel egy kicsit hozzájárul a Notre-Dame újjáépítéséhez, mert a harang az olimpiai játékok után a székesegyház egyik tornyába kerül.

A Stade de France-t alapvetően a francia futball- és rögbiválogatott szokta használni, és utóbbi éppen itt nyerte meg Franciaország első aranyérmét hetes rögbiben az olimpia hivatalos kezdete előtt. Ezen a tornán ismerhette meg mindenki a harangot, amely hamar a csapatok kedvence lett, a meccsek győztesei gyakran fotózkodtak itt, és a férfiaknál győztes francia válogatott mellett például a nőknél bronzérmet szerző amerikaiak is megkongathatták.

A harangot csütörtökön tesztelő egykori amerikai atléta, Carl Lewis azt mondta róla, hogy a hangját nem fogják elnyomni a szurkolók, a szervezőbizottság elnöke, és a harang az atlétikaversenyekhez szükséges átalakítások után is maradt a helyén. Itt már ki kell érdemelni a kongatást, az csak a győzteseknek jár. Így elsőként a férfi 10 ezer méteres síkfutás győztese harangozhatott, az ugandai Joshua Cheptegei pedig természetesen ki is használta a lehetőséget.

Fotó: Ben Stansall / AFP
Fotó: Ben Stansall / AFP

De mit keres ott ez a harang, rajta a „Paris 2024” felirattal? A harangot a normandiai Fonderie Cornille Havard öntödében készítették, és a szervezőbizottság elnöke, Tony Estanguet szerint ez is lehetőség volt arra, hogy beépítsék Párizs kultúráját az olimpiába. Ezen túl azt kell tudni róla, hogy nem az olimpiára készült, hanem a felújítás alatt álló Notre-Dame-székesegyház egyik tornyához, és a paralimpia után oda is fog kerülni, ha olyan állapotban lesz a Notre-Dame tetőszerkezete.

Az atlétikaversenyeken egyébként nemcsak a harangkongatásnak örülhetnek idén a győztesek, hanem annak is, hogy a nemzetközi szövetség most először 50 ezer dolláros, vagyis durván 18 millió forintos pénzjutalmat ad mind a 48 olimpiai atlétikai sportág győztesének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!