A női kardcsapat 6. lett az olimpián, miután vereséget szenvedett az Egyesült Államoktól

2024. augusztus 3. – 16:58

A női kardcsapat 6. lett az olimpián, miután vereséget szenvedett az Egyesült Államoktól

Másolás

Vágólapra másolva

A Márton Anna, Szűcs Luca, Pusztai Liza és Battai Sugár összeállítású női kardcsapat a hatodik helyen végzett a párizsi olimpián, miután 45-39-re kikapott az Egyesült Államoktól.

A kardcsapat a japánokkal vívott a legjobb négy közé kerülésért, de 45-37-re nyert az ellenfél, így az éremesély elment. A következő körben az olaszok következtek, akiket simán legyőztek Mártonék, az első asszó után átvették a magyarok a vezetést, és 45-35-re nyertek.

Az ötödik helyért menő összecsapáson Battai kezdett a magyaroknál, és jó vívás után, 5-2-es vezetésnél jöhetett Márton. Ő nem tudta továbbvinni a lendületet, Tartakovsky sorra vitte be a találatokat. Az előny így is megmaradt, 10-9 után jöhetett a Szűcs-Chamberlain páros. Az amerikai 11-11-nél kiegyenlített, de ezután nem tudott mit kezdeni Szűccsel, 15-11-re húzott el.

Az amerikaiknál újra Tartakovsky következett, és kiderült, és újra sok gondot tudott okozni. Battai nem nagyon találta az ellenszert, rendre megelőzte őt az amerikai, aki 8-5-re nyerte az asszóját, így megint csak egy tus előnyük maradt a magyaroknak. Szűcs is tehetetlen volt Skarbonkiewicz-cel szemben, csak egyetlen tust tudott neki adni, így 25-21 már az amerikaiak vezettek öt asszó után. Chamberlain még tovább növelte az előnyt, 5-2-re győzte le Mártont, 30-23-nál kezdődhetett el az utolsó kör.

Szűcs elkapta a fonalat, és az addig remeklő Tartakovskyt elbizonytalanította, 7-2 után, hogy időt nyerjen, kardot is cserélt a amerikai. Ezután tudott is zárkózni, de 8-5-re Szűcs nyerte az asszót. Battai következett 31-35-nél, és ő is nyerte az asszóját, de még mindig három tus volt a hátrány, amit Mártonnak kellett volna eltüntetnie. Ő sem érzett rá a ritmusra, csak két tust adott Skarbonkiewicznek, így 45-39-re nyert az Egyesült Államok.

„Az előző három évben rengeteget dolgoztunk, és nagyon szép eredményeket tudtunk elérni. Talán ezért is vagyunk ilyen csalódottak, mert több van bennünk. Úgy gondolom, hogy ez tud erőt adni, hogy továbbra is keményen dolgozzunk, vagy még keményebben. Igyekszünk minél több szép eredményt elérni és élvezni a vívást” – mondta az MTI-nek Battai Sugár.

A japánok elleni negyeddöntőben Pusztai Liza blokkolt le, kilenc tust kapott, miközben egyet sem adott.

„Sajnos ezt nem jól kezeltem. Látszott az asszómon is, kicsit ott elmentek nekem otthonról, de legalább tudok belőle tanulságot levonni. Azt, hogy 2028-ra nemcsak a vívással kell sokat foglalkoznom, hanem a mentális részével is ezek szerint többet, mert úgy tűnik, hogy fejben erre az olimpiára nem álltam készen. Sajnos annyira leblokkoltam mentálisan, hogy odáig el se tudtam jutni, hogy kiterveljem, mit szeretnék a páston csinálni” – mondta.

Márton Anna arról beszélt, hogy miután kikaptak, ő szeretett volna a tokiói eredményen, a csapattal ott elért nyolcadik helyezésen javítani és pontszerzőként végezni. „Ez sikerült, de nagyon nehéz volt fizikálisan meg fejben is újra felpörögni. Nem tudtunk közel sem topformát hozni a helyosztókon, de azért annak örülünk, hogy a hatodik helyet megszereztük. Szerintem most mindenki egy nagy-nagy pihenésre vágyik, és utána majd átgondoljuk, hogy hogyan tovább.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!